Siirry pääsisältöön

Sinä etsit jokaista, Sinä kutsut kuitenkin

Saarna 16.8.2020
11. sunnuntai helluntaista: Etsikkoaikoja
Jer. 6:16-19; Luuk. 4: 23-30


Ajatus etsikkoajoista on tuntunut minusta usein häiritsevältä. Siis sellainen ajatus, että olisi jokin tietty määrä aikoja ja tilaisuuksia kuulla Jumalan kutsu. Kuin olisi lapsi tivolissa ja kädessä viimeinen lippu laitteeseen. Yksi kierros enää, sitten hauskuus on ohi. Tai kuin niissä mainoksissa, joita saamme sähköpostimme tukkoon, joissa hoputetaan toimimaan ajoissa: Nyt on viimeinen tilaisuutesi! Tarjous umpeutuu tänään kello 24. 

Olen enemmän Matti Nykäsen filosofian kannalla: ”Jokainen tsäänssi on uusi mahdollisuus.” Tykkään ostaa huvipuistossa mieluummin rannekkeen, jolla saa huvitella niin monta kierrosta kuin pää kestää ja kerkeää. 

Etsikkoaikojen Jumala näyttää minusta kitsaalta vanhemmalta, joka pihistelee ja laskee rahojaan eikä suostu ostamaan enempää kuin kolme, korkeintaan viisi lippua tivolilaitteisiin: "Enempää et ansaitse. Pärjää näillä."

No joo, ymmärrän kyllä, mitä tuolla sanalla etsikkoaika haetaan. Että on aikoja jolloin Jumalan kutsun kuulee voimakkaammin. Itsekin muistan, että rippikoulu oli sellaista aikaa, silloin ajatukset uskosta alkoivat vetää puoleensa. Monelle Jumalan kutsu voimistuu myös elämän vastoinkäymisissä, kun elämän palikat horjuvat ja joutuu etsimään turvaa ja apua jostain itsensä ulkopuolelta. 

Mutta ei kai se tarkoita, että Jumala kutsuisi vain silloin tällöin, harvakseltaan, korkeintaan elämän taitekohdissa. Eikö se voisi tarkoittaa ennemminkin, että ihminen ei vain kuule tuota kutsua kovin usein, koska monesti on niin paljon muuta kuunneltavaa. Elämä on täynnä kaikenlaista muuta menoa ja meininkiä, karuselleja ja mitä kaikkea mainokset meille lupailevatkin. 

Ehkä niin oli Nasaretin väelläkin, kun Jeesus saapui heidän luokseen. Jeesuksen sanat kertovat torjutuksi tulemisesta: ”Kukaan ei ole profeetta omalla maallaan.” Nasaretin asukkaiden ajatuksiin ei sopinut, että paikallisen rakennusmies-Joosefin poika alkoi heitä opettaa ja julistaa heille armon sanoja. He raivostuivat. Tahtoivat työntää Jeesuksen vuoren jyrkänteeltä alas. He eivät voineet hyväksyä, että Jumalan kutsu tulisi heille näin tavallista väylää pitkin, oman kylän pojalta. He eivät voineet kuulla Jumalan kutsua, koska olivat sulkeneet moisen mahdollisuuden pois mielestään rajanvedoillaan ja ennakko-oletuksillaan päättäen jo ajatuksissaan, että ei Jumala voi toimia noin. 

Vaikka juuri noinhan Jumala oli toiminut jo Vanhan testamentin profeettojen aikana ja hedän kauttaan. Hän oli valinnut tehtäviinsä tavallisia ihmisiä. Jumala lähetti Elian Sarpatin lesken luo ja syyrialaisen Naamanin profeetta Elisan luo. Profeetta Jeremia puolestaan sai julistaa kuuroille korville, vaikka valtakunta oli ajautumassa tuhon partaalle. Hän oli itse varoittava torvi, joka hälytti lähestyvästä vaarasta, mutta eivät hänen sanansa merkinneet kuulijoille mitään: 

”Valitkaa oikea tie ja kulkekaa sitä, niin löydätte rauhan.
Näin sanoin, mutta te vastasitte: ”Emme kulje!”
Minä asetin teidän turvaksenne myös vartiomiehiä
ja sanoin teille: Kuunnelkaa torven ääntä!
Mutta te vastasitte: ”Emme kuuntele!” 

