Siirry pääsisältöön

Tulkaa ja katsokaa

Pääsiäispäivän ehtoollishetket Kaupunginkirkossa 4.4.2021

Matt. 28:1–8
Sapatin päätyttyä, viikon ensimmäisen päivän koittaessa, tulivat Magdalan Maria ja se toinen Maria katsomaan hautaa. Äkkiä maa alkoi vavahdella ja järistä, sillä Herran enkeli laskeutui taivaasta. Hän tuli haudalle, vieritti kiven pois ja istuutui sille. Hän oli hohtava kuin salama ja hänen vaatteensa olivat valkeat kuin lumi. Vartijat pelästyivät häntä niin, että alkoivat vapista ja kaatuivat maahan kuin kuolleet.

Enkeli kääntyi naisten puoleen ja sanoi: ”Älkää te pelätkö. Minä tiedän, että te etsitte ristiinnaulittua Jeesusta. Ei hän ole täällä, hän on noussut kuolleista, niin kuin itse sanoi. Tulkaa katsomaan, tuossa on paikka, jossa hän makasi. Menkää kiireesti sanomaan hänen opetuslapsilleen: ’Hän on noussut kuolleista. Hän menee teidän edellänne Galileaan, siellä te näette hänet.’ Tämä oli minun sanomani teille.”

Naiset lähtivät heti haudalta, yhtaikaa peloissaan ja riemuissaan, ja riensivät viemään sanaa Jeesuksen opetuslapsille.


Tuona ensimmäisenä pääsiäisaamuna tultiin haudalle, oltiin haudalla ja lähdettiin haudalta monenlaisten tunteiden ja ajatusten kanssa. Suru, murhe, pettymys painoivat ehkä naisten askelia, kun he tulivat katsomaan hautaa. Ihmeellinen valoshow enkelin ilmestyessä sai aikaan pelkoa ja järkytystä. Kuitenkin enkelin viesti toi myös iloa, hämmästystä, kiitollisuuttakin. Se oli viesti, joka meni tunteisiin ja laittoi liikkeelle.

Tänä pääsiäisenä mekin tulemme pääsiäisen ehtoollispöytään omien tuntemustemme ja mielenliikkeidemme kanssa. Kannamme mukanamme ehkä painavia kuormia, ehkä mekin kaipaamme jotain ihmettä, jotain uutta ja iloista, jotain lohdullista, jotain turvallista, joka ajaa pelon pois.

Naisille enkeli sanoi: ”Tulkaa katsomaan.”

Tuleminen ja katsominen ovat ihmiselle mahdollisia reaktioita, jos liikkumis- ja näkökyky vain sallivat. Viime aikoina on keskusteltu paljon liikkumisen rajoittamisesta. Ja vaikka liikkumiskieltoa ei olisi tai tulisikaan, olemme silti viimeisen vuoden aikana tottuneet arvioimaan omia liikkeitämme entistä tarkemmin. Mihin kannattaa mennä, mihin haluaisi lähteä, mihin on mahdollista tulla.

Samoin myös näkökykyämme on koeteltu. Kasvomaskien takaa on vaikeampi tunnistaa vastaantulijaa, on mahdotonta nähdä kaikkia hänen ilmeitään, esimerkiksi hymy jää piiloon maskin taakse. Mutta kaikki se on pakottanut meidät katsomaan enemmän toisiamme silmiin ja näkemään, miten toinen vaikkapa hymyilee tai ilmaisee muita tunteitaan silmillään.

”Tulkaa katsomaan” on tänään siksi kiitoksen kutsu. Sillä tänään me saamme tulla alttarille, me saamme katsoa pääsiäisen ihmettä omin silmin, kun käteemme annetaan leipä ja pikariin viini, jotka Jeesus kehotti pääsiäisateriallaan nauttimaan hänen muistokseen.

Hän sanoo meille tänään: ”Tulkaa minun luokseni.” Tulkaa ja maistakaa Jumalan hyvyyttä. Tulkaa ja katsokaa. Ja kun me tulemme, julistaa ehtoollinen meille ylösnousemusta ja elämää. Sitä että Kristus on läsnä. Niin kuin hän oli ylösnousemuksen jälkeen opetuslapsilleen läsnä. Hekin saivat nähdä omin silmin. Me saamme nähdä ja sen lisäksi maistaa ja haistaa, koskea ja tuntea, miltä armo maistuu, tuoksuu, tuntuu ja näyttää, ja me saamme myös kuulla uskomme vahvistukseksi sanat: ”sinun puolestasi annettu ja vuodatettu”. Ehtoollinen lupaa tänäkin pääsiäisenä, että Jeesus on antanut henkensä meidän puolestamme. Ja se lupaa myös, että leivässä ja viinissä hän on läsnä, hän tulee luoksemme, hän antaa itsensä meille.

