Siirry pääsisältöön

Yhteinen seikkailu

Saarna 15.10.2023
20. sunnuntai helluntaista: Usko ja epäusko
Jes. 8:11-15; 2. Kor. 1:18-22; Joh. 9:24-38

Kuva Engin Akyurt Pixabaystä

"Tunnen pelon vyöryvän 

aaltojen lailla 

valtaansa kahliten kokonaan, 

voimaton oon.
Voimat nuo hiipuvat ruumiistain, 

jaksa jatkaa en matkaa, 

mä tähän jään, kuulla saan:

Älä pelkää, Hän vierelläs seisoo ja kannattaa.
Älä pelkää, ei pimeyden voimat sua valtaan saa.
Älä pelkää, Hänen armonsa lopu ei milloinkaan.
Älä pelkää, Hän kanssasi kulkee ja johdattaa.”


Joskus tulee tilanteita, joissa usko horjuu.

Tuntuu, että se ei kestä tai riitä.

Sitä koetellaan, sitä kyseenalaistetaan.

Joskus on vain liian vaikea luottaa hyvyyden voimaan.

Joskus Jumala tuntuu piiloutuvan.

Joskus on kuin hän ei olisi kuulevinaan rukouksiani.


Etenkin silloin, kun olen yksinäinen 

ja jään ajatusteni ja kokemusteni,

kysymysteni kanssa itsekseni,

saattaa olla vaikea uskoa, 

että rakkaus voittaa, valo voittaa, 

hyvyys ja elämä voittaa.

Sitä on kuin näkönsä menettänyt mies, joka ei vain huomaa kaikkea sitä, mikä elämässä on juuri nyt hyvin, sitä, miten Jumala ehkä sittenkin johdattaa oikeaan suuntaan, vaikka suunta ei olisikaan sellainen, joka itsestä tuntuisi juuri nyt sopivalta.


”Tunnen kaiken kaatuvan päälleni, 

sorrun taakkani alle, 

mä jaksa en, 

uupunut oon.
Kukaan ei ymmärrä, 

vapisen, pelkään.
Tuntuu kuin matkani kesken jäis, 

kuulla saan:

Älä pelkää, Hän vierelläs seisoo ja kannattaa.
Älä pelkää, ei pimeyden voimat sua valtaan saa.
Älä pelkää, Hänen armonsa lopu ei milloinkaan.
Älä pelkää, Hän kanssasi kulkee ja johdattaa."


Ehkä sinullekin on jollain tavalla tuttu tässä Ilkka Puhakan laulun sanoissa kuvattu tilanne, jossa usko ja epäusko, luottamus ja epäilys, "kyllä" ja "ei" keinuvat edestakaisin kuin laiva vailla kapteenia, yksinäinen pursi aaltojen armoilla.


Välillä usko on heikkoa kuin näkökyky sakeassa sumussa, 

mutta välillä usko saattaa lujittua ja luottamus löytyy, 

valo näkyy horisontissa. 


Ajattelen, että kristityn elämään kuuluvat molemmat tilanteet, ne joissa usko horjuu, ne joissa usko vahvistuu. Uskoon kuuluvat sekä varmuuden tunteet että epäilyn ajat.


Seurakunta on laiva, jota kapteeni ohjaa ja jossa on miehistöä ja matkustajia. Seurakunta ei ole yksinäinen seikkailu aavalla merellä. Se on yhteinen matka toinen toistemme kanssa ja Jeesuksen kanssa.


Aina tätä yhteyttä ei näe tai huomaa. Usko on herkkä asia. Sitä voi olla yllättävän helppo loukata ja vähätellä, sekä omaa uskoa että toisten uskoa. Mutta ei meistä kenelläkään taida olla sellaista mittaria, jolla etenkään toisten uskoa voisimme mitata: Kenen usko riittää, kuka mahtuu kyytiin, kuka heitetään heikkoine uskoineen yli laidan? Ei onneksi ole. Ja onneksi Jeesus tietää ja tuntee uskomme ja epäilymme. Hänen luokseen kelpaamme kyselyinemme ja horjuvinkin askelin, sokeina ja haparoivina.


Sillä lopulta kai sillä on väliä, että hän voi vahvistaa uskoani. Mitä enemmän vietän hänen kanssaan aikaa, sitä paremmin näen, sitä enemmän ymmärrän, sitä herkemmin ehkä luotan häneen ja tartun hänestä kiinni, kun myrsky nousee ja epäusko huojuttaa.


