Siirry pääsisältöön

Älkää olko tyhmiä! eli toisen rippikoulusunnuntain saarna

Saarna Tilkkutäkkimessussa 17.11.2013
Rippikoulusunnuntai Lahjaharjun kappelissa
(Valvomisen sunnuntai)

Matt. 25:1-13

Tässä tekstissä on monta hämärää kohtaa. Monta sellaista, joita täytyisi hieman valaista. Asioita, joita ei ihan heti välttämättä tajua. Kuten vaikkapa se, miksi morsiusneitojen piti lähteä sulhasta vastaan. Tai se, kuka huutaa keskellä yötä, että ylkä, siis sulhanen, tulee. Tai, että mitä tekemistä sulhasen tuntemisella ja ajoissa ehtimisellä on toisiinsa, kun myöhästyneille sanotaan: minä en tunne teitä.

Jeesus puhui usein vertauksin. Kaikkiin emme löydä nyt  selvyyttä tai vastauksia. Jotain jää omalle pohdinnalle ja selvittelylle. Mutta osoitetaanko lampulla ainakin tätä tuntemiskysymystä kohti? Sillä vaikuttaisi siltä, että kannattaisi tuntea tämä sulhanen, joka saapuu, jotta pääsee juhliin mukaan. Jos bileiden isäntä ei tunne vierasta, voi bileisiin pääsy mennä sivu suun. Ei niihin kuokkimaan olla menossa, vaan kutsuttuna.

Jokainen on kutsuttu juhliin. Jokainen on kutsuttu taivaan iloisiin bileisiin. Meidät on taivasta varten luotu. Ja kun meidät on kastettu, meidät on merkitty kutsuvieraslistalle. Bileiden isännän tutuiksi.

Voisiko tämän Jeesuksen vertauksen ymmärtää niin, että nuo lamput jotka morsiusneidoilla oli käsissään, kuvastaisivat sitä uskoa, joka on meille kasteessa annettu. Siis sitä uskoa, jonka pieni siemen on meihin pieninä kasteen hetkellä istutettu. Laitettu kasvamaan. Jumala on aloittanut jo kasteessa hyvän työnsä. Hän on antanut lahjaksi uskon, jotta me sen avulla saamme elämäämme valoa ja näemme paremmin missä tulisi kulkea ja vaeltaa.

Hyvä. Lamppu siis löytyy. Tai ehkä sinua ei ole kastettu. Älä masennu. Rippikoulun myötä se on vielä mahdollista. Sinutkin voidaan kastaa, jos niin itse toivot. Lamppu voi syttyä.

Eli on lamppu, mutta onko öljyä? Morsiusneitojen kesken meni fiftyfifty. Oli viisi tyhmää, jotka eivät varanneet öljyä, ja viisi viisasta, jotka varasivat, koska nuo lamput toimivat öljyllä. Meidän taskulamppumme puolestaan toimivat paristoilla. Kynttilä toimii steariinilla. Kattolamppu sähköllä. Eli tarvitaan jotain muuta, jotta lamppu toimii. Ei riitä, että on lamppu, tarvitaan myös jotain mikä pitää valoa yllä.

Miten tämä liittyy rippikouluun? Rippikoulu voi olla sinulle paikka, jossa voit valita kummalle puolelle kuulut, viisaisiin vai tyhmiin. Ja nyt en tarkoita sitä, miten hyvin tiedät kaikki oikeat vastaukset, vaan sitä, miten käytät tämän rippikouluajan hyväksesi. Otatko sen öljyn, jota rippikoulussa sinulle tarjotaan, vai et. Varaudutko elämää varten niillä eväillä, joita rippikoulu voi antaa?

