Siirry pääsisältöön

Sylissä - viikkomessun puhe 7.3.2013


Herra, nimesi kunnian tähden
anna anteeksi suuret syntini.
      Se, joka Herraa pelkää,
      oppii valitsemaan oikean tien.
Hän saa onnen ja rauhan,
ja hänen jälkeläisensä perivät maan.
      Herra ilmoittaa suunnitelmansa palvelijoilleen,
      ja he tulevat tuntemaan,
      millainen on hänen liittonsa.
Minun silmäni katsovat alati Herraan,
hän päästää jalkani ansasta.
      Käänny puoleeni ja ole minulle armollinen,
      sillä minä olen yksin ja avuton.
Lievitä sydämeni tuska,
ota pois minun ahdistukseni.
      Katso minun kärsimystäni ja vaivaani
      ja anna anteeksi kaikki syntini.
Katso, kuinka paljon minulla on vihollisia!
Heidän vihansa on väkivaltainen ja julma!
      Suojele minua ja pelasta minut,
      älä hylkää minua,
      sinuun minä turvaudun.
      (Ps. 25:11-20 )


Puhe
 
Avaisitko kätesi, levitä ne sivuille. Katso, mitä siinä näet. Siinä on sinun sylisi. Syli on hyvin lähellä. Meillä jokaisella on syli. Syli johon sulkea. Syli jolla suojella. Syli, johon paeta.

Psalminlaulajamme pakenee Jumalan syliin. Hän etsii apua sieltä, kun kärsimys ja vaiva painavat. Kuin pieni lapsi hän etsii auttajaa. ”Olen yksin ja avuton.” ”Suojele minua.” ”Sinuun minä turvaudun.”

Luin äskettäin Twitteristä jutun, jossa ihmeteltiin halauksia, sitä, kukakohan on keksinyt halaamisen. Että onpahan historian ensimmäinen halaus saattanut olla varsin vaivaantunut ja kiusallinen: "Hei, mitä oikein teet! Miksi pidät minusta kiinni?" Yritä siinä sitten selitellä, että ”ei hätää, luota vain minuun.”

Mutta tuskinpa kukaan on vartavasten koskaan keksinyt halausta. Ehkä sen sijaan lapsi joka on joskus saanut itkeä pahaa oloaan pois vanhempansa sylissä, on myöhemmin ymmärtänyt että siinä on keino tuoda tuo hyvyyden ympäröivä todellisuus yhä uudelleen ihmisten elämään ja ihmisten välille. Että minullakin on syli, paikka jossa lohdutus voi löytyä.

Me emme kaikki ole enää lapsia. Lapsuudesta on jo aikaa. Mutta emmekö me aikuisetkin lapsen lailla etsi lohdutusta, apua, turvaa, kun joudumme elämässä pahaan paikkaan. Emmekö kaipaa juuri sitä, että hyvyys ympäröisi meitä, että hyvyys peittäisi sen, mikä elämässämme pahaa on ja pahaa tekee.

"Suojele minua ja pelasta minut, älä hylkää minua, sinuun minä turvaudun."

Psalminlaulajan avunhuuto on minusta huuto sen puolesta, ettei ole lapsellista ajattelua luottaa siihen, että sen mikä elämässämme horjuttaa tai järisyttää, me saamme aina tuoda sinne, mikä ei horju eikä järise. Jumalan rakkauden äärelle. Kun paha tekee tekosiaan ympärillämme ja ahdistaa meitä, on meillä paikka johon paeta. Ristin alle. Kristus on ristillä vapahtanut meidät myös pahan vallasta.

Kristus voitti ja vapautti. Siitä meitä muistuttaa se ristinmerkki, joka piirrettiin kerran kasteessa, ristiäisissämme. Paastonaika oli aikaisemmin juuri kasteelle valmistautumisen aikaa. Voisiko paastonaika olla meille kasteemme muistamisen aikaa. Voimme muistaa kastettamme aina kun siunaamme itsemme ristinmerkillä. Ristinmerkki julistaa meille, että ristiinnaulittu ja ylösnoussut Jeesus Kristus on meidät lunastanut ja vapauttanut synnin, kuoleman ja pahan vallasta. Ristinmerkki lupaa, että kun synti, kuolema tai paha meitä uhkailevat ja kiusaavat, me löydämme lohdutuksen taivaallisen Isän sylistä. Siinä hyvyys ympäröi, siinä rakkaus peittää meidät syleilyynsä. Kuin valkoinen kastemekko peittää kastettavan kokonaan, peittää Kristuksen puhdistava anteeksiantamus ja Isän turvallinen, suojaava rakkaus ihan kokonaan. Ristinmerkin alla olemme kuin sylissä. Ristinmerkin alla, otsaamme ja rintaamme piirrettynä, joka päivä saamme kulkea. Syli on siksi lähellä. Syli on aivan lähellä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

