Siirry pääsisältöön

Kuin pieni lapsi luistimet jalassa

Hartaus Sotainvalidien sairaskodilla 4.2.2020

Matt. 14: 22–33
Jeesus käski opetuslasten nousta veneeseen ja mennä vastarannalle edeltäkäsin, sillä aikaa kun hän lähettäisi väen pois. Kun ihmiset olivat lähteneet, hän nousi vuorelle rukoillakseen yksinäisyydessä. Illan tultua hän oli siellä yksin. Vene oli jo hyvän matkan päässä rannasta ja ponnisteli aallokossa vastatuuleen.
Neljännen yövartion aikaan Jeesus tuli opetuslapsia kohti kävellen vettä pitkin. Kun he näkivät hänen kävelevän järven aalloilla, he säikähtivät ja huusivat pelosta, sillä he luulivat näkevänsä aaveen. Mutta samassa Jeesus jo puhui heille: ”Pysykää rauhallisina, minä tässä olen. Älkää pelätkö.” Silloin Pietari sanoi hänelle: ”Herra, jos se olet sinä, niin käske minun tulla luoksesi vettä pitkin.” ”Tule!” sanoi Jeesus. Pietari astui veneestä ja käveli vettä pitkin Jeesuksen luo. Mutta huomatessaan, miten rajusti tuuli, hän pelästyi ja alkoi vajota. ”Herra, pelasta minut!” hän huusi. Jeesus ojensi heti kätensä, tarttui häneen ja sanoi: ”Vähäinenpä on uskosi! Miksi aloit epäillä?”
Kun he olivat nousseet veneeseen, tuuli tyyntyi. Ja kaikki, jotka veneessä olivat, polvistuivat hänen eteensä ja sanoivat: ”Sinä olet todella Jumalan Poika.”



Kun tulimme tänään tänne teidän luoksenne, huomasin, että tuossa aivan talon vieressä on pieni leikkipuisto ja puiston reunaan on jäädytetty luistinrata. Vihdoin alkaa olla kyllin talvista ja pakkasta riittää, niin että lapset pääsevät ulkojäille luistelemaan.


Pieni lapsi ei useinkaan tuosta vain osaa yksin ohjata luistimiaan heti kerralla oikein. Monesti sitä joutuu menemään ihan mukkelismakkelis yhä uudelleen ja uudelleen. On monta kertaa noustava takaisin jaloilleen ja yritettävä taas. Yksin luistelemaan oppiminen voi kuitenkin olla pelottavaa, ei haluakaan enää yrittää, kun kuitenkin kaatuu. Mutta jos äiti tai isä pitää lapsen käsistä kiinni, hän uskaltaa ja hiljalleen myös oppii pysymään pystyssä heti kaatumatta.


Tuossa Matteuksen evankeliumin kertomuksessa vesi ei ole jäässä vaan aaltoilee tuulessa. Ja silti Jeesus kävelee järven pinnalla. Se hämmästyttää, ihmetyttää, pelottaa. Opetuslapset ovat jääneet veneeseen itsekseen, vaikka onhan heillä toisensa. Jeesus rauhoittelee kuin vanhempi lastaan: ”Minä tässä olen, älkää pelätkö.” Tuttu ääni myrskyn keskellä herättää luottamuksen ja Pietari aivan intoutuu vettä pitkin Jeesuksen luo.


Nämä tapahtumat ovat ihmeellisiä eikä niitä ole helppo lähteä järjellä selittämään. Talviolosuhteissa veden päällä käveleminen on ihan luonnollista, ainakin kylmässä Pohjolassa. Jään päällä pysyy kyllä pinnalla.


Tätä kertomusta onkin selitetty vertauskuvana uskosta. Pietari pysyy veden päällä niin kauan kuin hänen katseensa pysyy Jeesuksessa. Heti kun hän kääntää katseensa rajuun tuuleen ja myrskyävään veteen, hän alkaa vajota. Silloin Jeesus tarttuu Pietarin käteen ja pitää tämän pinnalla.


Me olemme kuin Pietari elämän merellä. Meitä kannattelee se, mihin kiinnitämme uskomme ja toivomme. Jos keskitymme vain pelkoihin, huoliin tai maailman ongelmiin, uppoudumme niiden mukana. Mutta jos jaksamme pitää katseemme Vapahtajassa, luottaa häneen, uskoa hänen apuunsa, pysymme pinnalla. Jeesus auttaa meitäkin hädässä.


Me olemme kuin se pieni lapsi luistimet jalassa. Tarvitsemme taivaallista Isäämme apuun pitämään meitä pystyssä. Häneen me voimme luottaa, kun elämän pinta on liukas ja pettävä. Hän pitää meistä kiinni, varjelee ja johdattaa eteenpäin. Hän antoi meille Jeesuksen paimeneksi ja Pyhän Henkensä oppaaksemme.


