Siirry pääsisältöön

Miten sinua on kasvatettu?

Saarna 12.2.2023
2. paastonaikaa edeltävä sunnuntai: Jumalan sanan kylvö
Hoos.10:12–13; 1. Kor. 3:7–15; Joh.4:31–38


Miten sinua on kasvatettu?


Kasvattaminen voi olla joskus vähän mutkikasta. Ainakin kasvien kanssa. Kun pitäisi tuntea, mitä kasvattaa. Yksi laji voi tarvita enemmän valoa, toinen lämpöä, kolmas vettä ja neljäs kuolee, jos sitä kastelee liikaa. 


Kasvamiseen vaikuttaa moni asia. Myös ihmisen kohdalla. Ehkäpä siinäkin on tärkeää tuntea se, joka kasvaa ja jota kasvatetaan. Kaikille ei toimi ihan samat keinot.


Mutta ainakin kasvupaikalla on väliä. 

Millainen on se ympäristö, jossa saa kasvaa ja varttua?

Onko siinä mahdollista kasvaa ja oppia rauhassa, 

onko turvallista kysellä, saako kasvaa omaan suuntaan?

Vai onko ympärillä jotain tietynlaisia vaikutteita, 

ajattelutapoja ja asenteita, 

joita ihan huomaamattakin tulee omaksuttua ja imettyä itseensä?


Myös olosuhteilla on väliä. 

Mitä kaikkea niissä omissa kasvuolosuhteissa on sellaista, 

joka vaikuttaa omaan kasvuun ja siihen, millaiseksi sitten kasvaa?

Saanko tarpeeksi valoa, 

saanko ruokaa ja rakkautta, 

saanko huomiota ja huolenpitoa?


Saanko olla oma itseni?

Saanko ylipäänsä kasvaa, saanko olla keskeneräinen vai pitääkö olla aina vähän valmiimpi, parempi, osaavampi, etevämpi? Riitänkö sellaisena kuin olen.


Ja kai kasvattajallakin on väliä, vaikka Paavalin mukaan ”istuttaja ei ole mitään, ei myöskään kastelija.” 

Mutta kyllä sillä on väliä, kuka kasvattaa ja miten kasvattaa.


Mutta ehkä kuitenkin vielä enemmän on väliä sillä, että kasvattaa. 

Että ympärillä on ja on ollut turvallisia ihmisiä, jotka haluavat pitää huolta, haluavat rakastaa, haluavat ohjata elämässä. Että on äitejä, isejä, isovanhempia, isosiskoja, pikkuveljiä, sukulaisia, kummitätejä ja kummisetiä, naapureita, opettajia, valmentajia, ystäviä, pappeja, seurakunnan kerhonohjaajia, seurakuntalaisia, ihan tavallisia ihmisiä ympärillä. Sellaisia, joiden kanssa opetella olemaan ihminen ja sitä mitä on.


Miten sinua siis on kasvatettu?


Jeesus puhui kylvämisestä ja siitä, miten siemen kasvaa. Toinen kylvää ja toinen korjaa. Minua se muistuttaa tänään erityisesti siitä, että kenenkään ei tarvitse pärjätä yksin, ei kasvatuksessa eikä kasvamisessa eikä elämässä muutenkaan, sillä koko elämä on kasvua. Ei tarvitse pärjätä tai selvitä omin voimin. Vaan se on yhteistyötä.


Opetuslapset pyysivät Jeesuksen syömään. Mutta Jeesuksella oli jo toisenlaista ruokaa. Ehkä opetuslapsilla olisi ollut ihan tavallista leipää. 


Ajattelepa leipäviipaletta, jonka ehkä aamulla söit aamupalaksi. Kuinka monta eri tyyppiä on osallistunut sen prosessiin. Yksi on kylvänyt siemenen, toinen on hoitanut peltoa, kolmas on antanut sateen ja auringonpaisteen, neljäs on korjannut kypsän viljan, viides on jauhanut jyvistä jauhon, kuudes on leiponut jauhoista leivän, seitsemäs on suunnitellut leivälle pakkauksen, kahdeksas on valmistanut pakkauksen, yhdeksäs on pakannut leivän, kymmenes on ajanut rekalla leipäpakkauksen kauppaan, yhdestoista on myynyt leivän, kahdestoista on ostanut leivän, ja kolmastoista olet sitten ehkä sinä, joka lopulta saat syödä sen.