Meidän liikkumistamme voidaan rajoittaa, meidän näkökykyämme voidaan koetella, mutta pääsiäinen lupaa meille rajoista suurimman, kuoleman rajan murtumista. Sitä että ristiinnaulittu ja ylösnoussut Jeesus Kristus on voittanut synnin, kuoleman ja pahan vallan. Hänen omikseen kastettuina me saamme luottaa myös omalla kohdallamme anteeksiantamuksen ja ylösnousemuksen todeksi. Elämä kuoleman jälkeen koskee myös meitä.

Siksi tulkaa ja katsokaa. Ylösnoussut on kanssamme. Hänelle me saamme tuoda elämämme, ajatuksemme ja tunteemme, kaipuumme ja tarpeemme. Ja lähteä sitten rohkeasti, rientää riemuiten elämäämme, jatkaa eteenpäin armahdettuna, vapautettuna, lohdutettuna.

Sillä Kristus on noussut kuolleista.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

En tuomitse minäkään

Saarna Huhtakodilla 2.7.2023 5. sunnuntai helluntaista: Armahtakaa! Joh. 8:2–11: Varhain aamulla Jeesus tuli taas temppeliin. Hänen luokseen kerääntyi ihmisiä suurin joukoin, ja hän istuutui ja opetti heitä. Kesken kaiken toivat lainopettajat ja fariseukset paikalle naisen, joka oli joutunut kiinni aviorikoksesta. He asettivat hänet Jeesuksen eteen ja sanoivat: ”Opettaja, tämä nainen on avionrikkoja, hänet tavattiin itse teossa. Mooses on laissa antanut meille määräyksen, että tällaiset on kivitettävä. Mitä sinä sanot?” He puhuivat näin pannakseen Jeesuksen koetukselle ja saadakseen sitten aiheen syyttää häntä. Mutta Jeesus kumartui ja kirjoitti sormellaan maahan. Kun he tiukkasivat häneltä vastausta, hän suoristautui ja sanoi: ”Se teistä, joka ei ole tehnyt syntiä, heittäköön ensimmäisen kiven.” Hän kumartui taas ja kirjoitti maahan. Jeesuksen sanat kuultuaan he lähtivät pois yksi toisensa jälkeen, vanhimmat ensimmäisinä. Kansan keskelle jäi vain Jeesus ja nainen. Jeesus kohotti pää

Vanhasta uomasta uuteen alkuun

Tulosaarna Kangasniemen kirkossa 17.9.2023 Jeesus vaelsi eteenpäin opetuslastensa kanssa ja tuli erääseen kylään. Siellä muuan nainen, jonka nimi oli Martta, otti hänet vieraakseen. Martalla oli sisar, Maria. Tämä asettui istumaan Herran jalkojen juureen ja kuunteli hänen puhettaan. Martalla oli kädet täynnä työtä vieraita palvellessaan, ja siksi hän tuli sanomaan: ”Herra, etkö lainkaan välitä siitä, että sisareni jättää kaikki työt minun tehtäväkseni? Sano hänelle, että hän auttaisi minua.” Mutta Herra vastasi: ”Martta, Martta, sinä huolehdit ja hätäilet niin monista asioista. Vain yksi on tarpeen. Maria on valinnut hyvän osan, eikä sitä oteta häneltä pois.” (Luuk. 10:38-42) Kuva: Päivi Kettunen Hyvät kuulijat kirkossa ja verkossa. Olen nyt parin viikon ajan ajellut Jyväskylästä tänne "Niemelle". Toivakan rajalla tulijan ottaa vastaan kunnan mainoskyltti ja tervetuloteksti: ”Kangasniemi. Kaunis ja uudistuva.” Ainakin ensimmäisten viikkojen kokemuksella paikka on sitä, m

Kaikki sinun askeleesi

Lähtösaarna 27.8.2023 Luomakunnan sunnuntai Joh. 1:1–4 Alussa oli Sana. Sana oli Jumalan luona, ja Sana oli Jumala. Jo alussa Sana oli Jumalan luona. Kaikki syntyi Sanan voimalla. Mikään, mikä on syntynyt, ei ole syntynyt ilman häntä. Hänessä oli elämä, ja elämä oli ihmisten valo. Rakkaat ystävät. Tämä on aika tunteellinen tilanne. Lähtösaarna. Monia ajatuksia on liikkunut mielessä lähtöön liittyen. Monia muistoja, monia kasvoja, monia merkittäviä tilanteita tässä kirkossa ja työssä tässä seurakunnassa. Muutokseen liittyy aina liike ja liikutus. Nyt päällimmäiset tunteet ovat kuitenkin kiitollisuuden tunteita. Jyväskylä on ollut minulle hyvä seurakunta oppia ja kasvaa. Tulin tänne nuorena pappina syksyllä 2009, liki 14 vuotta sitten, ilman lukulaseja ja muutenkin monella tavalla eri ihmisenä. Toimin monta vuotta nuorisopappina, mutta lopulta minusta taisi tulla kaikenikäisten, myös ikinuorten pappi. Olen saanut hyviä ystäviä ja tullut läheiseksi niin työkavereiden kuin seurakun