Siirry pääsisältöön

Niin kauas kuin itä on lännestä

Jeesuksen kuolinhetken hartaus 6.4.2012

Tässä ristin juurella, minulle nousee mieleen yksi Jumalan lupaus. Se on psalmista 103. Siinä luvataan, että niin kaukana kuin itä on lännestä, niin kauas meistä hän siirtää meidän syntimme. (Ps. 103:12)

Mutta miksi synti pitäisi siirtää kauas? Mitä väliä on minun synneilläni?

Oikeastaan tuossa psalmin lupauksessa, siinä puhutaan rikkomuksista. Meidän rikkomuksemme siirretään meistä kauas.

Synti on jotain, mikä rikkoo. Synti rikkoo välimme Jumalaan. Synti siirtää meitä kauemmaksi Jumalan läheltä. Syntisyyteen kuuluu, että käännämme selkämme Jumalalle. Synti vie etäälle, se ei päästä lähelle. Synti erottaa, tulee väliin, etäännyttää, vieraannuttaa. Synnin takia Jumalasta tulee meille vieras, jos koko ajan kuljemme hänestä kauemmas. Siksi synti rikkoo meidän yhteyttämme Jumalaan.

Ja jos Jumala on kaiken hyvän ja rakkauden lähde, niin silloin synti rikkoo myös meitä, meidän sisimpäämme. Voisiko siinä, että me ihmiset rikomme välimme Jumalan kanssa, olla selitys sille, että meidän ihmisten on niin monin tavoin paha olla. Olemme jotakin vailla. Olemme niin rikki.

Siksihän olisi oikein hyvä, jos syntimme siirrettäisiin meistä niin kauas kuin mahdollista, niin kauas kuin itä on lännestä. Mahdollisimman kauas meistä ja meidän ja Jumalan väliltä.

Sillä silloin voisin tulla lähemmäksi Jumalaa. Ihan lähelle. Silloin olisi hyvä olla. Silloin olisin vähemmän rikki. Olisin ehyempi. Mutta kun en osaa. En osaa itse synneilleni mitään tehdä.

Voisiko joku tehdä asialle jotain? Voisiko joku siirtää synnit kauas pois? Niinhän sinä, Jumala, lupasit.

Tänään katson Jeesuksen ristiä. Jeesus naulitaan. Hän levittää kätensä. Ja silloin käsitän. Noin kaukana itä on lännestä. Yhdestä naulitusta kädestä toiseen naulittuun käteen. Siksi hän levittää kätensä.

Jeesus levittää kätensä ja näyttää, kuinka kaukana itä on lännestä. Jeesus levittää kätensä ja näyttää, kuinka kauas synnit siirretään. Hän levittää kätensä ja näyttää, että näin paljon, ihan kaikki on sovitettu. Hän levittää kätensä ja näyttää, että näin paljon hän minusta välittää. Näin paljon hän sinua rakastaa.

Tuntuipa Jumala siksi tänään miten etäiseltä tai kaukaiselta tahansa, tuntuipa vaikka siltä että Jumala olisi sinut hylännyt, lupaa tuo raskas ristinpuu, että Jeesus antanut henkensä juuri sinunkin vuoksesi. Juuri sinunkin syntisi on siirretty kauas pois. Sovitusuhri on annettu koko maailman, idästä länteen kaikkien kansojen puolesta. Väliverho on revennyt maailman ja temppelin kaikkeinpyhimmän välistä pois. Jokainen saa tulla Jumalan luo. Jokainen saa käydä Jeesuksen ristin juurelle, saa tunnustaa kaiken sen mikä elämässä rikkoo ja luottaa siihen, että kaikki se annetaan anteeksi. Kaikki se on siirretty kauas, niin kauas kuin itä on lännestä.

Ja siinä, ristin juurella, saa nostaa katseensa kohti ristinpuuta, saa luottaa olevansa Jumalalle rakas, saa luottaa, että kaikki korjataan, että rakkaus kokoaa sirpaleet, että armo ei lopu milloinkaan. Ja että Jumala on lupauksissaan uskollinen, vaikka me kääntäisimme selkämme ja kulkisimmekin hänestä pois.

