Siirry pääsisältöön

Työhönlähtevien jouluhartaus

Kuva authorbryanpowell0 Pixabaystä 

Mitä sinä odotat joululta? Juhlapöytää, lahjapaketteja, joulun tunnelmaa? Yhdessäoloa, hiljentymistä? Ehkä rauhaa keskelle arjen kiirettä, ehkä valoisaa juhlaa, joka päättäisi pimeän syksyn, ehkä jotain iloista elämän huolien ja kysymysten rinnalle.

Joulun ilosanoma on tarkoitettu juuri meille, jotka elämme todeksi elämän arkea. Luukkaan jouluevankeliumi johtaa meidät 2000 vuoden takaiseen Betlehemiin ja muistuttaa meitä siitä, etteivät olosuhteet olleet silloinkaan – roomalaisten miehittämässä maassa – erityisen rauhaisat tai juhlavat. Pikemminkin päinvastoin. Kovin saattoi elämä tökkiä ja tuntua arkipäiväiseltä silloinkin. Se on hyvä muistaa, jos joulun juhlinnassa ”suun ruoka, juoma, meno muu” uhkaa jättää liian vähälle huomiolle joulun lapsen syntymisen keskelle elämän oikeasti karua arkea.

Luukkaan kertomus laittaakin ensimmäisestä joulusta liikkeelle varsin arkiset mielikuvat. Kuvittele vaikkapa Mariaa ja Joosefia. Pitkä matka Nasaretista takana. Eikä ollut käytössä ambulanssia tai helikopteria, vaikka Marian synnyttämisen aika oli käsillä. Pakko oli tulla, kun käskettiin. Aasilla ja jalan.

Tai kuvittele majatalon isäntää, joka vain pudisteli päätään huoneita tiedusteleville. Mutta joka tarjosi sitten – ahneuttaan tai hyväsydämisyyttään – tilapäismajoituksen karjasuojasta.

Tai kuvittele hikikarpaloita Joosefin otsalla, kun H-hetki koitti. Päässä jyskyttäviä kysymyksiä: Mistä löytää päivystävä kätilö nyt tähän hätään? Tai edes kuumaa vettä? Mahtoivat sitten majatalon baarissa veroilmoituskiireitä ihmettelevät roomalaissotilaatkin olla vähän näreissään, kun Joosef hermostuksissaan kiikutti heidän glögivetensä kohti ”synnytyssalia”, karjasuojaan. Sinne kaikuivat sydänyölläkin arkiset, satunnaiset työn äänet, olivathan Betlehemin kedon paimenet, sen aikaiset yövuorolaiset lähistöllä vartioimassa laumojaan.

Ja juuri tuona yönä Jeesus syntyi. Vasta jälkeenpäin monelle selvisi, että kesken arjen huolien, kysymysten ja tuiki tavallisen elämänmenon oli tapahtunut suuria. Maailmaan oli syntynyt Vapahtaja!

Hänen syntymänsä oli varsin arkinen, ensimmäiset unensa hän nukkui eläinten ruokakaukalossa olkien päällä. Maria ja Joosef olivat ensimmäistä yötään isänä ja äitinä ja opettelivat siinä uutta elämäntilannetta. Eivät he yrittäneet tai ainakaan ehtineet laittaa joulua viimeisen päälle. Hyvä, kun saivat pakettinsa käärittyä kapaloon. Ja ensimmäiset tuota historian ensimmäistä joulupakettia ihailemaan saapuneetkin olivat ihan tavallisia tyyppejä, paimenia, jotka oman työnsä ja arkensa keskeltä tulivat siihen joulua viettämään.

Tuo tavallinen yö, tuo arkinen ensimmäinen joulu toi maailmaan ihmeellisen lahjan. Syntyi Vapahtaja, saapui rauhan tuoja. Seimen lapsi tuli keskelle rosoista, itsekästä, levotonta maailmaa. Ja hän tulee keskellemme tänäkin jouluna. Hän tulee sinne, missä vain on tilaa. Olipa jouluun valmistautumisemme miten arkista tai kiireistä tai keskeneräistä tahansa. Merkillisellä tavalla joulun lapsi voi saapua luoksemme.

Ehkä kohtaamme hänet kauppajonossa tai kopiohuoneessa. Ehkä apua tarvitsevan tai apua tarjoavan lähimmäisen hahmossa. Tai ehkä kohtaamme hänen lempeän katseensa työtoverin tai esimiehen kasvoilla, asiansa osaavan työntekijän toiminnassa, potilasvuoteen pohjalla, koulujen konehuoneissa tai hallintoviraston käytävillä?

