Siirry pääsisältöön

Ra-kastettu-na

Saarna 7.1.2024
1. sunnuntai loppiaisesta: Kasteen lahja
Gal. 3:23-29; Luuk. 3:15-18, 21-22

Viime päivien kylmissä keleissä moni on todennut, että pakkanen on pukeutumiskysymys. Vilua vastaan käydään villapaidoilla. Paleltumiselta suojaudutaan lapasin ja lämpökerrastoin. Jotain on hyvä olla ihmisen ja maailman kylmyyden välissä.

Myös kaste on pukeutumiskysymys. Perinteenä on, että ristiäisissä kastettava puetaan valkoiseen kastemekkoon. Se on aivan erityinen asu. Sama valkoinen asu on yllä nuorilla konfirmaatiossa ja heillä, jotka alttarilla palvelevat.

”Kaikki te, jotka olette Kristukseen kastettuja, olette pukeneet Kristuksen yllenne.”

Kastemekko ja papin alba, valkoinen vaate, kertovat molemmat siitä, mihin kastettuna ollaan puettuna. Kasteessa pukeudutaan Kristukseen. Kristus tulee suojaksi ihmisen ja maailman kylmyyden väliin, lämpökerrastoksi synnin, kuoleman ja pahan valtaa vastaan.

Kastemekko ja alba ovat valkoisia, koska valkoinen on puhtauden väri. Se kertoo anteeksiantamuksesta, siitä, että kaikki synnit on pesty pois. Se kertoo valosta, siitä, että iankaikkisen elämän kirkkaus loistaa jo tähän elämään. Valkoinen kertoo Kristuksesta, siitä, että Kristus antaa oman puhtautensa ja kirkkautensa meidänkin yllemme. Jumala ei enää näe syntejämme, vaan hän näkee Kristuksen, rakkaan Poikansa, joka on ristillä sovittanut koko maailman synnit. Kastettuna saan luottaa, että Kristus on ylläni, minutkin on puettu hänen armoonsa.

Pienelle lapselle puettu kastemekko on usein aivan liian suuri, sen helma peittää pienen ihmisen varpaita myöten. Ehkä siksi, että siinä on kasvun varaa. Pienenä kristittynä saa kasvaa kasteen armossa. Jumala sallii keskeneräisyyden. Jeesus ottaa luokseen lapset ja sanoo, että taivasten valtakunta onkin juuri lasten kaltaisia, keskeneräisiä, Jumalan huolenpitoa tarvitsevia varten.

Tai ehkä kastemekko on niin suuri, koska Jumalan rakkaus meitä kohtaan on niin suuri. Jumalan armo peittää ihmisen ihan kokonaan, varpaita myöten. Luterilaisen kirkon käsitys kasteesta lahjana aivan pienellekin lapselle perustuu siihen, että Jumalan armoa ei kukaan ansaitse, vähiten pieni lapsi, joka ei ole ehtinyt vielä teoillaan ja toimillaan ansaita mitään, paitsi ehkä ihastelua ja ihmetystä vanhemmiltaan ja muilta läheisiltä. Pienikin lapsi saa olla kastettuna Jumalan suuren armon suojassa.

”Kaikki te, jotka olette Kristukseen kastettuja, olette pukeneet Kristuksen yllenne.”

Tänään on hyvä mahdollisuus ajatella omaa kastettaan. Milloin se tapahtui? Kastettiinko sinut pienenä vai vasta isompana? Ketä oli paikalla? Ketkä ovat kummejasi? Millaista tukea he ovat antaneet? Mitä kaikkea kaste on sinulle merkinnyt?

Tässä vuoden alussa täällä kirkossa on puhuttu avoimista ovista.
Millaisia ovia eteemme avautuu? Mihin meitä kutsutaan?

Kaste on yksi ovi kirkkoon. Kasteessa liitytään seurakuntaan. Tullaan osaksi yhteisöä, oksaksi puuhun, Jumalan lapseksi, jäseneksi Jumalan perheeseen.

Uskon, että kasteessa Jumala kutsuu meitä. Hän kutsuu nimeltä. Hän sanoo meille, kuten hän sanoi kasteen hetkellä Jeesuksellekin:

"Sinä olet minun rakas poikani, minun rakas tyttäreni, minun rakas lapseni, sinuun minä olen mieltynyt."

Ajatella! Jumala on mieltynyt meihin. Kastettuna olen Jumalan mielessä, hän tuntee minut, hän kutsuu nimeltä. Olen hänelle rakas. Kastettu on myös rakastettu.

