Siirry pääsisältöön

Jaettavan maljan ihme

Kiirastorstain saarna 14.4.2022
Jes. 25:6–10; Ap. t. 2:42–47; Luuk. 22:14–22

Kenen kanssa jaoit viimeksi aterian yhdessä?
Entä, kenen kanssa haluaisit jakaa aterian?
Kenen kanssa jakaisit aterian tilanteessa, jossa sinulla on jotain iloista kerrottavaa?
Kenen kanssa jakaisit aterian, kun kaipaat lohdutusta?
Kenen kanssa jakaisit aterian, jos voittaisit huippuillallisen kahdelle? Tai neljälle? Tai kymmenelle?
Kenen kanssa jakaisit aterian, jos olisit menettänyt kaiken?

Kiirastorstaina kristityt muistelevat, kuinka Jeesus jakoi aterian opetuslastensa kanssa. Ystävät olivat koolla. He viettivät yhdessä iltaa. Eikä se ollut mikään uusi tilanne. Monia kertoja aiemminkin Jeesus oli osoittanut vieraanvaraisuutta, avarakatseisuutta ja lempeyttä juuri ateriayhteyden kautta. Jopa niin rohkeasti, että monet kauhistelivat, kuinka hän saattoi aterioida sellaistenkin kanssa, jotka eivät muiden pöytiin kelvanneet.


Mutta tuo ilta oli erityinen. Tuo ateria oli erityinen. Jeesus otti leivän, siunasi ja mursi sen, antoi sen opetuslapsilleen ja sanoi poikkeukselliset ja kummalliset sanat: ”Tämä on minun ruumiini, joka annetaan teidän puolestanne.” Ja hän jakoi myös viinimaljan ja jatkoi: ”Tämä on minun vereni, joka vuodatetaan teidän puolestanne.” Ja syödessänne ja juodessanne, ”tehkää se minun muistokseni.”


Ja niin me teemme. Leivän murtaminen oli jo ensimmäisille kristityille tunnusmerkki heidän uskostaan, kuten Apostolien teoissakin sanotaan: ”Uskovat elivät keskinäisessä yhteydessä, mursivat yhdessä leipää ja rukoilivat.” Näin me toimimme edelleen. Kokoonnumme yhteen, rukoilemaan, kiittämään Jumalaa ja jakamaan leivän ja viinin.


Koska Jeesus kehotti niin tekemään. 

Koska hänen maljansa on meidän voimamme.

Koska hän lupasi antaa itsensä meille. 


Ehtoollisessa me muistamme Kristuksen kärsimystä ja kuolemaa. 

Ehtoollisessa me kiitämme Jumalaa hänen lahjoistaan. 

Ehtoollisessa me saamme uskoa meidän rikkomuksemme anteeksi. 

Ehtoollisessa me voimme kokea yhteyttä, joka ulottuu kaikkien rajojen yli. 

Ja ehtoollisessa me olemme osalliset uskon salaisuudesta, Jumalan mysteeristä, siitä ihmeestä ja yhteydestä, jonka kautta hän toimii ja osoittaa rakkauttaan maailmaa kohtaan.


Yhteys oli Jeesuksellakin mielessä, kun hän aterialla opetuslastensa kanssa antoi tehtävän. Hän kutsui yhteyteen ja keskinäiseen rakkauteen, kun hän otti käsiinsä maljan, kiitti Jumalaa ja sanoi: ”Ottakaa tämä ja jakakaa keskenänne.”


Kun katsomme tänään oman elämämme maljaa, huomaamme, kuinka se on harvoin ylitsevuotavainen ja usein tyhjillään, joskus ehkä puolillaan. Joskus malja edessämme on liian vaativa ja haluaisimme väistää sen niin kuin Jeesuskin Getsemanessa rukoillessaan. Voi tuntua, ettei minusta ole täyttämään sitä maljaa, jota minulta odotetaan. Voi tuntua, että olen maljani kanssa ihan yksin eikä sillä ole merkitystä tai väliä kenellekään muulle. Tai voi tuntua, ettei minusta ole jakamaan omastani. Mitä minä muka voisin antaa, kun olen itsekin niin paljoa vailla. Ja silti Jeesus sanoo: ”Ottakaa tämä ja jakakaa keskenänne.”


