Siirry pääsisältöön

Jää meidän luoksemme

Saarna 1.4.2024

2. pääsiäispäivän iltamessussa


Tekstinä: Luuk. 24:12-35


"Jää meidän luoksemme.”


Joskus elämässä tulee tilanteita tai kohtaamisia, että ei vain haluaisi päästää niistä irti. Jotain merkityksellistä tapahtuu ja sen haluaisi vain jatkuvan. Toivomme ja huokaamme: Jää meidän luoksemme.


Ei olekaan enää mikään hoppu kiiruhtaa eteenpäin kohti seuraavaa vaihtoehtoa. Tämä tässä riittää. Tämä tässä on se, mitä tarvitsen. Jää meidän luoksemme.


Me olemme kulkeneet pitkän matkan tähän iltaan. Seurakuntana, ja yksilöinä. Tuhkakeskiviikkona täällä piirrettiin otsaan risti, katumuksen merkki. Alkoi matka kohti pääsiäistä. Jeesuksen tien seuraaminen. Oman tien kulkeminen Jeesuksen kanssa. Matka kohti ristiä.


40 päivää Jeesus oli autiomaassa valmistautumassa. 40 päivän paastonmatka yritti valmistaa meitä. Jerusalem lähestyi. Kärsimystie kapeni. Palmunoksat käsissämme otimme kuningasta vastaan. Toivoimme ja odotimme. Mursimme leivän ja jaoimme maljan. Tämä on minun ruumiini, tämä on minun vereni. Nukahdimme Getsemanen pimeään. Pakenimme yön yksinäisyyteen. Usko horjui, uskollisuus hoippui. Seurasimme sivusta, ohikulkijoina, kun Jeesus tuomittiin. Seurasimme sivusta, kun häntä piinattiin. Seurasimme sivusta, kun hänet naulittiin ristille.


Odotukset ja toiveet.

Ilo ja riemu.

Pettymys ja suru.

Pelko ja epäusko.

Avuttomuus.

Sivuun jääminen.


40 päivän matkalle on mahtunut kaikenlaisia tunteita, koko elämän skaala. Joskus elämässä on tilanteita, joista haluaisi kiireesti pois. Ehkä nuo Emmauksen tien matkamiehet tiesivät sen. He kulkivat tietä murheellisina. Asiat eivät olleet menneet suunnitelmien mukaan. Toiveet oli huuhdottu pois. Elämältä oli pyyhkäisty pohja. ”Me olimme eläneet toivossa, että hän lunastaisi Israelin.”


Silmät surusta sokeina he kulkevat omaa tietään. He eivät tunnista Ylösnoussutta, joka liittyy heidän seuraansa. Häntä, joka on kärsinyt. Häntä, johon he luottivat. Häntä, joka oli antanut toivon.


Ehkä 40 päivää on meille lyhyt aika valmistautua. Mutta ehkä ei olekaan mikään kiire. Pääsiäisen tapahtumat ovat kristillisen uskomme kannalta ne keskeisimmät, suurimmat, ehkä vaikeimmat. Ne käyvät yli ymmärryksen. Miksi Jeesuksen piti kärsiä ja kuolla? Miten on mahdollista se, mitä naiset kertovat kuulleensa haudalla?


Siksi tarvitsemme lisää aikaa. Siksi tarvitsemme Ylösnousseen kulkemaan vierellämme. Siksi mekin pyydämme: jää meidän luoksemme.


Jotta ymmärtäisin paremmin. Jotta oppisin luottamaan. Jotta kaikki saisi merkityksen. Ja jotta kestäisin senkin, jos kaikki ei lopulta minulle täysin selviäisikään.


Tyhjä hauta ei vielä herättänyt uskoa ylösnousemukseen. Tyhjä hauta kuulosti pelkältä aprillipilalta ja herätti lähinnä pelkoa ja hämmennystä. Vasta kohtaaminen ylösnousseen kanssa herätti opetuslapsissa uskon, että Jeesus on todella noussut kuolleista.


Jos meillä oli 40 päivää aikaa valmistautua pääsiäisen ihmeelliseen sanomaan, meillä on nyt toiset 40 päivää aikaa yrittää ymmärtää, mistä tässä kaikessa on kysymys. Mikä on pääsiäisen merkitys. Mitä ylösnousemus voisi tarkoittaa. Meillä on 40 päivää Ylösnousseen seurassa. Helatorstaina, 40 päivän päästä, on sitten aika muistaa, kuinka hän astui taivaisiin.


