Siirry pääsisältöön

Viisauden tiellä

Saarna Lapin riparin konfirmaatiossa 7.8.2022
Job. 28:7-15, 23-28
 ”Viisauden tie” 

Saarnan aluksi Aini, yksi riparilaisista luki oman puheensa, mietteitä rannalta. Ainin puhe kuvasi kauniisti vastatuulia ja myötätuulia, kannateltuna olemista ja päämäärää kohti kulkemista. Huikea puhe! Kiitos Aini! Koskettavasta, aidosta ja rohkeasta tekstistä. 


Tämä ryhmä on täynnä tällaisia ajattelevia, herkkiä, viisaita nuoria, 

joiden vuoksi, ajattelen, että tulevaisuus on kaikista mahdollisista uhkakuvista huolimatta toiveikas ja valoisa.


Haluan siteerata tähän Ainin perään toisen suuren ajattelijan sanoja. 

Apulannan Toni Wirtanen laulaa näin laulussaan Valot pimeyksien reunalla:


”Meistä jokainen on polku jonnekin

mutta viisaus on siinä, että ymmärtää

ketä seurata pitkään, milloin kääntyy pois

Ja että ihmistä pitkin sä et ikinä voi itseesi matkustaa.”


Ehkä me riparilla saimme kokea ja oppia, kuinka jokainen on polku jonnekin.
Kuinka jokaisella on oma polku, jota kulkea. 

Kuinka jokainen päättää itse, kenen ääntä kuuntelee ja ketä seuraa.
Kuinka jokainen on Jumalalle suuri ihme, 

kaunis ja arvokas sellaisena kuin on, juuri tuollaisena.


Puhuttiin riparilla paljon siitä, kuinka kristitty on Jeesuksen seuraaja. Jeesuksen opetuksissa asuu viisaus, sillä hänen sanansa tulevat Jumalalta. Jeesus eli sanojensa mukaan. Hän ei vain puhunut rakkaudesta ja ihmisen arvosta, vaan osoitti sen teoillaan ja valinnoillaan, siinä miten hän kohtasi toiset, nekin, jotka eivät muille merkinneet mitään.


Elämässä ja Jeesuksen seuraajina meillä on teitä, joita tehdään jaloilla.

On teitä, joita tehdä vain mielessä ja ajatuksissa ja toiveissa.

On teitä, joita kuljetaan uskon ja luottamuksen avulla.

On teitä, joita pääsee perille, ja teitä, joilla tärkeintä on matkanteko.

On teitä, joita kuljetaan yhdessä.

On teitä, joita voi kulkea vain yksin.


On teitä toisen ihmisen luo.

On tie Jumalan luo.

Tie, jota eivät korppikotkan silmät erota 

eivätkä sen tien keskelle porot asetu ja jumitu jolkottelemaan.


Usko on tie Jumalan luo. Tuota uskoa rippikoulu on pyrkinyt vahvistamaan. Kirjoitimme riparilla joitakin runoja. Runot julkaistiin anonyymisti joten en nyt pysty antamaan kunniaa niille, joille se kuuluu, mutta tässä on muutama runoja otsikolla usko:


Usko

se yhdistää

Jumalaan ja muihin

ihmisiin. Se antaa jokaiselle 

mahdollisuuden.


Usko

Toivon tie

jokapäiväinen rakkauden muuri

anna minulle rauha olla

luottamuksessasi


Usko

on luottamus

Luottamus Jumalaan ja 

omiin ajatuksiin, omaan sisimpäänsä.

Usko.


Usko 

on kuin 

mopo, sitä pitää

pitää kunnossa, muuten se

hajoaa.


Usko on tie Jumalan luo. Kristittynä uskon myös, että Jeesus on tie Jumalan luo. Jumala on rakkaus ja tuota rakkautta hän tahtoo osoittaa myös ja juuri sinulle. Siitä rakkaudesta Jeesus on meille merkki ja esimerkki. Hän antoi henkensäkin meidän, ystäviensä puolesta. 


Ehkä on niin, että me voimme rakastaa toisiamme, pitää huolta toisistamme, nähdä toinen toisemme arvokkaina vasta sitten, kun olemme itse tulleet rakastetuiksi, kun olemme itse saaneet kokea, että meistä pidetään huolta, kun olemme matkustaneet itseemme ja nähneet ne huikeat maisemat, jotka meistä löytyvät, siis tajunneet oman kauneutemme ja arvomme. Sen että juuri sinulla on merkitys, sinulla on tarkoitus, sinä olet ihme, monin tavoin ihmeellinen.


Tästä ihmeestä käsin voit nähdä ihmeen toisissa. Voit katsoa toista samalla katseella, jolla Jumala katsoo sinua. Rakkaudella, hyvyydellä, ilolla, lempeydellä, rauhalla. Voit kulkea tietä kohti toista, tietä toisen vierellä, tietä Jumalan luo, kun olet ensin kulkenut tien itseesi. Ja sillä tiellä, joka vie itseesi, saat luottaa, että ystävä on aina vierellä. Jeesus kulkee kanssasi, käsi olkapäällä, tukee ja rohkaisee. Hän on luvannut pysyä menossa mukana.


Kun sinut tänään siunataan tuossa alttarin äärellä, saat luottaa tuohon Jeesuksen lupaukseen, joka lukee siinä alttarikaiteessa: ”Minä olen teidän kanssanne kaikki päivät.” Hän on läsnä ehtoollisessa, jolle saa ja kannattaakin konfirmoituna seurakunnan jäsenenä usein osallistua. Se vahvistaa ja varustaa. 


