Siirry pääsisältöön

Hän kulkee tuolla jossain

Adventtivesper 29.11.2015

Jes. 62:10-12; Matt. 21:1-9
Hän kulkee tuolla jossain. Istuu aamubussissa, polkee jopon satulassa, on sauvakävelyllä, koiran kanssa, yhdessä ja yksikseen.

Hän kulkee ja vetää matkalaukkuaan, työntää lastenrattaita, nollaa taksamittaria, kulkee, juoksee, pakenee. Matkustaa salaa tavaratilassa tai laivan ruumassa.

Hän kulkee tuolla jossain. Ja jostain hän on lähtenyt. Hänellä on kasvot, hänellä on nimi, hänellä on koti, hänellä on päämäärä.

Jonkun luokse hän tulee. Tuleeko hän sinun luoksesi? Entä jos tulee? Mitä se merkitsee hänelle tulla, mitä sinulle, että luoksesi tullaan? Annatko hänen tulla ja antaako hän sinulle jotain, mitä ilman muuten jäisit?

Profeetta kertoo meille tänään heistä, jotka kulkivat kaksi ja puoli tuhatta vuotta sitten. Heistä, jotka pääsivät vapauteen pakkosiirtolaisuudesta. Heistä, jotka ehkä monin miettein vaelsivat kohti Jerusalemia, kotia ja kaupunkia, jota Babyloniassa olivat kaivanneet.

”Sinun pelastajasi saapuu, hän kuljettaa mukanaan työnsä palkkaa, johdattaa niitä, jotka on omikseen hankkinut.”

He ovat selvinneet. Kerran heidät vietiin sotasaaliina kaukaiseen maahan. Nyt he saavat tulla takaisin. Jumala on ollut heidän kanssaan. Hän on vapauttanut heidät, hän tuo kansansa takaisin kotiin kuin kuningas, joka voitetuista taisteluista kuljetuttaa aarteita ja valloitettua kansaa. Mutta heidät on lunastettu, ei vangittu, he ovat saaneet vapauden kulkea. Heidän kuninkaansa on hyvä, heidän johtajansa on Jumala.

Siksi profeetta käskee: ”Valmistakaa tie, tasoittakaa valtatie, raivatkaa pois kivet.” Kotiinpalaajia varten on valmistauduttava. On rakennettava kulkuväylä, siirrettävä edestä suuret kivet ja murskattava ne palasiksi. Valmistautuminen näyttää olevan äärimmäisen raskas projekti. Mutta ehkä yhtä raskas on henkinen valmistautuminen. Kuinka otamme heidät vastaan? Tunnemmeko enää heitä? Ajat ovat muuttuneet, mukana on myös heitä, joita emme ole koskaan nähneet. Tarvitaan suuri työ, jotta myös asenteet tasoitettaisiin ja ennakkoluulot saadaan raivattua tieltä. Ja tuolloin kyse oli omasta kansasta, ei edes muukalaisista.

Viisisataa vuotta myöhemmin samoilla porteilla otetaan toinen kulkija vastaan. Pelastaja tulee. Hän tuo mukanaan ihmisjoukkoa. Hän johdattaa niitä, jotka vielä lunastaa perillä. He huutavat ”Hoosianna!” He ylistävät Jumalaa. He kulkevat, hän kulkee. ”Sinun pelastajasi saapuu.” Jumala on yhä läsnä. Jumala yhä johdattaa ja auttaa. ”Kuninkaasi tulee. Hän tulee luoksesi lempeänä.”

Hän, joka kulkee, on lempeä kuningas, hän on kuningas, joka vapauttaa, pelastaa ja lunastaa seuraajansa rakkaudella. Kuningas, jonka aseena on lempeys, rakkaus, kohtaaminen. Hän kulkee aasilla, ei hyökäten, vaan lempeästi. Ei liian kovalla vauhdilla, vaan rauhassa, ehkä silmiin katsoen, niin että hänet voisi ottaa vastaan.

Ja myöhemminkin, myös tänään, hän kulkee, hän tulee luo. Hän on kuningas, joka johdattaa mukana kulkijoita rauhaan ja vapauteen. Hän on kuningas, joka johtaa esimerkillä. Kuningas, joka näyttää seuraajilleen, mitä on olla lempeä, mitä on ottaa toinen huomioon, mitä on välittää enemmän ja pelätä vähemmän.

Kuinka siis raivaisin tietä hänelle, joka luokseni kulkee? Kuinka suuri on valmistautumiseni työ, että voisin ottaa vastaan? Jaksanko, osaanko, uskallanko kohdata itseni, muuttua, ja antaa hänen tulla?