Sanotaan, että jakamalla ilot kaksinkertaistuvat mutta murheet puolittuvat. Kun kamppailen oman maljani kanssa, oman tehtäväni ja oman kutsumukseni kanssa, ja arvon mielessäni, kenen tahto saisi tapahtua, minua kutsutaan nimenomaan jakamaan. Jakamaan ihmisyyttä, ei enempää tai vähempää kuin ihmisenä olemisen osaa, sen kärsimykset, sen koettelemus, sen kipu ja tyhjyys. Mutta myös se juhlahetket ja ilot, merkitykset ja siunaus, elämän lahjat, onni ja hyvyys. ”Ottakaa tämä ja jakakaa keskenänne.”


Silloin voi tapahtua jakamisen ihme. Jeesus kehotti jakamaan leivän, antamaan toisille omastaan, palvelemaan ja rakastamaan. Olemaan tukena murtuneelle, rohkaisuna murheelliselle. Viipymään vierellä ja jakamaan matkaa yhdessä. Ristillä hän itse antoi tästä jakamisesta äärimmäisen esimerkin ja samalla mittaamattoman lahjan, luopumalla hengestään, murtumalla itse ja jakamalla ruumiinsa sinun ja minun puolestamme.


Hän kutsuu meitäkin jakamaan, mutta ei jakautumaan. Se, että murramme yhdessä leipää, ei murenna vaan yhdistää. Se, että jaamme aterian tai aikaamme, ajatuksiamme, ilojamme ja surujamme, ei jaottele, vaan yhdistää. Se, että annamme omastamme, ei ole lopulta itseltä pois, vaan antaessaan saa ja yhteys vahvistuu. Niin kuin vaikkapa tänään, kun kohtasin miehen, joka halusi kertoa elämästään ja jakaa kokemuksistaan. Lopuksi hän kiitti, että kuuntelin. Vaikka hän itse jakoi, koki hän myös saavansa. Tuli kuulluksi, nähdyksi, kohdatuksi. Jaoimme hetken elämää yhdessä.


Yhteys voi olla parhaimmillaan sitä, että erilaisetkin ihmiset voivat jakaa jotain yhdessä. Eivät ne ensimmäiset opetuslapsetkaan kaikki olleet luonteenpiirteiltään tai ajattelultaan identtisiä, vaan hyvin erilaiset tyypit mahtuivat saman pöydän ääreen. Minäkin voin istahtaa aterialle toisen kanssa, kuunnella häntä, kun hän jakaa omaa todellisuuttaan ja omaa maljaansa minulle. Voin sitten jakaa omista kokemuksistani ja omasta uskostani, ajattelustani, kyselystäni ja kamppailuistanikin. Meitä yhdistää halu etsiä yhteyttä ja yhteistä ymmärrystä.


Yhteyden kaipuu on rakkauden ilmenemistä toistemme välillä. Minut on luotu yhteyteen toisen kanssa ja tuota yhteyttä yritän löytää. Jeesus löysi onneksi minut jo aiemmin. Hän tuli maailmaan, puhui rakkaudesta, teki rakkauden tekoja, kärsi ja kuoli rakkauden takia. Minun ja sinun takiamme. Hänen rakkautensa on tarjolla siellä, missä jaetaan yhdessä leipä, malja, tai elämä sen kipuineen ja iloineen, siellä missä tapahtuu jakamisen ihme.


Tänään saamme jälleen luottaa siihen, että hän antaa itsensä meille. Leivässä ja viinissä hän tulee jakamaan aterian kanssamme. Olitpa iloisella tai murheellisella mielellä, olipa oma maljasi täysi tai valunut tyhjiin, tunnetpa yksinäisyyttä tai yhteyttä, syyllisyyttä tai siunausta, hän tahtoo jakaa aterian sinun kanssasi. Ja myös vieruskaverin ja myös sen aivan eri tavoin ajattelevan tyypin kanssa. Hän sanoo meille kaikille: ”Ottakaa tämä ja jakakaa keskenänne.” 


Ottakaa.

Jakakaa.


Hänen lahjansa.

Yhteiseksi evääksi ja vahvistukseksi tarkoitettu.


Rukoilkaamme.

Rakas Jeesus, elämän leipä.

Sinä annoit itsesi minunkin puolestani.

Tule voimakseni, jotta minäkin voisin

antaa omastani,

jakaa itsestäni,

rakentaa yhteyttä ja rauhaa maailmassa.