Jumala kutsuu meitä läpi elämämme, sen eri vaiheissa ja tilanteissa. Me voimme kuulla hänen kutsunsa tai olla kuulematta, ja myös olla kuuntelematta, koska emme halua kuulla sitä. Siksi on hyvä, että kutsu on kuin rajaton tivoliranneke, se on aina voimassa, se on mahdollista kuulla uudestaan ja uudestaan. Eikä ole aina helppoa erottaa Jumalan ääntä kaiken muun metelin keskeltä. Silloin sitä täytyy osata pysähtyä kuuntelemaan. Jumalanpalvelukseen, Raamatun äärelle, iltarukoukseen, metsässä kulkiessaan, rannalla veden lempeää pintaa katsoessaan. Joskus Jumalan kutsu on ihan hiljainen ja aivan äänetön, joskus pelkkä tuulen kosketus kasvoilla tai vaikkapa ystävän halaus, jossa hyväksyntä, armo ja lohdutus yllättävät ja osuvat kohti. Se annetaan meille lahjana, se tulee ulkopuoleltamme, ilman yritystämme tavoitella sitä ajatuksillamme. 

Professori Antti Laato on kirjoittanut: ”Etsikkoaika alkaa siitä, kun me lopetamme filosofiset pohdiskelumme Jumalasta. Tajuamme, että Jumalalla itsellään on selkeä mielipide meidän elämästämme. Ymmärrämme, että Jumala onkin etsinyt meitä; hän on löytänyt meidät; hän kutsuu meitä. Eteemme avautuu oman elämämme tyhjyys ja syntisyys, ja Jumalan pyhyys. Alamme ymmärtää, että kauan sitten Jumala antoi profeettojen ja apostolien välityksellä ilmoituksen, jossa hän osoitti meille sen tien, jota meidän täytyy kulkea. Etsikkoaikana tajuamme, että Jumala toimii ja kutsuu – Jumala, joka siihen asti oli ollut lähinnä vain yksi ajatuskuvio mielessämme.” 

Ehkä synagogan väelle Nasaretissa tuo Jeesuksen lähelle saapuva, silmiin katsova, totuutta uhkuva ja todellisuuden kohtaava hahmo oli liikaa, koska se ei vastannut heidän ajatuskuviotaan Jumalasta tai Jumalan lähettiläästä. Ja tietenkin se oli. Jumala oli tullut ihmiseksi. Hän oli lähettänyt Poikansa maailmaan. Se oli ennenkuulumatonta. Käsittämätöntä. Uskomatonta. Ei mikään ihme, että nasaretilaiset ja moni muu torjuivat Jeesuksen. 

Mutta moni otti hänet iloiten vastaan. Moni kuuli Jumalan kutsun, jonka Jeesus sanoillaan, teoillaan ja olemuksellaan toi ihmisten keskelle. Sanoma rakastavasta Jumalasta, vastaanottavasta, rohkaisevasta ja armoa tarjoavasta Isästä oli ja on yhä tervetullut viesti, jota moni kaipaa ja tarvitsee. 

Se viesti kuuluu yhä keskellämme. Kirkon tehtävänä on edelleen välittää sitä viestiä. Myös siellä, mikä ei ole meille tuttua ja turvallista, hauskaa ja helppoa, tivolia ja karusellia tai niin sanottua mukavuusaluetta. Evankeliumi on sitä, että Jumalan kutsu ja sanoma armosta kuuluvat kaikille, ei vain oman kylän pojille ja tytöille. Se ei saa jäädä vain meidän keskellemme, vaan sen tulee kurottua myös reunoille, marginaaleihin, laitamille ja etenkin sinne, missä on jouduttu tai jätetty ulkopuolelle ja missä turva, elämän tukipilarit ja läheisyys puuttuvat. Jokainen maan asukas on Jumalan kutsuma, rakastama, armahtama. Niin meidän tulee myös jokaista katsoa, kohdata ja kunnioittaa. Aivan jokainen ihminen on tsäänssi ja mahdollisuus osoittaa lisää armollisuutta ja rohkaisua. 

”Jeesus kulki väkijoukon halki ja jatkoi matkaansa.” Ehkä evankeliumi on siinä, että hän kulkee yhä keskellämme ja me voimme mennä hänen askelissaan. Hänen työnsä on vielä kesken. Hänen matkansa jatkuu kylästä kylään.

Haluan lopettaa tähän veli Rogerin rukoukseen. Rukoile se kanssani.