Kun epäilen, voin huutaa muiden kanssa ”Hoosianna!” Herra, auta, pelasta, anna apusi! Hoosianna, auta, kun en yksin pysty. Hoosianna, tule ja auta, kun esteet ovat liian suuret. Hoosianna, pelastajani saavu, pelasta minut elämäni tässä hetkessä. Pelasta minut siinä, missä minä tarvitsen pelastusta. Sinä näet minun elämäni. Ole minulle pelastaja ja auttaja, kun murehdin liikaa, kun läheisen kanssa on hankaluuksia, kun rahat loppuvat, kun olen yksinäinen, kun pelkään, kun tunnen itseni kelvottomaksi, kun sairaus tai riippuvuudet pitävät minua otteessaan. Herra, auta minua. Auta meitä.

Auta, älä hylkää. Tule, älä viivy. Kulje, älä pysähdy ennen kuin olet perillä. Pelastajamme, saavu. Hoosianna korkeuksissa ja hoosianna täällä, missä me kuljemme.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Niin kuin äiti lastansa - äitienpäivän saarna

Saarna äitienpäivänä 12.5.2012 6. sunn untai pääsiäisestä, Pyhän Hengen o dotus   Jes. 44:1-5; Room. 8:12-17; Joh. 15:26-16:4 Millaisia odotuksia sinulla on Jumalan suhteen? Odotatko tai toivotko jotain omaan elämääsi vai läheistesi elämään? Vai odotatko Jumalalta mitään? Millaisia ajatuksia odottaminen sinussa herättää? Odotatko toiveikkaasti vai onko mukana pelkoa? Äitienpäivään ajatukset odottamisesta sopivat. Helposti tulevat mieleen erilaiset odottamiset. Ne tilanteet, kun äiti on istunut lapsen kanssa lääkärin odotusaulassa, tai kun äiti on odottanut lastaan illalla kotiin. Sellainen odotus on täynnä huolta ja välittämistä. Taivaan Isä, katso tämän lapsen puoleen. Sellainen on monen äidin rukous. Ja tietysti äitiyteen kuuluu se lapsen syntymän odotus. Odotusaika, johon liittyy monenlaisia kysymyksiä. Toiveita ja pelkoja. Haluan siksi jakaa kanssasi erään kertomuksen, joka pohtii tätä syntymän odotusta hieman eri näkökulmasta, lapsen silmin. Olipa

Veden voima

Saarna 18.8.2024 13. sunnuntai helluntaista: Jeesus, parantajamme 2. Kun. 5: 1-15; Ap. t. 3: 1-10; Joh. 9: 1-7, 39-41 Oletko käynyt kesällä uimassa? Minäkin pääsin pulahtamaan Puulaan ensimmäistä kertaa. Ja oli muuten kerrassaan kirkkaan puhdasta vettä! Puulan vesissä kelpaa pulikoida. Vesi virkistää. Vesi virvoittaa. Vedessä uiskentelu voi rentouttaa. Ja vedellä on aika olennainen merkitys ihan meidän hengissä pysymiselle. Mihin kaikkeen vettä tarvitsemmekaan? Vesi on paras janojuoma. Suositusten mukaan ihmisen olisi hyvä juoda 1,5 litraa nestettä päivässä.  Helteellä vesi viilentää ja varjelee kuumenemasta liikaa. Vesi sammuttaa tulipalot. Veden avulla valmistamme ruokaa. Vesi antaa kasvun viljalle ja muille kasveille, joista valmistamme ruokaa. Pesemme vedellä vaatteet ja astiat ja itsemme. Huuhtelemme hampaamme. Peseytymällä ehkäisemme tautien leviämistä.  Vesi auttaa pysymään puhtaana ja hygieenisenä.  Vedellä on siis voima ihan arjessa pärjätäksemme. Ehkä e

Anna ihmeille mahdollisuus

Saarna 3.11.2024 Rippikoulustartti Kahden valtakunnan kansalaisena Room. 13: 1-7; Matt. 17: 24–27 Kuva joakant Pixabaystä Kuinka moni on joskus käynyt ongella? Kuinka moni on joskus saanut kalan? Kuinka moni on löytänyt kalan suusta kolikon? No se olisikin aikamoinen yllätys. Kolikoita kalan suusta harvemmin löytyy. Ja on se niinkin, että ihan joka onkireissulla ei tule välttämättä edes sitä kalaakaan. Joskus kalan saaminen on iloinen yllätys, vaikka se tulisi ilman kolikkoa suussa. Ehkä Jeesuksen pointti ei ole tässä antaa kalastus- tai tienausvinkkejä. Ehkä sitä rahaa kannattaa yrittää hankkia jotain muuta kautta kuin kalojen suuhun kurkkimalla. Mutta mikä se Jeesuksen pointti sitten on? Mitä Jeesus tässä haluaa meille sanoa? Minulle tulee ekana mieleen, että kannattaa antaa ihmeille mahdollisuus. Koska elämä voi joskus yllättää. Elämä voi yllättää, kun uskaltaa ihmetellä ja olla joskus suu ammollaan kuin kalalla. Niin kuin järvi on täynnä kaloja, jotka ei nappaa koukkuun