Mutta nyt Ylösnoussut on keskellämme. Hän voi auttaa minua ymmärtämään. Hän voi herättää minussa pienenkin uskon ja vahvistaa luottamusta. Hän tekee sen tulemalla luo, kulkemalla rinnalla, opettamalla ja murtamalla leivän. 


Kristus liittyi murheen murtamien opetuslasten seuraan. Viipyi vierellä ja jakoi matkaa yhdessä heidän kanssaan. Ei tungeksinut eikä kieltänyt opetuslasten tunteita tai heidän kokemuksiaan, vaan kyseli ja kuunteli, mitä he ajattelivat, millaisen matkan he olivat tehneet, miksi he kulkivat allapäin. Kristus antoi heille tilaa. Hän antoi heidän tunteilleen tilaa.


Toiseksi Kristus auttoi heitä ymmärtämään Vanhan testamentin lupauksia ja Jumalan kummallista strategiaa. ”Hän selitti heille Mooseksesta ja kaikista profeetoista alkaen, mitä hänestä oli kaikissa kirjoituksissa sanottu.” Tässä kaikessa oli ehkä sittenkin jokin tarkoitus ja suurempi suunnitelma.


Kolmanneksi Kristus jäi heidän luokseen. Hän aterioi heidän kanssaan ja silloin heidän silmänsä avautuivat, silloin he tunsivat hänet, kun hän mursi leivän. Ateria yhdessä palautti ehkä tunteen aikaisemmasta yhteyden kokemuksesta, hetkestä, joka oli jaettu yhdessä. 


Miten Jumala siis toimii tällä uskon tiellä? Sanansa kautta. Ehtoollisen kautta. Mutta myös inhimillisen läheisyyden kautta. Kun kaksi tai kolme on koolla, kun elämän todellisuutta jaetaan, kun tunteita koetaan ja toisen kokemuksille annetaan tilaa, kun kuljetaan rinnakkain ja yritetään ymmärtää lähimmäisen tilannetta. Siinä on rakkautta, inhimillistä lämpöä, siinä kun joku jää meidän luoksemme.


Ehtoollisessa Kristus on luonamme. Ehtoollisessa erilaiset elämänkokemukset mahtuvat samaan pöytään yhdessä toistensa ja yhdessä Kristuksen kanssa. Hän murtaa leivän ja antaa itsensä meille. ja sanoo: Usko pois, kaikki on sovitettu, kaikki on annettu anteeksi. Rakkaus jää. Ja se on tarkoitettu jaettavaksi yhdessä myös muiden kulkijoiden kanssa. 


Myös Raamatun sanassa Ylösnoussut tulee luoksemme ja voimme kokea hänen läsnäolonsa, kun luemme raamatuntekstejä. Sanassaan hän voi antaa sydämeemme jumalallisen rakkauden. Sen suojissa hän voi auttaa meitä käsittämään. Hän antaa meidän kasvaa ja oppia, olla kesken. Hän antaa meille aikaa ja me voimme viipyä Raamatun sanojen äärellä, ja hiljalleen ymmärryksemme lisääntyy, ja ehkä vähän kerrassaan kirkastuu Jumalan tahto ja tarkoitus, elämän mielekkyys, Kristuksen merkitys minulle ja toisille.


Ehkä keskeistä tällä tiellä on yhteys. Yhdessä kulkeminen. Yhdessä kyseleminen. Erilaisuuden ja eri vaiheissa olemisen sietäminen. Yhteytemme voi kasvaa ja seurakuntamme voi kasvaa, jos täällä on tilaa kulkijoille tien eri kohdissa. Niille, jotka ovat jo pidemmällä ja ymmärtävät uskoa paremmin. Niille, jotka ovat vasta matkan alkuvaiheessa ja kyselevät käsittämättä kuin Emmauksen tien kulkijat. Ja niillekin, jotka eivät ehkä vielä ole koko tiellä.


Pääsiäisen sanoma on uutta luova ja elämää antava voima. Jos haluamme, että seurakunnassamme on kasvua ja uutta elämää, on hyvä, että täällä saa sekä etsiä että opastaa. Että on heitä, jotka kyselevät ja ovat enemmän kesken, ja heitä, jotka kulkevat vierellä ja voivat antaa siitä, mitä ovat jo itse matkalla oppineet.


