Siirry pääsisältöön

Kotiin päin

Saarna 3.5.2020
3. sunnuntai pääsiäisestä: Jumalan kansan koti-ikävä
Joh. 17: 11-17 


Kysyin lapsilta, kuusi- ja kahdeksanvuotiailta, milloin heillä on ollut koti-ikävä. Toinen muisteli, että ainakin ollessaan yökylässä mummolassa, ja toinen silloin, kun olimme koko perhe automatkalla Tanskassa. Kysyin, mikä ikävään oli auttanut. Mummolassa ikävä oli helpottanut, kun oli saanut soittaa kotiin. Yhteydenpito oli lievittänyt ikävän tunnetta. Kuusivuotias puolestaan arvioi, että reissussa ei enää ollut niin ikävä, kun oltiin päästy kohteeseen ja alettu sitten palata kotiin päin. Tieto siitä, että lopulta koti lähenee, oli hänelle riittävä apu koti-ikävään.

Lapsia kannattaa kuunnella. Sisäinen lapsi minussakin tunnistaa yhteyden kaipuun. Toiveen siitä, että on olemassa yhteys, kokemuksen siitä, että kuulun johonkin. Kaipauksen sille, etten harhailisi ympäriinsä sisälläni ontto osattomuuden tunne. Vaan että kuljen jotakin kohti, ikävöin jotakin, tavoittelen jotakin, vaikka en aina käsitä, mistä siinä on kysymys. Että olen osa kokonaisuutta, että elämälläni on merkitys, ja matkallani suunta, joka paljastuu hiljalleen, sitä mukaa, kun koti lähenee, tai se minkä kodikseni, omakseni, sydämeni asiaksi tunnen.

Jeesustakin kannattaa kuunnella. Vaikka ei Jeesus evankeliumitekstissä puhukaan suoraan meille, vaan Isälle, mutta hän puhuu hänelle meidän puolestamme. Jeesus rukoilee, on yhteydessä Jumalaan, pitää yhteyttä yllä meitäkin varten. Tekstissä palataan viimeiseen iltaan, Getsemanen puutarhan pimeään ja toivottomalta näyttävään yöhön, kun pääsiäisaamun sarastus on vielä kaukana. Jeesus tietää, että hän kulkee kohti kotia, Isän luo taivaaseen. Hän on huolissaan meistä, jotka jäämme vielä kulkemaan omaa tietämme. Mutta mekin kuljemme kotia päin. Perjantain risti ja sunnuntain tyhjä hauta käänsivät matkan kotia kohti. Niin kuin minäkin käänsin lopulta Tanskan lomalla auton, perhe kyydissäni ja laitoin kotiosoitteen navigaattoriin. Tie kotiin on valmis, meille valmistettu. Me olemme Jumalan kansa ja Taivaan Isän perhe, elämä on perheauto ja Jeesus ohjaa sitä oikeaan suuntaan, taivaan kotia päin.

Mutta kai Jeesus myös ymmärsi, että meidän tiemme, minun tieni, sinun tiesi, ei olisi aina helppo kulkea. Että ei ole yksinkertaista pitää katse päämäärässä, eikä ole kivutonta jaksaa matkaa aina vain luottavaisesti ja toiveikkaana. Toisinaan usko horjuu ja toivo tökkii. Tulee myös pimeitä öitä ja suunta hukkuu arjen kamppailuissa.

Ehkä juuri siksi Jeesus rukoili jo etukäteen myös meidän jaksamisen puolesta. ”Pyhä Isä, suojele heitä. Varjele heidät pahalta.” Pahalta se nimittäin tuntuu, jos on koko ajan ikävä ja ikävää. Itku tulee silmään eikä lohduttamaan kelpaa kuka tahansa, joskus vain oma isä tai äiti. Mutta ikävän keskellä, vaikeina hetkinä, uskonpuutteessa ja toivottomuudessa Taivaan Isä lohduttaa, suojelee ja varjelee meitä, siihen saamme luottaa. Jeesus hoiti senkin meidän hyväksemme, hoiti yhteyden kuntoon. 

Eikä huolenpito lopu jäähyväisrukoukseen Getsemanessa. Kristus kulkee edelleen vierellä arjen teillä, niin arjen iloissa kuin ikävässä. Hän laittaa kätensä olkapäälle, suojaa, tukee ja tsemppaa, ottaa liiat kuormat kantaakseen. Hän keventää oloa ja hänen ilonsa täyttää sydämen. Hän kuuntelee huolet ja antaa kulkea omaan tahtiin. Hänellä on kädessään kirja, jonka sanat rohkaisevat, lohduttavat, armahtavat ja johdattavat kotia kohti. ”Pyhitä heidät totuudellasi. Sinun sanasi on totuus.” hän rukoili meidän puolestamme. 

