Siirry pääsisältöön

Torakoista ja kissanpennuista

Luomakunnan sunnuntain saarna

(pidetty 9.6.2012 Lehtisaaressa; julkaisu näytti jumiutuneen)

Mikä on sinulle luomakunnassa erityisen läheistä ja mieluista? Ehkä kaunis kesäsää, pesäänsä visertäen rakentavat linnut, pörröiset kissanpennut, lämpöinen iltatuuli, joka mökkitiellä koivunlehtiä havisuttaa? Vai ovatko luomakunnassa sinusta ihaninta ehkä pihassa  luikertelevat käärmeet, keittiön lattiaa vilistävät torakat, koleassa yössä inisevät hyttyset? Vai pureva pakkanen, polttava nokkonen, tai vaikkapa terävähampainen miekkavalas, joka jäisessä vedessä raatelee merileijonan suihinsa?


Ehkä sinusta nuo ensiksi mainitut tuottavat sinulle enemmän iloa, en tiedä. Mutta olimmepa mitä mieltä tahansa torakoista ja petoeläimistä, ovat nekin osa Jumalan luomakuntaa. Kaiken on Jumala luonut. Kaikki syntyi Jumalan sanan voimalla. Kaikessa on Jumalan luomistahdon jälki. Ei vain niissä asioissa, jotka sattuvat meitä enemmän miellyttämään tai jotka tuottavat meille enemmän iloa tai hyötyä.


Eikö silloin muistutus siitä, että Jumala on luonut kaiken, eikö se kutsu meitä ihmisiä, Jumalan kuviksi luotuja, arvioimaan yhä uudelleen suhdettamme muuhun luomakuntaan.


Tällä viikolla, keskiviikkona tiedelehti Nature uutisoi tuoreesta tutkimuksesta, jonka mukaan ympäristön romahdus voi olla huomattavasti lähempänä kuin on aiemmin luultu. Ymmärsin, että tällä romahduksella tarkoitetaan sellaista käännekohtaa ympäristömme elinkaaressa, jossa ekosysteemi kaatuu niin, ettei siitä enää ole paluuta parempaan. Syiksi tälle romahdukselle tutkijat luettelevat ilmastonmuutoksen, väestönkasvun, ympäristön tuhoutumisen. Pähkinänkuoressa, näin eräs tutkijoista sanoo, kyse on siitä, että me ihmiset emme ole tehneet mitään todella merkittävää torjuaksemme tämän käännekohdan.


Melko rankka uutinen, minun mielestäni. Onko mitään tehtävissä? Onko syytä vaipua epätoivoon?


Jotenkin myös tämä uutinen on sellainen muistutus meille, että ihminen on vastuussa kaikesta luomakunnasta, ei vain siitä, mikä tuottaa välittömän hyödyn meille. Ehkäpä juuri sellainen hyödyn tavoittelu ajaa luomakuntaa kohti tuhoa. Jos ahneudella riistämme yli tarpeidemme. Ehkä siksi tarvitsemme uuden suunnan, ehkä tarvitsemme jonkun ohjaamaan uutta suuntaa kohti.


Mitäpä jos palaamme päivän evankeliumiin. Alussa oli Sana. Kaikki syntyi Sanan voimalla. Mikään, mikä on syntynyt, ei ole syntynyt ilman häntä.


Jumalan sana on uutta luova sana. Jumalan sanalla on luotu sekä kissanpennut että nilviäiset. Jumalan sanalla on luotu tarpeeksi ruokaa koko luomakunnalle. Jumalan sanalla on luotu ihmisen järki ja laskelmoiva harkintakyky, jolla jakaa ruokaa jokaiselle. Jumala on sanallaan asettanut ihmisen viljelemään ja varjelemaan maata, ei tuhoamaan ja ylikuormittamaan sitä.


Kun nyt arvioimme tässä tehtävässä onnistumistamme, voi olla että pää painuu alas ja epätoivo hiipii puseroon. Mutta Jumalan sana on myös uutta toivoa luova sana. Jumalan sana luo toivoa, kuten Joelin kirjassa:


Älkää pelätkö, pellot,
iloitkaa ja riemuitkaa!
Herra tekee suuria tekoja.
Älkää pelätkö, metsän eläimet!
Autiot laitumet tulevat jälleen vihreiksi,
puut kantavat hedelmää.


Jumala on sanallaan luonut luomakunnan. Hän myös pitää elämää yllä. Kuinka muuten koivut ovat taas talven jälkeen vihreinä, syreenit kukkivat, linnut toisilleen laulavat.


Jumalan uutta luova sana luo toivoa myös meihin. Että peli ei ole pelattu. Vielä on aikaa viljellä ja varjella. Vielä on aikaa tehdä parannus. Vielä on aikaa muutokseen.


Sillä Jumalan sana on muutosta luova sana. Se voi muuttaa ihmistä, se voi muuttaa asenteitamme, se voi muuttaa käyttäytymistämme. Jotta siirrymme sanoista tekoihin.