Ehkä yksi tämän pääsiäisen ajatus voisi olla siinä, että niin kuin Ylösnoussut antaa aikaansa meille, mekin voimme antaa itsellemme ja toisillemme. Sellainen yhteys voi olla kuin kohtaaminen, josta ei tahdo kiirehtiä eteenpäin. Kohtaamisen ihme antaa merkityksellisyyttä. Matkalle mukaan mahtuminen antaa yhteenkuulumisen ihmeellisen lahjan. Sydän voi ryhtyä hehkumaan uutta intoa, uskon hiipunut liekki voi syttyä uudelleen. Loppujen lopuksi hän jäi meidän luoksemme.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

En tuomitse minäkään

Saarna Huhtakodilla 2.7.2023 5. sunnuntai helluntaista: Armahtakaa! Joh. 8:2–11: Varhain aamulla Jeesus tuli taas temppeliin. Hänen luokseen kerääntyi ihmisiä suurin joukoin, ja hän istuutui ja opetti heitä. Kesken kaiken toivat lainopettajat ja fariseukset paikalle naisen, joka oli joutunut kiinni aviorikoksesta. He asettivat hänet Jeesuksen eteen ja sanoivat: ”Opettaja, tämä nainen on avionrikkoja, hänet tavattiin itse teossa. Mooses on laissa antanut meille määräyksen, että tällaiset on kivitettävä. Mitä sinä sanot?” He puhuivat näin pannakseen Jeesuksen koetukselle ja saadakseen sitten aiheen syyttää häntä. Mutta Jeesus kumartui ja kirjoitti sormellaan maahan. Kun he tiukkasivat häneltä vastausta, hän suoristautui ja sanoi: ”Se teistä, joka ei ole tehnyt syntiä, heittäköön ensimmäisen kiven.” Hän kumartui taas ja kirjoitti maahan. Jeesuksen sanat kuultuaan he lähtivät pois yksi toisensa jälkeen, vanhimmat ensimmäisinä. Kansan keskelle jäi vain Jeesus ja nainen. Jeesus kohotti pää

Vanhasta uomasta uuteen alkuun

Tulosaarna Kangasniemen kirkossa 17.9.2023 Jeesus vaelsi eteenpäin opetuslastensa kanssa ja tuli erääseen kylään. Siellä muuan nainen, jonka nimi oli Martta, otti hänet vieraakseen. Martalla oli sisar, Maria. Tämä asettui istumaan Herran jalkojen juureen ja kuunteli hänen puhettaan. Martalla oli kädet täynnä työtä vieraita palvellessaan, ja siksi hän tuli sanomaan: ”Herra, etkö lainkaan välitä siitä, että sisareni jättää kaikki työt minun tehtäväkseni? Sano hänelle, että hän auttaisi minua.” Mutta Herra vastasi: ”Martta, Martta, sinä huolehdit ja hätäilet niin monista asioista. Vain yksi on tarpeen. Maria on valinnut hyvän osan, eikä sitä oteta häneltä pois.” (Luuk. 10:38-42) Kuva: Päivi Kettunen Hyvät kuulijat kirkossa ja verkossa. Olen nyt parin viikon ajan ajellut Jyväskylästä tänne "Niemelle". Toivakan rajalla tulijan ottaa vastaan kunnan mainoskyltti ja tervetuloteksti: ”Kangasniemi. Kaunis ja uudistuva.” Ainakin ensimmäisten viikkojen kokemuksella paikka on sitä, m

Kaikki sinun askeleesi

Lähtösaarna 27.8.2023 Luomakunnan sunnuntai Joh. 1:1–4 Alussa oli Sana. Sana oli Jumalan luona, ja Sana oli Jumala. Jo alussa Sana oli Jumalan luona. Kaikki syntyi Sanan voimalla. Mikään, mikä on syntynyt, ei ole syntynyt ilman häntä. Hänessä oli elämä, ja elämä oli ihmisten valo. Rakkaat ystävät. Tämä on aika tunteellinen tilanne. Lähtösaarna. Monia ajatuksia on liikkunut mielessä lähtöön liittyen. Monia muistoja, monia kasvoja, monia merkittäviä tilanteita tässä kirkossa ja työssä tässä seurakunnassa. Muutokseen liittyy aina liike ja liikutus. Nyt päällimmäiset tunteet ovat kuitenkin kiitollisuuden tunteita. Jyväskylä on ollut minulle hyvä seurakunta oppia ja kasvaa. Tulin tänne nuorena pappina syksyllä 2009, liki 14 vuotta sitten, ilman lukulaseja ja muutenkin monella tavalla eri ihmisenä. Toimin monta vuotta nuorisopappina, mutta lopulta minusta taisi tulla kaikenikäisten, myös ikinuorten pappi. Olen saanut hyviä ystäviä ja tullut läheiseksi niin työkavereiden kuin seurakun