Sama se on meidän kasvumme kanssa. Useat ihmiset ja asiat tässä maailmassa vaikuttavat siihen, millaisiksi me kasvamme. Joku on ruokkinut meidät, toinen on pukenut meidät, kolmas on opettanut lukemaan ja niin edelleen.


Ja jossain vaiheessa tätä prosessia me osallistumme myös toinen toistemme kasvuun. Olemme toisillemme peilejä, joista katselemme myös itseämme. Vaikutamme toisiimme. Kasvamme yhdessä. Opimme yhdessä. Ihmettelemme yhdessä.


Mitä ruokaa Jeesuksella sitten oli? ”Minun ruokani on se, että täytän lähettäjäni tahdon ja vien hänen työnsä päätökseen.”


Niin kuin ruoka tyydyttää nälkämme, antaa meille ravinnon ja auttaa meidät kasvamaan, niin Jeesus koki ehkä merkityksellisyyttä ja hyvää mieltä siitä, että hänellä oli tehtävä ja hän sai sitä toteuttaa.


Kun me mietimme omaa kasvuamme, millaisia meistä on tullut, millaisiksi ehkä haluaisimme tulla, voi yksi kasvun suunta ja päämäärä olla se, että löytää elämässä oman paikkansa ja tehtävänsä. Ja ajattelen, että siinä seurakunta, kristillinen usko, luottamus Jumalaan ja hänen apuunsa ja osallisuuteensa tässä kaikessa voi olla tukemassa ja vahvistamassa omaa kutsumusta.


Seurakunta on kastettujen seura. Valmentajana ja joukkueenjohtajana on Kristus. Hän kannustaa ja rohkaisee etsimään tässä joukkueessa omia vahvuuksia ja omaa roolia. Seurakuntalaisina meitä kutsutaan pitämään toinen toisestamme huolta, heijastelemaan sitä Jumalan valoa ja rakkauden lämpöä kylmään ja pimeään maailmaan. Ja siten tukemaan yhä edelleen toinen toistemme kasvua. Myös sitä, että Jumalan perhe, seurakunta kasvaisi. 


Tutkimusten mukaan kasvu ja oppiminen tapahtuu jossain mukavuusalueen ja epämukavuusalueen välissä. Jossain tutun ja turvallisen tuolla puolen. Niin että voi vähän kokeilla omia rajojaan. Mutta ei niin että hypätään suin päin kohti vaaraa. Pelko lamaannuttaa ja kuihduttaa kasvun. Uusia asioita ja ajatuksia pitää saada tunnustella turvassa. Yksin voi helposti epäilyttää, mutta yhdessä ja yhteistyössä se voi jo onnistua.


Kävin viime keväänä Skotlannissa tutustumassa paikallisten seurakuntien elämään. Siellä monet yhteisöt ovat tosi pieniä ja monessa seurakunnassa on vain yksi pappi, joka on ainoa palkattu työntekijä. Yhdessä saarnassa paikallinen kirkkoherra puhui seurakunnan ja yksittäisen kristityn kasvusta. Hän sanoi, että kasvua tapahtuu siellä, missä on sekä etsijöitä että opastajia. Siis sellaisia, jotka vasta kyselevät, haluavat oppia ja ovat tutustumassa, ja sellaisia, jotka ovat kristittyinä jo vähän pidemmällä, kokeneempia, ja uskon matkallaan läpikäyneet jo enemmän. Kun nämä kaksi kohtaavat, molemmat voivat kasvaa ja oppia. Ja silloin myös seurakunta yhteisönä kasvaa ja oppii.


Löytyykö meiltä tällaista rohkeutta? Rohkeutta kysyä ja etsiä. Ja rohkeutta opastaa ja tukea toinen toistamme. Uskon, että meitä on tänäänkin koolla monenlaisia, eri tilanteissa olevia, sekä etsijöitä että opastajia, pieniä ja suuria, istuttajia ja kastelijoita, kylväjiä ja korjaajia. Ja jokaisella voi olla oma tärkeä paikkansa tässä kirkossa ja tässä seurakunnassa. 


Löydetään toisemme. Rohkaistaan toisiamme. Sillä me tarvitsemme elämässä, arjen kysymyksissä, uskossa ja uskon vahvistumisessa toinen toistamme ja yhdessä Jumalan rohkaisua. Niin kuin Paavali kirjoitti: ”Istuttaja ja kastelija ovat samassa työssä. - Vaan kaikki on Jumalan kädessä, hän suo kasvun.”