Joka tapauksessa tänäkin jouluna joulun lapsi etsii sijaa. Tuon sijan löytymistä toivon sinun arkeesi, sisimpääsi ja jouluusi. Se voi olla joulun paras joululahjasi ja -pakettisi.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

En tuomitse minäkään

Saarna Huhtakodilla 2.7.2023 5. sunnuntai helluntaista: Armahtakaa! Joh. 8:2–11: Varhain aamulla Jeesus tuli taas temppeliin. Hänen luokseen kerääntyi ihmisiä suurin joukoin, ja hän istuutui ja opetti heitä. Kesken kaiken toivat lainopettajat ja fariseukset paikalle naisen, joka oli joutunut kiinni aviorikoksesta. He asettivat hänet Jeesuksen eteen ja sanoivat: ”Opettaja, tämä nainen on avionrikkoja, hänet tavattiin itse teossa. Mooses on laissa antanut meille määräyksen, että tällaiset on kivitettävä. Mitä sinä sanot?” He puhuivat näin pannakseen Jeesuksen koetukselle ja saadakseen sitten aiheen syyttää häntä. Mutta Jeesus kumartui ja kirjoitti sormellaan maahan. Kun he tiukkasivat häneltä vastausta, hän suoristautui ja sanoi: ”Se teistä, joka ei ole tehnyt syntiä, heittäköön ensimmäisen kiven.” Hän kumartui taas ja kirjoitti maahan. Jeesuksen sanat kuultuaan he lähtivät pois yksi toisensa jälkeen, vanhimmat ensimmäisinä. Kansan keskelle jäi vain Jeesus ja nainen. Jeesus kohotti pää

Vanhasta uomasta uuteen alkuun

Tulosaarna Kangasniemen kirkossa 17.9.2023 Jeesus vaelsi eteenpäin opetuslastensa kanssa ja tuli erääseen kylään. Siellä muuan nainen, jonka nimi oli Martta, otti hänet vieraakseen. Martalla oli sisar, Maria. Tämä asettui istumaan Herran jalkojen juureen ja kuunteli hänen puhettaan. Martalla oli kädet täynnä työtä vieraita palvellessaan, ja siksi hän tuli sanomaan: ”Herra, etkö lainkaan välitä siitä, että sisareni jättää kaikki työt minun tehtäväkseni? Sano hänelle, että hän auttaisi minua.” Mutta Herra vastasi: ”Martta, Martta, sinä huolehdit ja hätäilet niin monista asioista. Vain yksi on tarpeen. Maria on valinnut hyvän osan, eikä sitä oteta häneltä pois.” (Luuk. 10:38-42) Kuva: Päivi Kettunen Hyvät kuulijat kirkossa ja verkossa. Olen nyt parin viikon ajan ajellut Jyväskylästä tänne "Niemelle". Toivakan rajalla tulijan ottaa vastaan kunnan mainoskyltti ja tervetuloteksti: ”Kangasniemi. Kaunis ja uudistuva.” Ainakin ensimmäisten viikkojen kokemuksella paikka on sitä, m

Kaikki sinun askeleesi

Lähtösaarna 27.8.2023 Luomakunnan sunnuntai Joh. 1:1–4 Alussa oli Sana. Sana oli Jumalan luona, ja Sana oli Jumala. Jo alussa Sana oli Jumalan luona. Kaikki syntyi Sanan voimalla. Mikään, mikä on syntynyt, ei ole syntynyt ilman häntä. Hänessä oli elämä, ja elämä oli ihmisten valo. Rakkaat ystävät. Tämä on aika tunteellinen tilanne. Lähtösaarna. Monia ajatuksia on liikkunut mielessä lähtöön liittyen. Monia muistoja, monia kasvoja, monia merkittäviä tilanteita tässä kirkossa ja työssä tässä seurakunnassa. Muutokseen liittyy aina liike ja liikutus. Nyt päällimmäiset tunteet ovat kuitenkin kiitollisuuden tunteita. Jyväskylä on ollut minulle hyvä seurakunta oppia ja kasvaa. Tulin tänne nuorena pappina syksyllä 2009, liki 14 vuotta sitten, ilman lukulaseja ja muutenkin monella tavalla eri ihmisenä. Toimin monta vuotta nuorisopappina, mutta lopulta minusta taisi tulla kaikenikäisten, myös ikinuorten pappi. Olen saanut hyviä ystäviä ja tullut läheiseksi niin työkavereiden kuin seurakun