Siirry pääsisältöön

Eristyksestä erityisyyteen

Saarna Kaupunginkirkossa 24.1.2021
3. sunnuntai helluntaista: Jeesus herättää uskon

Kuva Engin Akyurt Pixabaystä 

Mark. 1:29–39

Mitä Jeesus oikeastaan tässä raamatunkertomuksessa tekee? Hän parantaa Pietarin anopin. Menee ensin tämän luokse, tarttuu kädestä ja nostaa jalkeille. Sitten hän parantaa monia muitakin sairaita ja ajaa lisäksi pahoja henkiä ihmisistä. Ja vielä: kiertää paikasta toiseen, saarnaa ja opettaa eri puolilla, monille ihmisille ja ihmisjoukoille.

Näin toimiessaan Jeesus herättää uskon, kuten tämä sunnuntai on otsikoitu. Jeesus herättää uskon tekemällä ihmeellisiä tekoja, parantamalla sairaita ja kertomalla hyvää sanomaa rakastavasta Jumalasta ja tämän valtakunnasta.

On hyvä, että Jeesus tekee niin. On hyvä, että Jeesus edelleen tekee niin. Hänen vaikutuksensa ja tekonsa yhä toimivat keskellämme, sekä naapurikylissä että täällä omassa kylässämme.

Edelleenkin kerrotaan hyvää sanomaa, edelleen luetaan Raamatun kertomuksia, ekumeenisen rukousviikon aikana kristityt jälleen rukoilevat yhdessä, ja pitkästä aikaa voidaan taas käydä pyhälle ehtoolliselle. Jeesus toimii sanansa ja sakramenttinsa kautta. Hän kuulee rukoukset ja pyynnöt. Hän auttaa, hän tulee edelleen luoksemme, tarttuu kädestä ja nostaa jalkeille niin kuin kerran Pietarin anopin.

Ja mitä Jeesus parantaessaan anopin kuumeesta itse asiassa tekee ja saa aikaan? ”Kuume lähti naisesta, ja hän alkoi palvella vieraitaan.” Jos ajattelemme tuollaista kuumetta, niin kuin on 
viimeisen vuoden aikana kuumetta ja monia muita oireita paljon ajateltu ja tarkkailtu, niin se, kuume siis, on oikeastaan jotain, mikä estää, rajoittaa ja kahlitsee ihmistä. Kuumeessa ei jaksa eikä saa tehdä asioita, joita muuten tekisi. Kuume vie voimat ja estää elämästä sitä elämää, jota kukin on tarkoitettu elämään. Kuume eristää ja pakottaa karanteeniin lepäämään. 

Pietarin anopille oli varmaan kova paikka, kun hän ei voinut tuon ajan tavoin kestitä vävypoikaansa ja tämän ystäviä. Hänelle oli kunnia-asia saada palvella vieraitaan, palvella eli olla avuksi ja osoittaa kunnioitusta, välittämistä ja rakkautta.

Voisiko siis olla, että kun Jeesus herättää ihmisessä uskon – joko ihmetekojensa tai parantamistensa tai vapauttavien sanojensa tai ehtoollisen lahjan kautta 
– hän samalla vapauttaa ihmisen. Vapauttaa ihmisen toteuttamaan kutsumustaan, vapauttaa ihmisen elämään suhteessa toisiin, yhteydessä lähimmäisiin ja rakastamaan heitä kunkin omasta roolistaan ja tehtävästään käsin. Ja näin usko, jonka Jeesus herättää, näkyy sitten ulospäin rakkauden tekoina, lähimmäisen palveluna, kutsumuksen elämisenä todeksi.

Rakkaus ja kauniit teot ovat siis ikään kuin kiitos uskosta Jeesukseen, vastaus siihen, mitä Jeesus ensin tekee. Sillä parantaessaan sairaita, Jeesus näki ja kuuli ihmisten huolet ja murheet, palautti heille ihmisarvon, antoi takaisin mahdollisuuden elää vapaana, ei enää eristettynä ja karanteeniin pakotettuna, vaan yhdessä toisten kanssa, vapaana palvelemaan, rakastamaan, kutsumusta toteuttamaan. Hän avasi solmut ja kahleet, virvoitti fyysisistä ja henkisistä rajoitteista, jotka estivät elämästä elämää, johon heidät oli kutsuttu.

Ja johon meidät myös on kutsuttu. Meitäkin voi vaivata kuume tai flunssan oireet, jotka rajoittavat elämää. Meitä voi vaivata jokin muu sairaus, joka tekee elämästä eristetympää. Meitä voi vaivata ja sitoa moni sellainen asia, jota ilman eläisimme vapaampaa, mahdollisempaa elämää. Ehkä jokin riippuvuus, ehkä jokin valheellinen ajattelutapa suhteessa itseen tai omaan tekemiseen tai ympäröivään todellisuuteen, ehkä jokin vahingollinen ihmissuhde tai jokin kipeä tunne, vaikkapa syyllisyys, joka pitää otteessaan ja lamauttaa elämässä kuin kuumepotilaan.