Se on sinusta kiinni. Me rippikoulun työntekijät ja isoset olemme sitoutuneet siihen, että sinulla olisi mahdollisimman mukava rippikoulu. Että voisit olla oma itsesi, että voisit rohkeasti tutustua toisiin, että saisit oppia siitä Jumalasta, jonka nimeen sinut on kastettu. Isästä ja Pojasta ja Pyhästä Hengestä. Että saisit tutustua itseesi upeana Luojan luomana nuorena, ja saisit tutustua myös toisiin hienoihin tyyppeihin ja opetella elämään yhdessä heidän kanssaan, ja että saisit tutustua myös rakastavaan ja hyvää tarkoittavaan Jumalaan, joka on sinulle sytyttänyt kasteessa lampun ja antanut uskon lahjan.

Rippikoulussa tutustutaan siihen, kuka minä olen, kuka tuo toinen on, ja kuka se Jumala on. Rippikoulussa leikitään, lauletaan ja nauretaan. Jutellaan, hymyillään, ruokaillaan. Rippikoulussa iloitaan, rippikoulussa kuulutaan yhteen, rippikoulussa otetaan toinen huomioon.

Rippikoulussa tutustutaan siihen, millainen seurakunta on. Tutustutaan nuorten toimintaan, käydään nuortenilloissa, nuortenmessuissa. Tutustutaan miten kirkko toimii elämän eri vaiheissa, vauvasta vaariin. Osallistutaan jumalanpalveluksiin ja konsertteihin. Opetellaan elämään kristittynä, valona tässä maailmassa.

Rippikoulussa tutustutaan Raamattuun. Luetaan Raamatun kertomuksia, etsitään Raamatusta tarttumapintaa omaan elämään, kysytään Raamatun äärellä elämän pieniä ja isoja kysymyksiä. Tutustutaan Jumalaan, jonka rakkaudesta Raamattu kertoo, vaikka näin: "Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon että antoi ainoan Poikansa jottei yksikään joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen vaan saisi iankaikkisen elämän."

Rippikoulussa hiljennytään. Paitsi kirkossa myös riparilla, vaikkapa iltahartauksissa. Tutustutaan rukoukseen, tapaan olla yhteydessä Jumalaan. Opetellaan rukouksia, myös ulkoa. Luotetaan, että kaikissa asioissa voi kääntyä Taivaan Isän puoleen.

Rippikoulussa tutustutaan ehtoolliseen. Rippikoulu ja konfirmaatio antavat oikeuden käydä itse ehtoollisella. Mutta jo nyt voi tulla vanhemman tai kummin kanssa. Ja rippikoulussa rippikouluryhmänä voidaan tulla ehtoollispöytään. Ottaa vastaan Vapahtajan rakkaus ja anteeksianto.

Omaan elämään tutustuminen. Toiseen ihmiseen tutustuminen. Seurakunnan toimintaan tutustuminen. Raamattuun tutustuminen. Rukoukseen tutustuminen. Ehtoolliseen tutustuminen. Ne ovat kaikki öljylähteellä olemista. Varustautumista kristityn elämään. Elämän eväiden pakkaamista mukaan. Ja lopulta: se on tutustumista myös Jumalaan ja Vapahtajaan Jeesukseen Kristukseen. Siihen taivaan bileiden isäntään, jonka tutuiksi meidät on kasteessa kutsuttu. Mutta on myös meistä itsestämme kiinni miten tuttuina tahdomme hänelle pysyä. On meistä kiinni olemmeko viisaita vai tyhmiä. Ei olla tyhmiä. Otetaan öljyt mukaan. Pidetään varapatterit taskussa. Otetaan itse selvää. Tutustutaan Jeesukseen. Rippikoulussa ja pitkään sen jälkeenkin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