Vaikka toki Jumalan rakkaus koskee kaikkia, myös heitä joita ei ole kastettu, mutta ajattelen, että juuri kastettuna myös ymmärrän ja voin erityisellä tavalla kokea olevani rakastettu. Kaste välittää minulle armon ja antaa rakastavia ihmisiä elämääni. Kummit, seurakunnan, toiset saman kristillisen perheen jäsenet. Heidänkin kauttaan minut ympäröi Jumalan rakkaus kuin kastemekko, johon minut kerran puettiin. Joka päivä meidät ympäröi Kristus, hän on ylläni tänäänkin, vaikka kastemekko kerran riisuttiinkin pois. Mutta kasteen armo jäi. Kristus jäi suojakseni. Siksi saan joka päivä palata kasteen armoon ja sen lupauksiin. Kaste on voimassa loppuun asti.

”Kaikki te, jotka olette Kristukseen kastettuja, olette pukeneet Kristuksen yllenne.”

Kastettuina me olemme Jumalan perhe, Kristuksen ruumis, jonka jäseniä olemme, viiniköynnöksen oksia, kun Kristus on viiniköynnös. Hän on kanssamme, me olemme hänessä kiinni. Kuin perheessä, me tarvitsemme toisiamme. Kuin ihmisruumiissa, meillä jokaisella on oma tärkeä tehtävämme.

Kun mietimme tänään ja tässä vuoden alussa, millaisia avoimia ovia edessämme odottaa, ehkä jokin ovi voi liittyä omaan paikkaan seurakunnassamme, tässä yhteisössä, tässä samassa puussa, jossa kasvamme.

Jos kerran kastettuna olen rakastettu, mitä minä itse voisin omalla paikallani ja omilla lahjoillani tehdä, jotta joku toinen voisi kokea olevansa rakastettu.

Jos Kristus on minun suojanani, lämmittämässä minua maailman kylmyyttä vastaan, miten voisin itse toimia niin, että se, joka on kylmissään, saisi suojaa, se, joka kärsii, saisi avun.

Olisiko seurakunnassa jokin palvelutehtävä, johon voisin lähteä? Voisinko olla mukana somepäivystäjänä, voisinko keittää kahvia tai leipoa pullaa, voisinko tulla mukaan messuryhmään, voisinko rukoilla lasten ja nuorten puolesta, voisinko käydä auttamassa naapuria lumitöissä, tai olisiko jotain muuta, jotain sellaista, jota ei vielä olla osattu edes tarjota. Jotain missä juuri sinulla olisi annettavaa, innokkuutta ja osaamista. Voimme miettiä sellaisia avoimia ovia myös yhdessä.

Kaste on yksi ovi, jonka kautta Jumala välittää armonsa meille. Siksi on tärkeää, että kasteen merkityksestä puhutaan, siksi on tärkeää, että kirkon tehtävästä kerrotaan, siksi on tärkeää, että myös lapset ja nuoret pääsevät vaikuttamaan seurakunnan elämään ja voivat kokea olevansa osa tätä samaa perhettä. On tärkeää, että me vähän vanhemmat Jumalan lapset tuemme perheitä kristillisessä kasvatuksessa, ja rakennamme yhdessä sellaista kirkkoa, jossa on turvallista kasvaa, luvallista etsiä ja kysellä, ja mahdollista löytää omaa paikka kristittynä, kastettuna ja rakastettuna.

Ajattelen, että täällä Kangasniemellä pyritään ottamaan kasvatustehtävä tosissaan. Tänä vuonna valmistelemme rippikoulun paikallissuunnitelmaa. Panostamme yhteistyöhön koulujen ja päiväkotien kanssa. Kutsumme perheitä suunnittelemaan jumalanpalveluksia yhdessä. Toinen lastenohjaajan tehtävä on paraikaa haettavana. Kasteopetus ja kasvu kristittynä ovat meille tärkeitä.

Kristittynä eläminen on pukeutumiskysymys. Meillä jokaisella on kastemekossamme onneksi edelleen kasvun varaa. Kristus on edelleen kanssamme. Hän on suojamme surussa, peloissa, toivottomuudessa, kaipauksesta ja odotuksessa, kaikissa suunnitelmissamme. Hänen lähellään me saamme kasvaa armossa, olla armon asialla vaativassa, välillä vähän liian kylmässä maailmassa. Ja saamme lämmittää myös toisiamme, osoittaa rakkautta ja välittämistä myös uusin ja kekseliäin keinoin.