Kaikki nämä sitovat, lamauttavat, eristävät asiat me saamme tuoda Jeesukselle. Hän kuulee ja näkee meitäkin. Hän ojentaa kätensä ja me voimme tarttua siihen. Ja hän voi vetää meidätkin jalkeille, iloon ja elämään. Hän voi vapauttaa meidät uskoon ja luottamukseen, hän voi kutsua rakkauteen ja armahdukseen, ja hän voi lähettää meidät tekemään sitä, minkä koemme tavaksemme palvella ja elää armahdettuina, vapaina ja kutsuttuina, erityisinä, tehtävän saaneina, yhdessä hänen kanssaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

En tuomitse minäkään

Saarna Huhtakodilla 2.7.2023 5. sunnuntai helluntaista: Armahtakaa! Joh. 8:2–11: Varhain aamulla Jeesus tuli taas temppeliin. Hänen luokseen kerääntyi ihmisiä suurin joukoin, ja hän istuutui ja opetti heitä. Kesken kaiken toivat lainopettajat ja fariseukset paikalle naisen, joka oli joutunut kiinni aviorikoksesta. He asettivat hänet Jeesuksen eteen ja sanoivat: ”Opettaja, tämä nainen on avionrikkoja, hänet tavattiin itse teossa. Mooses on laissa antanut meille määräyksen, että tällaiset on kivitettävä. Mitä sinä sanot?” He puhuivat näin pannakseen Jeesuksen koetukselle ja saadakseen sitten aiheen syyttää häntä. Mutta Jeesus kumartui ja kirjoitti sormellaan maahan. Kun he tiukkasivat häneltä vastausta, hän suoristautui ja sanoi: ”Se teistä, joka ei ole tehnyt syntiä, heittäköön ensimmäisen kiven.” Hän kumartui taas ja kirjoitti maahan. Jeesuksen sanat kuultuaan he lähtivät pois yksi toisensa jälkeen, vanhimmat ensimmäisinä. Kansan keskelle jäi vain Jeesus ja nainen. Jeesus kohotti pää

Vanhasta uomasta uuteen alkuun

Tulosaarna Kangasniemen kirkossa 17.9.2023 Jeesus vaelsi eteenpäin opetuslastensa kanssa ja tuli erääseen kylään. Siellä muuan nainen, jonka nimi oli Martta, otti hänet vieraakseen. Martalla oli sisar, Maria. Tämä asettui istumaan Herran jalkojen juureen ja kuunteli hänen puhettaan. Martalla oli kädet täynnä työtä vieraita palvellessaan, ja siksi hän tuli sanomaan: ”Herra, etkö lainkaan välitä siitä, että sisareni jättää kaikki työt minun tehtäväkseni? Sano hänelle, että hän auttaisi minua.” Mutta Herra vastasi: ”Martta, Martta, sinä huolehdit ja hätäilet niin monista asioista. Vain yksi on tarpeen. Maria on valinnut hyvän osan, eikä sitä oteta häneltä pois.” (Luuk. 10:38-42) Kuva: Päivi Kettunen Hyvät kuulijat kirkossa ja verkossa. Olen nyt parin viikon ajan ajellut Jyväskylästä tänne "Niemelle". Toivakan rajalla tulijan ottaa vastaan kunnan mainoskyltti ja tervetuloteksti: ”Kangasniemi. Kaunis ja uudistuva.” Ainakin ensimmäisten viikkojen kokemuksella paikka on sitä, m

Kaikki sinun askeleesi

Lähtösaarna 27.8.2023 Luomakunnan sunnuntai Joh. 1:1–4 Alussa oli Sana. Sana oli Jumalan luona, ja Sana oli Jumala. Jo alussa Sana oli Jumalan luona. Kaikki syntyi Sanan voimalla. Mikään, mikä on syntynyt, ei ole syntynyt ilman häntä. Hänessä oli elämä, ja elämä oli ihmisten valo. Rakkaat ystävät. Tämä on aika tunteellinen tilanne. Lähtösaarna. Monia ajatuksia on liikkunut mielessä lähtöön liittyen. Monia muistoja, monia kasvoja, monia merkittäviä tilanteita tässä kirkossa ja työssä tässä seurakunnassa. Muutokseen liittyy aina liike ja liikutus. Nyt päällimmäiset tunteet ovat kuitenkin kiitollisuuden tunteita. Jyväskylä on ollut minulle hyvä seurakunta oppia ja kasvaa. Tulin tänne nuorena pappina syksyllä 2009, liki 14 vuotta sitten, ilman lukulaseja ja muutenkin monella tavalla eri ihmisenä. Toimin monta vuotta nuorisopappina, mutta lopulta minusta taisi tulla kaikenikäisten, myös ikinuorten pappi. Olen saanut hyviä ystäviä ja tullut läheiseksi niin työkavereiden kuin seurakun