En tuomitse minäkään

Saarna Huhtakodilla 2.7.2023 5. sunnuntai helluntaista: Armahtakaa! Joh. 8:2–11: Varhain aamulla Jeesus tuli taas temppeliin. Hänen luokseen kerääntyi ihmisiä suurin joukoin, ja hän istuutui ja opetti heitä. Kesken kaiken toivat lainopettajat ja fariseukset paikalle naisen, joka oli joutunut kiinni aviorikoksesta. He asettivat hänet Jeesuksen eteen ja sanoivat: ”Opettaja, tämä nainen on avionrikkoja, hänet tavattiin itse teossa. Mooses on laissa antanut meille määräyksen, että tällaiset on kivitettävä. Mitä sinä sanot?” He puhuivat näin pannakseen Jeesuksen koetukselle ja saadakseen sitten aiheen syyttää häntä. Mutta Jeesus kumartui ja kirjoitti sormellaan maahan. Kun he tiukkasivat häneltä vastausta, hän suoristautui ja sanoi: ”Se teistä, joka ei ole tehnyt syntiä, heittäköön ensimmäisen kiven.” Hän kumartui taas ja kirjoitti maahan. Jeesuksen sanat kuultuaan he lähtivät pois yksi toisensa jälkeen, vanhimmat ensimmäisinä. Kansan keskelle jäi vain Jeesus ja nainen. Jeesus kohotti pää

Kaikki sinun askeleesi

Lähtösaarna 27.8.2023 Luomakunnan sunnuntai Joh. 1:1–4 Alussa oli Sana. Sana oli Jumalan luona, ja Sana oli Jumala. Jo alussa Sana oli Jumalan luona. Kaikki syntyi Sanan voimalla. Mikään, mikä on syntynyt, ei ole syntynyt ilman häntä. Hänessä oli elämä, ja elämä oli ihmisten valo. Rakkaat ystävät. Tämä on aika tunteellinen tilanne. Lähtösaarna. Monia ajatuksia on liikkunut mielessä lähtöön liittyen. Monia muistoja, monia kasvoja, monia merkittäviä tilanteita tässä kirkossa ja työssä tässä seurakunnassa. Muutokseen liittyy aina liike ja liikutus. Nyt päällimmäiset tunteet ovat kuitenkin kiitollisuuden tunteita. Jyväskylä on ollut minulle hyvä seurakunta oppia ja kasvaa. Tulin tänne nuorena pappina syksyllä 2009, liki 14 vuotta sitten, ilman lukulaseja ja muutenkin monella tavalla eri ihmisenä. Toimin monta vuotta nuorisopappina, mutta lopulta minusta taisi tulla kaikenikäisten, myös ikinuorten pappi. Olen saanut hyviä ystäviä ja tullut läheiseksi niin työkavereiden kuin seurakun

Vanhasta uomasta uuteen alkuun

Tulosaarna Kangasniemen kirkossa 17.9.2023 Jeesus vaelsi eteenpäin opetuslastensa kanssa ja tuli erääseen kylään. Siellä muuan nainen, jonka nimi oli Martta, otti hänet vieraakseen. Martalla oli sisar, Maria. Tämä asettui istumaan Herran jalkojen juureen ja kuunteli hänen puhettaan. Martalla oli kädet täynnä työtä vieraita palvellessaan, ja siksi hän tuli sanomaan: ”Herra, etkö lainkaan välitä siitä, että sisareni jättää kaikki työt minun tehtäväkseni? Sano hänelle, että hän auttaisi minua.” Mutta Herra vastasi: ”Martta, Martta, sinä huolehdit ja hätäilet niin monista asioista. Vain yksi on tarpeen. Maria on valinnut hyvän osan, eikä sitä oteta häneltä pois.” (Luuk. 10:38-42) Kuva: Päivi Kettunen Hyvät kuulijat kirkossa ja verkossa. Olen nyt parin viikon ajan ajellut Jyväskylästä tänne "Niemelle". Toivakan rajalla tulijan ottaa vastaan kunnan mainoskyltti ja tervetuloteksti: ”Kangasniemi. Kaunis ja uudistuva.” Ainakin ensimmäisten viikkojen kokemuksella paikka on sitä, m