Sana, jonka kautta kaikki on luotu, on Jumalan Poika, Jeesus Kristus. Hänessä oli elämä ja elämä oli ihmisten valo. Kun laiminlyöntimme luomakunnan edessä uhkaavat pimentää kaiken toivon, eikö Kristus ole se, joka tuo valon. Eikö hän olekin se, joka tuo armon ja anteeksiannon. Jonka anteeksiannostaan, ja vain siitä, me saamme voiman kääntyä uuteen suuntaan. Suuntaan kohti toiveikkaampaa huomista ja vastuullisempaa tätä päivää.


Jo tänään voimme kukin pohtia suhdettamme muuhun luomakuntaan. Kuinka kohtelemme ympäristöämme, kuinka hoidamme luontoa. Mikä on kohtuullista, milloin hyödymme luonnosta niin ettemme sitä riistä, tai mikä tuottaa iloa, mutta ei tuhoa. Ehkä ensimmäinen askel voisi olla siinä, että opimme kiittämään myös niistä luomakunnan asioista, jotka eivät hirveästi meitä ilahduta. Vaikkapa niistä hyttysistä ja rankkasateesta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Niin kuin äiti lastansa - äitienpäivän saarna

Saarna äitienpäivänä 12.5.2012 6. sunn untai pääsiäisestä, Pyhän Hengen o dotus   Jes. 44:1-5; Room. 8:12-17; Joh. 15:26-16:4 Millaisia odotuksia sinulla on Jumalan suhteen? Odotatko tai toivotko jotain omaan elämääsi vai läheistesi elämään? Vai odotatko Jumalalta mitään? Millaisia ajatuksia odottaminen sinussa herättää? Odotatko toiveikkaasti vai onko mukana pelkoa? Äitienpäivään ajatukset odottamisesta sopivat. Helposti tulevat mieleen erilaiset odottamiset. Ne tilanteet, kun äiti on istunut lapsen kanssa lääkärin odotusaulassa, tai kun äiti on odottanut lastaan illalla kotiin. Sellainen odotus on täynnä huolta ja välittämistä. Taivaan Isä, katso tämän lapsen puoleen. Sellainen on monen äidin rukous. Ja tietysti äitiyteen kuuluu se lapsen syntymän odotus. Odotusaika, johon liittyy monenlaisia kysymyksiä. Toiveita ja pelkoja. Haluan siksi jakaa kanssasi erään kertomuksen, joka pohtii tätä syntymän odotusta hieman eri näkökulmasta, lapsen silmin. Olipa

Veden voima

Saarna 18.8.2024 13. sunnuntai helluntaista: Jeesus, parantajamme 2. Kun. 5: 1-15; Ap. t. 3: 1-10; Joh. 9: 1-7, 39-41 Oletko käynyt kesällä uimassa? Minäkin pääsin pulahtamaan Puulaan ensimmäistä kertaa. Ja oli muuten kerrassaan kirkkaan puhdasta vettä! Puulan vesissä kelpaa pulikoida. Vesi virkistää. Vesi virvoittaa. Vedessä uiskentelu voi rentouttaa. Ja vedellä on aika olennainen merkitys ihan meidän hengissä pysymiselle. Mihin kaikkeen vettä tarvitsemmekaan? Vesi on paras janojuoma. Suositusten mukaan ihmisen olisi hyvä juoda 1,5 litraa nestettä päivässä.  Helteellä vesi viilentää ja varjelee kuumenemasta liikaa. Vesi sammuttaa tulipalot. Veden avulla valmistamme ruokaa. Vesi antaa kasvun viljalle ja muille kasveille, joista valmistamme ruokaa. Pesemme vedellä vaatteet ja astiat ja itsemme. Huuhtelemme hampaamme. Peseytymällä ehkäisemme tautien leviämistä.  Vesi auttaa pysymään puhtaana ja hygieenisenä.  Vedellä on siis voima ihan arjessa pärjätäksemme. Ehkä e

Anna ihmeille mahdollisuus

Saarna 3.11.2024 Rippikoulustartti Kahden valtakunnan kansalaisena Room. 13: 1-7; Matt. 17: 24–27 Kuva joakant Pixabaystä Kuinka moni on joskus käynyt ongella? Kuinka moni on joskus saanut kalan? Kuinka moni on löytänyt kalan suusta kolikon? No se olisikin aikamoinen yllätys. Kolikoita kalan suusta harvemmin löytyy. Ja on se niinkin, että ihan joka onkireissulla ei tule välttämättä edes sitä kalaakaan. Joskus kalan saaminen on iloinen yllätys, vaikka se tulisi ilman kolikkoa suussa. Ehkä Jeesuksen pointti ei ole tässä antaa kalastus- tai tienausvinkkejä. Ehkä sitä rahaa kannattaa yrittää hankkia jotain muuta kautta kuin kalojen suuhun kurkkimalla. Mutta mikä se Jeesuksen pointti sitten on? Mitä Jeesus tässä haluaa meille sanoa? Minulle tulee ekana mieleen, että kannattaa antaa ihmeille mahdollisuus. Koska elämä voi joskus yllättää. Elämä voi yllättää, kun uskaltaa ihmetellä ja olla joskus suu ammollaan kuin kalalla. Niin kuin järvi on täynnä kaloja, jotka ei nappaa koukkuun