En tuomitse minäkään

Saarna Huhtakodilla 2.7.2023 5. sunnuntai helluntaista: Armahtakaa! Joh. 8:2–11: Varhain aamulla Jeesus tuli taas temppeliin. Hänen luokseen kerääntyi ihmisiä suurin joukoin, ja hän istuutui ja opetti heitä. Kesken kaiken toivat lainopettajat ja fariseukset paikalle naisen, joka oli joutunut kiinni aviorikoksesta. He asettivat hänet Jeesuksen eteen ja sanoivat: ”Opettaja, tämä nainen on avionrikkoja, hänet tavattiin itse teossa. Mooses on laissa antanut meille määräyksen, että tällaiset on kivitettävä. Mitä sinä sanot?” He puhuivat näin pannakseen Jeesuksen koetukselle ja saadakseen sitten aiheen syyttää häntä. Mutta Jeesus kumartui ja kirjoitti sormellaan maahan. Kun he tiukkasivat häneltä vastausta, hän suoristautui ja sanoi: ”Se teistä, joka ei ole tehnyt syntiä, heittäköön ensimmäisen kiven.” Hän kumartui taas ja kirjoitti maahan. Jeesuksen sanat kuultuaan he lähtivät pois yksi toisensa jälkeen, vanhimmat ensimmäisinä. Kansan keskelle jäi vain Jeesus ja nainen. Jeesus kohotti pää

Vanhasta uomasta uuteen alkuun

Tulosaarna Kangasniemen kirkossa 17.9.2023 Jeesus vaelsi eteenpäin opetuslastensa kanssa ja tuli erääseen kylään. Siellä muuan nainen, jonka nimi oli Martta, otti hänet vieraakseen. Martalla oli sisar, Maria. Tämä asettui istumaan Herran jalkojen juureen ja kuunteli hänen puhettaan. Martalla oli kädet täynnä työtä vieraita palvellessaan, ja siksi hän tuli sanomaan: ”Herra, etkö lainkaan välitä siitä, että sisareni jättää kaikki työt minun tehtäväkseni? Sano hänelle, että hän auttaisi minua.” Mutta Herra vastasi: ”Martta, Martta, sinä huolehdit ja hätäilet niin monista asioista. Vain yksi on tarpeen. Maria on valinnut hyvän osan, eikä sitä oteta häneltä pois.” (Luuk. 10:38-42) Kuva: Päivi Kettunen Hyvät kuulijat kirkossa ja verkossa. Olen nyt parin viikon ajan ajellut Jyväskylästä tänne "Niemelle". Toivakan rajalla tulijan ottaa vastaan kunnan mainoskyltti ja tervetuloteksti: ”Kangasniemi. Kaunis ja uudistuva.” Ainakin ensimmäisten viikkojen kokemuksella paikka on sitä, m

Kaikki sinun askeleesi

Lähtösaarna 27.8.2023 Luomakunnan sunnuntai Joh. 1:1–4 Alussa oli Sana. Sana oli Jumalan luona, ja Sana oli Jumala. Jo alussa Sana oli Jumalan luona. Kaikki syntyi Sanan voimalla. Mikään, mikä on syntynyt, ei ole syntynyt ilman häntä. Hänessä oli elämä, ja elämä oli ihmisten valo. Rakkaat ystävät. Tämä on aika tunteellinen tilanne. Lähtösaarna. Monia ajatuksia on liikkunut mielessä lähtöön liittyen. Monia muistoja, monia kasvoja, monia merkittäviä tilanteita tässä kirkossa ja työssä tässä seurakunnassa. Muutokseen liittyy aina liike ja liikutus. Nyt päällimmäiset tunteet ovat kuitenkin kiitollisuuden tunteita. Jyväskylä on ollut minulle hyvä seurakunta oppia ja kasvaa. Tulin tänne nuorena pappina syksyllä 2009, liki 14 vuotta sitten, ilman lukulaseja ja muutenkin monella tavalla eri ihmisenä. Toimin monta vuotta nuorisopappina, mutta lopulta minusta taisi tulla kaikenikäisten, myös ikinuorten pappi. Olen saanut hyviä ystäviä ja tullut läheiseksi niin työkavereiden kuin seurakun