”Kaikki te, jotka olette Kristukseen kastettuja, olette pukeneet Kristuksen yllenne.”

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

En tuomitse minäkään

Saarna Huhtakodilla 2.7.2023 5. sunnuntai helluntaista: Armahtakaa! Joh. 8:2–11: Varhain aamulla Jeesus tuli taas temppeliin. Hänen luokseen kerääntyi ihmisiä suurin joukoin, ja hän istuutui ja opetti heitä. Kesken kaiken toivat lainopettajat ja fariseukset paikalle naisen, joka oli joutunut kiinni aviorikoksesta. He asettivat hänet Jeesuksen eteen ja sanoivat: ”Opettaja, tämä nainen on avionrikkoja, hänet tavattiin itse teossa. Mooses on laissa antanut meille määräyksen, että tällaiset on kivitettävä. Mitä sinä sanot?” He puhuivat näin pannakseen Jeesuksen koetukselle ja saadakseen sitten aiheen syyttää häntä. Mutta Jeesus kumartui ja kirjoitti sormellaan maahan. Kun he tiukkasivat häneltä vastausta, hän suoristautui ja sanoi: ”Se teistä, joka ei ole tehnyt syntiä, heittäköön ensimmäisen kiven.” Hän kumartui taas ja kirjoitti maahan. Jeesuksen sanat kuultuaan he lähtivät pois yksi toisensa jälkeen, vanhimmat ensimmäisinä. Kansan keskelle jäi vain Jeesus ja nainen. Jeesus kohotti pää

Vanhasta uomasta uuteen alkuun

Tulosaarna Kangasniemen kirkossa 17.9.2023 Jeesus vaelsi eteenpäin opetuslastensa kanssa ja tuli erääseen kylään. Siellä muuan nainen, jonka nimi oli Martta, otti hänet vieraakseen. Martalla oli sisar, Maria. Tämä asettui istumaan Herran jalkojen juureen ja kuunteli hänen puhettaan. Martalla oli kädet täynnä työtä vieraita palvellessaan, ja siksi hän tuli sanomaan: ”Herra, etkö lainkaan välitä siitä, että sisareni jättää kaikki työt minun tehtäväkseni? Sano hänelle, että hän auttaisi minua.” Mutta Herra vastasi: ”Martta, Martta, sinä huolehdit ja hätäilet niin monista asioista. Vain yksi on tarpeen. Maria on valinnut hyvän osan, eikä sitä oteta häneltä pois.” (Luuk. 10:38-42) Kuva: Päivi Kettunen Hyvät kuulijat kirkossa ja verkossa. Olen nyt parin viikon ajan ajellut Jyväskylästä tänne "Niemelle". Toivakan rajalla tulijan ottaa vastaan kunnan mainoskyltti ja tervetuloteksti: ”Kangasniemi. Kaunis ja uudistuva.” Ainakin ensimmäisten viikkojen kokemuksella paikka on sitä, m

Kaikki sinun askeleesi

Lähtösaarna 27.8.2023 Luomakunnan sunnuntai Joh. 1:1–4 Alussa oli Sana. Sana oli Jumalan luona, ja Sana oli Jumala. Jo alussa Sana oli Jumalan luona. Kaikki syntyi Sanan voimalla. Mikään, mikä on syntynyt, ei ole syntynyt ilman häntä. Hänessä oli elämä, ja elämä oli ihmisten valo. Rakkaat ystävät. Tämä on aika tunteellinen tilanne. Lähtösaarna. Monia ajatuksia on liikkunut mielessä lähtöön liittyen. Monia muistoja, monia kasvoja, monia merkittäviä tilanteita tässä kirkossa ja työssä tässä seurakunnassa. Muutokseen liittyy aina liike ja liikutus. Nyt päällimmäiset tunteet ovat kuitenkin kiitollisuuden tunteita. Jyväskylä on ollut minulle hyvä seurakunta oppia ja kasvaa. Tulin tänne nuorena pappina syksyllä 2009, liki 14 vuotta sitten, ilman lukulaseja ja muutenkin monella tavalla eri ihmisenä. Toimin monta vuotta nuorisopappina, mutta lopulta minusta taisi tulla kaikenikäisten, myös ikinuorten pappi. Olen saanut hyviä ystäviä ja tullut läheiseksi niin työkavereiden kuin seurakun