Kristus,
hellittämättä Sinä etsit jokaista,
joka etsii Sinua
ja luulee olevansa kaukana Sinusta.
Tee meidät valmiiksi
antamaan henkemme joka hetki Sinun käsiisi.
Kun me vasta etsimme Sinua,
olet Sinä jo meidät löytänyt.
Vaikka rukouksemme on näin köyhää,
Sinä kuulet meitä
paljon syvemmällä
kuin me itse osaamme
aavistaa ja toivoa.
Aamen

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

En tuomitse minäkään

Saarna Huhtakodilla 2.7.2023 5. sunnuntai helluntaista: Armahtakaa! Joh. 8:2–11: Varhain aamulla Jeesus tuli taas temppeliin. Hänen luokseen kerääntyi ihmisiä suurin joukoin, ja hän istuutui ja opetti heitä. Kesken kaiken toivat lainopettajat ja fariseukset paikalle naisen, joka oli joutunut kiinni aviorikoksesta. He asettivat hänet Jeesuksen eteen ja sanoivat: ”Opettaja, tämä nainen on avionrikkoja, hänet tavattiin itse teossa. Mooses on laissa antanut meille määräyksen, että tällaiset on kivitettävä. Mitä sinä sanot?” He puhuivat näin pannakseen Jeesuksen koetukselle ja saadakseen sitten aiheen syyttää häntä. Mutta Jeesus kumartui ja kirjoitti sormellaan maahan. Kun he tiukkasivat häneltä vastausta, hän suoristautui ja sanoi: ”Se teistä, joka ei ole tehnyt syntiä, heittäköön ensimmäisen kiven.” Hän kumartui taas ja kirjoitti maahan. Jeesuksen sanat kuultuaan he lähtivät pois yksi toisensa jälkeen, vanhimmat ensimmäisinä. Kansan keskelle jäi vain Jeesus ja nainen. Jeesus kohotti pää

Vanhasta uomasta uuteen alkuun

Tulosaarna Kangasniemen kirkossa 17.9.2023 Jeesus vaelsi eteenpäin opetuslastensa kanssa ja tuli erääseen kylään. Siellä muuan nainen, jonka nimi oli Martta, otti hänet vieraakseen. Martalla oli sisar, Maria. Tämä asettui istumaan Herran jalkojen juureen ja kuunteli hänen puhettaan. Martalla oli kädet täynnä työtä vieraita palvellessaan, ja siksi hän tuli sanomaan: ”Herra, etkö lainkaan välitä siitä, että sisareni jättää kaikki työt minun tehtäväkseni? Sano hänelle, että hän auttaisi minua.” Mutta Herra vastasi: ”Martta, Martta, sinä huolehdit ja hätäilet niin monista asioista. Vain yksi on tarpeen. Maria on valinnut hyvän osan, eikä sitä oteta häneltä pois.” (Luuk. 10:38-42) Kuva: Päivi Kettunen Hyvät kuulijat kirkossa ja verkossa. Olen nyt parin viikon ajan ajellut Jyväskylästä tänne "Niemelle". Toivakan rajalla tulijan ottaa vastaan kunnan mainoskyltti ja tervetuloteksti: ”Kangasniemi. Kaunis ja uudistuva.” Ainakin ensimmäisten viikkojen kokemuksella paikka on sitä, m

Kaikki sinun askeleesi

Lähtösaarna 27.8.2023 Luomakunnan sunnuntai Joh. 1:1–4 Alussa oli Sana. Sana oli Jumalan luona, ja Sana oli Jumala. Jo alussa Sana oli Jumalan luona. Kaikki syntyi Sanan voimalla. Mikään, mikä on syntynyt, ei ole syntynyt ilman häntä. Hänessä oli elämä, ja elämä oli ihmisten valo. Rakkaat ystävät. Tämä on aika tunteellinen tilanne. Lähtösaarna. Monia ajatuksia on liikkunut mielessä lähtöön liittyen. Monia muistoja, monia kasvoja, monia merkittäviä tilanteita tässä kirkossa ja työssä tässä seurakunnassa. Muutokseen liittyy aina liike ja liikutus. Nyt päällimmäiset tunteet ovat kuitenkin kiitollisuuden tunteita. Jyväskylä on ollut minulle hyvä seurakunta oppia ja kasvaa. Tulin tänne nuorena pappina syksyllä 2009, liki 14 vuotta sitten, ilman lukulaseja ja muutenkin monella tavalla eri ihmisenä. Toimin monta vuotta nuorisopappina, mutta lopulta minusta taisi tulla kaikenikäisten, myös ikinuorten pappi. Olen saanut hyviä ystäviä ja tullut läheiseksi niin työkavereiden kuin seurakun