Jeesuksen sanat löytyvät myös rippiraamatusta, jonka tutkimista on hyvä jatkaa myös riparin jälkeen. Raamattu on hyvä matkaopas ja kartta sillä tiellä, jota kristittynä kuljet. Se on tienviitta Jumalan luo ja lähimmäisen lähelle. 


Myös rukous vahvistaa ja varustaa. Saat luottaa, että Jumala on aina kuulolla, hän kuulee ylämäessä puuskutukset, hän kuulee hengityksenkin. Välillä on hyvä olla ihan hiljaa omien ajatusten kanssa ja jakaa niitä Jumalalle. 


Mutta aivan yksin ei kannata ajatustensa ja uskonsa kanssa jäädä, vaan tulla mukaan seurakunnan nuorten toimintaan. Isostoiminnassa ja muissa jutuissa saa yhdessä kulkea tietä, seurata Jeesusta, jakaa fiiliksiä, nauraa ja laulaa porukalla, kokea yhteyttä ja turvallisuutta, tuntea olonsa hyväksytyksi, saada olla oma itsensä. Yhdessä polun kulkeminen on hauskempaa. Yhdessä ylämäetkin jaksaa paremmin. Yhdessä on huikeaa ihastella huipulta matkaa, joka on kuljettu, maailmaa, joka meille on annettu.


”Meistä jokainen on polku jonnekin.” Kulje rohkeasti omaa polkuasi. Usko on matka ja sinä sen vaeltaja. Vaella yhdessä. Älä kulje apua tarvitsevan ohi. Rakkaus vahvistakoon ja varustakoon sinua elämäsi tiellä, uskon tiellä, ja kyllä, viisauden tiellä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

En tuomitse minäkään

Saarna Huhtakodilla 2.7.2023 5. sunnuntai helluntaista: Armahtakaa! Joh. 8:2–11: Varhain aamulla Jeesus tuli taas temppeliin. Hänen luokseen kerääntyi ihmisiä suurin joukoin, ja hän istuutui ja opetti heitä. Kesken kaiken toivat lainopettajat ja fariseukset paikalle naisen, joka oli joutunut kiinni aviorikoksesta. He asettivat hänet Jeesuksen eteen ja sanoivat: ”Opettaja, tämä nainen on avionrikkoja, hänet tavattiin itse teossa. Mooses on laissa antanut meille määräyksen, että tällaiset on kivitettävä. Mitä sinä sanot?” He puhuivat näin pannakseen Jeesuksen koetukselle ja saadakseen sitten aiheen syyttää häntä. Mutta Jeesus kumartui ja kirjoitti sormellaan maahan. Kun he tiukkasivat häneltä vastausta, hän suoristautui ja sanoi: ”Se teistä, joka ei ole tehnyt syntiä, heittäköön ensimmäisen kiven.” Hän kumartui taas ja kirjoitti maahan. Jeesuksen sanat kuultuaan he lähtivät pois yksi toisensa jälkeen, vanhimmat ensimmäisinä. Kansan keskelle jäi vain Jeesus ja nainen. Jeesus kohotti pää

Vanhasta uomasta uuteen alkuun

Tulosaarna Kangasniemen kirkossa 17.9.2023 Jeesus vaelsi eteenpäin opetuslastensa kanssa ja tuli erääseen kylään. Siellä muuan nainen, jonka nimi oli Martta, otti hänet vieraakseen. Martalla oli sisar, Maria. Tämä asettui istumaan Herran jalkojen juureen ja kuunteli hänen puhettaan. Martalla oli kädet täynnä työtä vieraita palvellessaan, ja siksi hän tuli sanomaan: ”Herra, etkö lainkaan välitä siitä, että sisareni jättää kaikki työt minun tehtäväkseni? Sano hänelle, että hän auttaisi minua.” Mutta Herra vastasi: ”Martta, Martta, sinä huolehdit ja hätäilet niin monista asioista. Vain yksi on tarpeen. Maria on valinnut hyvän osan, eikä sitä oteta häneltä pois.” (Luuk. 10:38-42) Kuva: Päivi Kettunen Hyvät kuulijat kirkossa ja verkossa. Olen nyt parin viikon ajan ajellut Jyväskylästä tänne "Niemelle". Toivakan rajalla tulijan ottaa vastaan kunnan mainoskyltti ja tervetuloteksti: ”Kangasniemi. Kaunis ja uudistuva.” Ainakin ensimmäisten viikkojen kokemuksella paikka on sitä, m

Kaikki sinun askeleesi

Lähtösaarna 27.8.2023 Luomakunnan sunnuntai Joh. 1:1–4 Alussa oli Sana. Sana oli Jumalan luona, ja Sana oli Jumala. Jo alussa Sana oli Jumalan luona. Kaikki syntyi Sanan voimalla. Mikään, mikä on syntynyt, ei ole syntynyt ilman häntä. Hänessä oli elämä, ja elämä oli ihmisten valo. Rakkaat ystävät. Tämä on aika tunteellinen tilanne. Lähtösaarna. Monia ajatuksia on liikkunut mielessä lähtöön liittyen. Monia muistoja, monia kasvoja, monia merkittäviä tilanteita tässä kirkossa ja työssä tässä seurakunnassa. Muutokseen liittyy aina liike ja liikutus. Nyt päällimmäiset tunteet ovat kuitenkin kiitollisuuden tunteita. Jyväskylä on ollut minulle hyvä seurakunta oppia ja kasvaa. Tulin tänne nuorena pappina syksyllä 2009, liki 14 vuotta sitten, ilman lukulaseja ja muutenkin monella tavalla eri ihmisenä. Toimin monta vuotta nuorisopappina, mutta lopulta minusta taisi tulla kaikenikäisten, myös ikinuorten pappi. Olen saanut hyviä ystäviä ja tullut läheiseksi niin työkavereiden kuin seurakun