Uskoa on joskus kuvattu niin kuin tuossa kertomuksessa, tarttumisena Jeesuksen kädestä kiinni. Ote voi kuitenkin maailman myrskyissä ja elämän vastoinkäymisissä helposti lipsahtaa irti. Siksi parempi ja oikeampi kuva uskosta on sellainen ote, jossa myös Jumala tarttuu meistä kiinni. Silloin jos ja kun oma otteemme epäuskon hetkellä irtoaakin, hän yhä pitää meistä kiinni. Niin kuin Jeesus Pietarista.


Sen lupaa meille kasteen lahja. Kastettuina meillä on oikeus luottaa Vapahtajaamme Jeesukseen, Jumalan Poikaan, joka on luvannut olla meidän kanssamme kaikki päivät maailman loppuun asti. Kävi miten kävi. Kaaduimme miten monta kertaa tahansa tai luovuimme ja irrotimme otteemme miten useasti vain. Hän jaksaa odottaa, että saamme uudelleen kiinni, vaikka ihan heikollakin uskolla.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

En tuomitse minäkään

Saarna Huhtakodilla 2.7.2023 5. sunnuntai helluntaista: Armahtakaa! Joh. 8:2–11: Varhain aamulla Jeesus tuli taas temppeliin. Hänen luokseen kerääntyi ihmisiä suurin joukoin, ja hän istuutui ja opetti heitä. Kesken kaiken toivat lainopettajat ja fariseukset paikalle naisen, joka oli joutunut kiinni aviorikoksesta. He asettivat hänet Jeesuksen eteen ja sanoivat: ”Opettaja, tämä nainen on avionrikkoja, hänet tavattiin itse teossa. Mooses on laissa antanut meille määräyksen, että tällaiset on kivitettävä. Mitä sinä sanot?” He puhuivat näin pannakseen Jeesuksen koetukselle ja saadakseen sitten aiheen syyttää häntä. Mutta Jeesus kumartui ja kirjoitti sormellaan maahan. Kun he tiukkasivat häneltä vastausta, hän suoristautui ja sanoi: ”Se teistä, joka ei ole tehnyt syntiä, heittäköön ensimmäisen kiven.” Hän kumartui taas ja kirjoitti maahan. Jeesuksen sanat kuultuaan he lähtivät pois yksi toisensa jälkeen, vanhimmat ensimmäisinä. Kansan keskelle jäi vain Jeesus ja nainen. Jeesus kohotti pää

Vanhasta uomasta uuteen alkuun

Tulosaarna Kangasniemen kirkossa 17.9.2023 Jeesus vaelsi eteenpäin opetuslastensa kanssa ja tuli erääseen kylään. Siellä muuan nainen, jonka nimi oli Martta, otti hänet vieraakseen. Martalla oli sisar, Maria. Tämä asettui istumaan Herran jalkojen juureen ja kuunteli hänen puhettaan. Martalla oli kädet täynnä työtä vieraita palvellessaan, ja siksi hän tuli sanomaan: ”Herra, etkö lainkaan välitä siitä, että sisareni jättää kaikki työt minun tehtäväkseni? Sano hänelle, että hän auttaisi minua.” Mutta Herra vastasi: ”Martta, Martta, sinä huolehdit ja hätäilet niin monista asioista. Vain yksi on tarpeen. Maria on valinnut hyvän osan, eikä sitä oteta häneltä pois.” (Luuk. 10:38-42) Kuva: Päivi Kettunen Hyvät kuulijat kirkossa ja verkossa. Olen nyt parin viikon ajan ajellut Jyväskylästä tänne "Niemelle". Toivakan rajalla tulijan ottaa vastaan kunnan mainoskyltti ja tervetuloteksti: ”Kangasniemi. Kaunis ja uudistuva.” Ainakin ensimmäisten viikkojen kokemuksella paikka on sitä, m

Kaikki sinun askeleesi

Lähtösaarna 27.8.2023 Luomakunnan sunnuntai Joh. 1:1–4 Alussa oli Sana. Sana oli Jumalan luona, ja Sana oli Jumala. Jo alussa Sana oli Jumalan luona. Kaikki syntyi Sanan voimalla. Mikään, mikä on syntynyt, ei ole syntynyt ilman häntä. Hänessä oli elämä, ja elämä oli ihmisten valo. Rakkaat ystävät. Tämä on aika tunteellinen tilanne. Lähtösaarna. Monia ajatuksia on liikkunut mielessä lähtöön liittyen. Monia muistoja, monia kasvoja, monia merkittäviä tilanteita tässä kirkossa ja työssä tässä seurakunnassa. Muutokseen liittyy aina liike ja liikutus. Nyt päällimmäiset tunteet ovat kuitenkin kiitollisuuden tunteita. Jyväskylä on ollut minulle hyvä seurakunta oppia ja kasvaa. Tulin tänne nuorena pappina syksyllä 2009, liki 14 vuotta sitten, ilman lukulaseja ja muutenkin monella tavalla eri ihmisenä. Toimin monta vuotta nuorisopappina, mutta lopulta minusta taisi tulla kaikenikäisten, myös ikinuorten pappi. Olen saanut hyviä ystäviä ja tullut läheiseksi niin työkavereiden kuin seurakun