Tässä me olemme tänään, Jeesuksen luona. Messussa vietämme aikaa hänen kanssaan. Rukoillessamme sydämemme puhuu hänelle. Ylläpidämme yhteyttä. Tarraudumme hänen apuunsa, kun omat keinomme loppuvat. Raamattua lukiessamme ja kuunnellessamme voimme kuulla hänen äänensä, sanat, joilla hän ohjaa ja johdattaa, rohkaisee ja lohduttaa, vahvistaa ja varustaa elämään kristittynä. Ehtoollisessa hän antaa itsensä meille, otamme vastaan hänen rakkautensa, hänen lupauksensa, hänet, uskomme kasvamiseksi. Toinen toistemme keskellä saamme voimaa myös yhteydestä, joka pitää huolta silloin, kun oma usko on ehkä hauras. Silloin yhteinen usko kantaa ja pitää pinnalla.


Siksi seurakunta on, jotta usko Jeesukseen kestäisi. Rukous, Raamattu, ehtoollinen ja yhteys toisiin ovat välineitä, joilla voimme jokainen omaa uskoamme ja suhdettamme tämän laivan kapteeniin hoitaa.


Kuluneella viikolla sattui tulemaan täyteen 15 vuotta siitä, kun minut vihittiin papiksi. Se sai pysähtymään ja miettimään pappeuden merkitystä. Luterilaisen kirkon mukaan papin ”virka on olemassa, jotta ihmisissä syntyisi ja kasvaisi usko Kristukseen.” Lopulta aika valtava tehtävä. Siinä saattaa 15:denkin vuoden jälkeen papilla itseluottamus ajaa karille. Jos pitäisi saada ihmiset uskomaan!


Mutta onneksi Paavalilla on tähän vapauttava sana. Toisesta korinttilaiskirjeestä jo kuulimme: ”Mutta Jumala itse vahvistaa meitä ja teitä uskossamme Kristukseen, Voideltuun, ja on myös antanut meille voitelunsa: hän on painanut meihin sinettinsä ja antanut meidän sydämiimme vakuudeksi Hengen.”


Ei minun tai kenenkään muunkaan tarvitse pappina suoriutua tästä tehtävästä omin voimin. Luojan kiitos! Jumala on se, joka vahvistaa uskoa. Hän on se, joka saa ihmisessä aikaa uskon syntymisen. Pyhä Henki auttaa meitä uskomaan. Hän toimii meissä, sinussa ja minussa, ja meidän kauttamme, jotta ihmisissä syntyisi ja kasvaisi usko Kristukseen. Hän on painanut meihin sinettinsä: ristinmerkki, joka on kasteemme yhteydessä piirretty otsaamme ja rintaamme, on Jumalan merkki siitä, että me kuulumme hänelle, siitä että hän uskoo meihin, siitä että me pääsemme hänen laivansa kyytiin. Risti on meidän matkalippumme, se on laivamme masto, jonka purjeisiin Hengen tuuli puhaltaa.


”Älä pelkää, Hän vierelläs seisoo ja kannattaa.
Älä pelkää, ei pimeyden voimat sua valtaan saa.
Älä pelkää, Hänen armonsa lopu ei milloinkaan.
Älä pelkää, Hän kanssasi kulkee ja johdattaa."


Pappina saan kertoa evankeliumia, saan kastaa ja jakaa ehtoollista, saan kulkea vierellä elämän eri tilanteissa. Mutta Pyhä Henki on se, joka sanan ja sakramenttien kautta, ja siellä missä kaksi tai kolme on koolla, välittää Kristuksen ja Jumalan armon hänelle, joka kuulee sanan, ottaa kasteen, muistaa kastettaan, nauttii leivän ja viinin, ja elämänsä taitekohdassa turvautuu Jumalan apuun.


Siksi on hyvä käydä kirkossa. Kokea yhteyttä. Veisata ja lausua. Hiljentyä ja kuunnella. Polvistua ja maistaa, miltä armo maistuu. Ja sitten on hyvä elää arjessa uskoaan todeksi, rakastaa ja palvella, ja elämällään, esimerkillään, omalla uskollaan, vahvemmalla ja hauraammalla, voi auttaa ihmisiä löytämään Jeesuksen luo ja kohtaamaan hänet, kuten tuo evankeliumin sokea mieskin sai kohdata: ”Sinä olet nähnyt hänet. Hän on tässä ja puhuu kanssasi.” 