Anna lahjasi olla lohtu ja lupaus.

Armahda minua.

Aamen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

En tuomitse minäkään

Saarna Huhtakodilla 2.7.2023 5. sunnuntai helluntaista: Armahtakaa! Joh. 8:2–11: Varhain aamulla Jeesus tuli taas temppeliin. Hänen luokseen kerääntyi ihmisiä suurin joukoin, ja hän istuutui ja opetti heitä. Kesken kaiken toivat lainopettajat ja fariseukset paikalle naisen, joka oli joutunut kiinni aviorikoksesta. He asettivat hänet Jeesuksen eteen ja sanoivat: ”Opettaja, tämä nainen on avionrikkoja, hänet tavattiin itse teossa. Mooses on laissa antanut meille määräyksen, että tällaiset on kivitettävä. Mitä sinä sanot?” He puhuivat näin pannakseen Jeesuksen koetukselle ja saadakseen sitten aiheen syyttää häntä. Mutta Jeesus kumartui ja kirjoitti sormellaan maahan. Kun he tiukkasivat häneltä vastausta, hän suoristautui ja sanoi: ”Se teistä, joka ei ole tehnyt syntiä, heittäköön ensimmäisen kiven.” Hän kumartui taas ja kirjoitti maahan. Jeesuksen sanat kuultuaan he lähtivät pois yksi toisensa jälkeen, vanhimmat ensimmäisinä. Kansan keskelle jäi vain Jeesus ja nainen. Jeesus kohotti pää

Vanhasta uomasta uuteen alkuun

Tulosaarna Kangasniemen kirkossa 17.9.2023 Jeesus vaelsi eteenpäin opetuslastensa kanssa ja tuli erääseen kylään. Siellä muuan nainen, jonka nimi oli Martta, otti hänet vieraakseen. Martalla oli sisar, Maria. Tämä asettui istumaan Herran jalkojen juureen ja kuunteli hänen puhettaan. Martalla oli kädet täynnä työtä vieraita palvellessaan, ja siksi hän tuli sanomaan: ”Herra, etkö lainkaan välitä siitä, että sisareni jättää kaikki työt minun tehtäväkseni? Sano hänelle, että hän auttaisi minua.” Mutta Herra vastasi: ”Martta, Martta, sinä huolehdit ja hätäilet niin monista asioista. Vain yksi on tarpeen. Maria on valinnut hyvän osan, eikä sitä oteta häneltä pois.” (Luuk. 10:38-42) Kuva: Päivi Kettunen Hyvät kuulijat kirkossa ja verkossa. Olen nyt parin viikon ajan ajellut Jyväskylästä tänne "Niemelle". Toivakan rajalla tulijan ottaa vastaan kunnan mainoskyltti ja tervetuloteksti: ”Kangasniemi. Kaunis ja uudistuva.” Ainakin ensimmäisten viikkojen kokemuksella paikka on sitä, m

Kaikki sinun askeleesi

Lähtösaarna 27.8.2023 Luomakunnan sunnuntai Joh. 1:1–4 Alussa oli Sana. Sana oli Jumalan luona, ja Sana oli Jumala. Jo alussa Sana oli Jumalan luona. Kaikki syntyi Sanan voimalla. Mikään, mikä on syntynyt, ei ole syntynyt ilman häntä. Hänessä oli elämä, ja elämä oli ihmisten valo. Rakkaat ystävät. Tämä on aika tunteellinen tilanne. Lähtösaarna. Monia ajatuksia on liikkunut mielessä lähtöön liittyen. Monia muistoja, monia kasvoja, monia merkittäviä tilanteita tässä kirkossa ja työssä tässä seurakunnassa. Muutokseen liittyy aina liike ja liikutus. Nyt päällimmäiset tunteet ovat kuitenkin kiitollisuuden tunteita. Jyväskylä on ollut minulle hyvä seurakunta oppia ja kasvaa. Tulin tänne nuorena pappina syksyllä 2009, liki 14 vuotta sitten, ilman lukulaseja ja muutenkin monella tavalla eri ihmisenä. Toimin monta vuotta nuorisopappina, mutta lopulta minusta taisi tulla kaikenikäisten, myös ikinuorten pappi. Olen saanut hyviä ystäviä ja tullut läheiseksi niin työkavereiden kuin seurakun