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

En tuomitse minäkään

Saarna Huhtakodilla 2.7.2023 5. sunnuntai helluntaista: Armahtakaa! Joh. 8:2–11: Varhain aamulla Jeesus tuli taas temppeliin. Hänen luokseen kerääntyi ihmisiä suurin joukoin, ja hän istuutui ja opetti heitä. Kesken kaiken toivat lainopettajat ja fariseukset paikalle naisen, joka oli joutunut kiinni aviorikoksesta. He asettivat hänet Jeesuksen eteen ja sanoivat: ”Opettaja, tämä nainen on avionrikkoja, hänet tavattiin itse teossa. Mooses on laissa antanut meille määräyksen, että tällaiset on kivitettävä. Mitä sinä sanot?” He puhuivat näin pannakseen Jeesuksen koetukselle ja saadakseen sitten aiheen syyttää häntä. Mutta Jeesus kumartui ja kirjoitti sormellaan maahan. Kun he tiukkasivat häneltä vastausta, hän suoristautui ja sanoi: ”Se teistä, joka ei ole tehnyt syntiä, heittäköön ensimmäisen kiven.” Hän kumartui taas ja kirjoitti maahan. Jeesuksen sanat kuultuaan he lähtivät pois yksi toisensa jälkeen, vanhimmat ensimmäisinä. Kansan keskelle jäi vain Jeesus ja nainen. Jeesus kohotti pää

Vanhasta uomasta uuteen alkuun

Tulosaarna Kangasniemen kirkossa 17.9.2023 Jeesus vaelsi eteenpäin opetuslastensa kanssa ja tuli erääseen kylään. Siellä muuan nainen, jonka nimi oli Martta, otti hänet vieraakseen. Martalla oli sisar, Maria. Tämä asettui istumaan Herran jalkojen juureen ja kuunteli hänen puhettaan. Martalla oli kädet täynnä työtä vieraita palvellessaan, ja siksi hän tuli sanomaan: ”Herra, etkö lainkaan välitä siitä, että sisareni jättää kaikki työt minun tehtäväkseni? Sano hänelle, että hän auttaisi minua.” Mutta Herra vastasi: ”Martta, Martta, sinä huolehdit ja hätäilet niin monista asioista. Vain yksi on tarpeen. Maria on valinnut hyvän osan, eikä sitä oteta häneltä pois.” (Luuk. 10:38-42) Kuva: Päivi Kettunen Hyvät kuulijat kirkossa ja verkossa. Olen nyt parin viikon ajan ajellut Jyväskylästä tänne "Niemelle". Toivakan rajalla tulijan ottaa vastaan kunnan mainoskyltti ja tervetuloteksti: ”Kangasniemi. Kaunis ja uudistuva.” Ainakin ensimmäisten viikkojen kokemuksella paikka on sitä, m

Kaikki sinun askeleesi

Lähtösaarna 27.8.2023 Luomakunnan sunnuntai Joh. 1:1–4 Alussa oli Sana. Sana oli Jumalan luona, ja Sana oli Jumala. Jo alussa Sana oli Jumalan luona. Kaikki syntyi Sanan voimalla. Mikään, mikä on syntynyt, ei ole syntynyt ilman häntä. Hänessä oli elämä, ja elämä oli ihmisten valo. Rakkaat ystävät. Tämä on aika tunteellinen tilanne. Lähtösaarna. Monia ajatuksia on liikkunut mielessä lähtöön liittyen. Monia muistoja, monia kasvoja, monia merkittäviä tilanteita tässä kirkossa ja työssä tässä seurakunnassa. Muutokseen liittyy aina liike ja liikutus. Nyt päällimmäiset tunteet ovat kuitenkin kiitollisuuden tunteita. Jyväskylä on ollut minulle hyvä seurakunta oppia ja kasvaa. Tulin tänne nuorena pappina syksyllä 2009, liki 14 vuotta sitten, ilman lukulaseja ja muutenkin monella tavalla eri ihmisenä. Toimin monta vuotta nuorisopappina, mutta lopulta minusta taisi tulla kaikenikäisten, myös ikinuorten pappi. Olen saanut hyviä ystäviä ja tullut läheiseksi niin työkavereiden kuin seurakun