Tämä rukous rohkaiskoon sinua, missä tiesi tänään kulkeekin. Se pyhittäköön sydämesi ja kotisi tässä ja nyt.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

En tuomitse minäkään

Saarna Huhtakodilla 2.7.2023 5. sunnuntai helluntaista: Armahtakaa! Joh. 8:2–11: Varhain aamulla Jeesus tuli taas temppeliin. Hänen luokseen kerääntyi ihmisiä suurin joukoin, ja hän istuutui ja opetti heitä. Kesken kaiken toivat lainopettajat ja fariseukset paikalle naisen, joka oli joutunut kiinni aviorikoksesta. He asettivat hänet Jeesuksen eteen ja sanoivat: ”Opettaja, tämä nainen on avionrikkoja, hänet tavattiin itse teossa. Mooses on laissa antanut meille määräyksen, että tällaiset on kivitettävä. Mitä sinä sanot?” He puhuivat näin pannakseen Jeesuksen koetukselle ja saadakseen sitten aiheen syyttää häntä. Mutta Jeesus kumartui ja kirjoitti sormellaan maahan. Kun he tiukkasivat häneltä vastausta, hän suoristautui ja sanoi: ”Se teistä, joka ei ole tehnyt syntiä, heittäköön ensimmäisen kiven.” Hän kumartui taas ja kirjoitti maahan. Jeesuksen sanat kuultuaan he lähtivät pois yksi toisensa jälkeen, vanhimmat ensimmäisinä. Kansan keskelle jäi vain Jeesus ja nainen. Jeesus kohotti pää

Vanhasta uomasta uuteen alkuun

Tulosaarna Kangasniemen kirkossa 17.9.2023 Jeesus vaelsi eteenpäin opetuslastensa kanssa ja tuli erääseen kylään. Siellä muuan nainen, jonka nimi oli Martta, otti hänet vieraakseen. Martalla oli sisar, Maria. Tämä asettui istumaan Herran jalkojen juureen ja kuunteli hänen puhettaan. Martalla oli kädet täynnä työtä vieraita palvellessaan, ja siksi hän tuli sanomaan: ”Herra, etkö lainkaan välitä siitä, että sisareni jättää kaikki työt minun tehtäväkseni? Sano hänelle, että hän auttaisi minua.” Mutta Herra vastasi: ”Martta, Martta, sinä huolehdit ja hätäilet niin monista asioista. Vain yksi on tarpeen. Maria on valinnut hyvän osan, eikä sitä oteta häneltä pois.” (Luuk. 10:38-42) Kuva: Päivi Kettunen Hyvät kuulijat kirkossa ja verkossa. Olen nyt parin viikon ajan ajellut Jyväskylästä tänne "Niemelle". Toivakan rajalla tulijan ottaa vastaan kunnan mainoskyltti ja tervetuloteksti: ”Kangasniemi. Kaunis ja uudistuva.” Ainakin ensimmäisten viikkojen kokemuksella paikka on sitä, m

Kaikki sinun askeleesi

Lähtösaarna 27.8.2023 Luomakunnan sunnuntai Joh. 1:1–4 Alussa oli Sana. Sana oli Jumalan luona, ja Sana oli Jumala. Jo alussa Sana oli Jumalan luona. Kaikki syntyi Sanan voimalla. Mikään, mikä on syntynyt, ei ole syntynyt ilman häntä. Hänessä oli elämä, ja elämä oli ihmisten valo. Rakkaat ystävät. Tämä on aika tunteellinen tilanne. Lähtösaarna. Monia ajatuksia on liikkunut mielessä lähtöön liittyen. Monia muistoja, monia kasvoja, monia merkittäviä tilanteita tässä kirkossa ja työssä tässä seurakunnassa. Muutokseen liittyy aina liike ja liikutus. Nyt päällimmäiset tunteet ovat kuitenkin kiitollisuuden tunteita. Jyväskylä on ollut minulle hyvä seurakunta oppia ja kasvaa. Tulin tänne nuorena pappina syksyllä 2009, liki 14 vuotta sitten, ilman lukulaseja ja muutenkin monella tavalla eri ihmisenä. Toimin monta vuotta nuorisopappina, mutta lopulta minusta taisi tulla kaikenikäisten, myös ikinuorten pappi. Olen saanut hyviä ystäviä ja tullut läheiseksi niin työkavereiden kuin seurakun