Siis ”älä pelkää. Hän vierelläs seisoo ja kannattaa.

Älä pelkää, Hän kanssasi kulkee ja johdattaa.”

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

En tuomitse minäkään

Saarna Huhtakodilla 2.7.2023 5. sunnuntai helluntaista: Armahtakaa! Joh. 8:2–11: Varhain aamulla Jeesus tuli taas temppeliin. Hänen luokseen kerääntyi ihmisiä suurin joukoin, ja hän istuutui ja opetti heitä. Kesken kaiken toivat lainopettajat ja fariseukset paikalle naisen, joka oli joutunut kiinni aviorikoksesta. He asettivat hänet Jeesuksen eteen ja sanoivat: ”Opettaja, tämä nainen on avionrikkoja, hänet tavattiin itse teossa. Mooses on laissa antanut meille määräyksen, että tällaiset on kivitettävä. Mitä sinä sanot?” He puhuivat näin pannakseen Jeesuksen koetukselle ja saadakseen sitten aiheen syyttää häntä. Mutta Jeesus kumartui ja kirjoitti sormellaan maahan. Kun he tiukkasivat häneltä vastausta, hän suoristautui ja sanoi: ”Se teistä, joka ei ole tehnyt syntiä, heittäköön ensimmäisen kiven.” Hän kumartui taas ja kirjoitti maahan. Jeesuksen sanat kuultuaan he lähtivät pois yksi toisensa jälkeen, vanhimmat ensimmäisinä. Kansan keskelle jäi vain Jeesus ja nainen. Jeesus kohotti pää

Vanhasta uomasta uuteen alkuun

Tulosaarna Kangasniemen kirkossa 17.9.2023 Jeesus vaelsi eteenpäin opetuslastensa kanssa ja tuli erääseen kylään. Siellä muuan nainen, jonka nimi oli Martta, otti hänet vieraakseen. Martalla oli sisar, Maria. Tämä asettui istumaan Herran jalkojen juureen ja kuunteli hänen puhettaan. Martalla oli kädet täynnä työtä vieraita palvellessaan, ja siksi hän tuli sanomaan: ”Herra, etkö lainkaan välitä siitä, että sisareni jättää kaikki työt minun tehtäväkseni? Sano hänelle, että hän auttaisi minua.” Mutta Herra vastasi: ”Martta, Martta, sinä huolehdit ja hätäilet niin monista asioista. Vain yksi on tarpeen. Maria on valinnut hyvän osan, eikä sitä oteta häneltä pois.” (Luuk. 10:38-42) Kuva: Päivi Kettunen Hyvät kuulijat kirkossa ja verkossa. Olen nyt parin viikon ajan ajellut Jyväskylästä tänne "Niemelle". Toivakan rajalla tulijan ottaa vastaan kunnan mainoskyltti ja tervetuloteksti: ”Kangasniemi. Kaunis ja uudistuva.” Ainakin ensimmäisten viikkojen kokemuksella paikka on sitä, m

Kaikki sinun askeleesi

Lähtösaarna 27.8.2023 Luomakunnan sunnuntai Joh. 1:1–4 Alussa oli Sana. Sana oli Jumalan luona, ja Sana oli Jumala. Jo alussa Sana oli Jumalan luona. Kaikki syntyi Sanan voimalla. Mikään, mikä on syntynyt, ei ole syntynyt ilman häntä. Hänessä oli elämä, ja elämä oli ihmisten valo. Rakkaat ystävät. Tämä on aika tunteellinen tilanne. Lähtösaarna. Monia ajatuksia on liikkunut mielessä lähtöön liittyen. Monia muistoja, monia kasvoja, monia merkittäviä tilanteita tässä kirkossa ja työssä tässä seurakunnassa. Muutokseen liittyy aina liike ja liikutus. Nyt päällimmäiset tunteet ovat kuitenkin kiitollisuuden tunteita. Jyväskylä on ollut minulle hyvä seurakunta oppia ja kasvaa. Tulin tänne nuorena pappina syksyllä 2009, liki 14 vuotta sitten, ilman lukulaseja ja muutenkin monella tavalla eri ihmisenä. Toimin monta vuotta nuorisopappina, mutta lopulta minusta taisi tulla kaikenikäisten, myös ikinuorten pappi. Olen saanut hyviä ystäviä ja tullut läheiseksi niin työkavereiden kuin seurakun