Kommentit

Anne Korpela sanoi…
Ville kiitän Jumalaa siitä, että olet pappi tässä kaupungissa. Julistat rohkeasti ilosanomaa ja se on mahtavaa. Sinä ja koko sun perhe ootte rukouksissa. Siunausta ja voimia kevääseen. Olet suuri ihme!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

En tuomitse minäkään

Saarna Huhtakodilla 2.7.2023 5. sunnuntai helluntaista: Armahtakaa! Joh. 8:2–11: Varhain aamulla Jeesus tuli taas temppeliin. Hänen luokseen kerääntyi ihmisiä suurin joukoin, ja hän istuutui ja opetti heitä. Kesken kaiken toivat lainopettajat ja fariseukset paikalle naisen, joka oli joutunut kiinni aviorikoksesta. He asettivat hänet Jeesuksen eteen ja sanoivat: ”Opettaja, tämä nainen on avionrikkoja, hänet tavattiin itse teossa. Mooses on laissa antanut meille määräyksen, että tällaiset on kivitettävä. Mitä sinä sanot?” He puhuivat näin pannakseen Jeesuksen koetukselle ja saadakseen sitten aiheen syyttää häntä. Mutta Jeesus kumartui ja kirjoitti sormellaan maahan. Kun he tiukkasivat häneltä vastausta, hän suoristautui ja sanoi: ”Se teistä, joka ei ole tehnyt syntiä, heittäköön ensimmäisen kiven.” Hän kumartui taas ja kirjoitti maahan. Jeesuksen sanat kuultuaan he lähtivät pois yksi toisensa jälkeen, vanhimmat ensimmäisinä. Kansan keskelle jäi vain Jeesus ja nainen. Jeesus kohotti pää

Kaikki sinun askeleesi

Lähtösaarna 27.8.2023 Luomakunnan sunnuntai Joh. 1:1–4 Alussa oli Sana. Sana oli Jumalan luona, ja Sana oli Jumala. Jo alussa Sana oli Jumalan luona. Kaikki syntyi Sanan voimalla. Mikään, mikä on syntynyt, ei ole syntynyt ilman häntä. Hänessä oli elämä, ja elämä oli ihmisten valo. Rakkaat ystävät. Tämä on aika tunteellinen tilanne. Lähtösaarna. Monia ajatuksia on liikkunut mielessä lähtöön liittyen. Monia muistoja, monia kasvoja, monia merkittäviä tilanteita tässä kirkossa ja työssä tässä seurakunnassa. Muutokseen liittyy aina liike ja liikutus. Nyt päällimmäiset tunteet ovat kuitenkin kiitollisuuden tunteita. Jyväskylä on ollut minulle hyvä seurakunta oppia ja kasvaa. Tulin tänne nuorena pappina syksyllä 2009, liki 14 vuotta sitten, ilman lukulaseja ja muutenkin monella tavalla eri ihmisenä. Toimin monta vuotta nuorisopappina, mutta lopulta minusta taisi tulla kaikenikäisten, myös ikinuorten pappi. Olen saanut hyviä ystäviä ja tullut läheiseksi niin työkavereiden kuin seurakun

Vanhasta uomasta uuteen alkuun

Tulosaarna Kangasniemen kirkossa 17.9.2023 Jeesus vaelsi eteenpäin opetuslastensa kanssa ja tuli erääseen kylään. Siellä muuan nainen, jonka nimi oli Martta, otti hänet vieraakseen. Martalla oli sisar, Maria. Tämä asettui istumaan Herran jalkojen juureen ja kuunteli hänen puhettaan. Martalla oli kädet täynnä työtä vieraita palvellessaan, ja siksi hän tuli sanomaan: ”Herra, etkö lainkaan välitä siitä, että sisareni jättää kaikki työt minun tehtäväkseni? Sano hänelle, että hän auttaisi minua.” Mutta Herra vastasi: ”Martta, Martta, sinä huolehdit ja hätäilet niin monista asioista. Vain yksi on tarpeen. Maria on valinnut hyvän osan, eikä sitä oteta häneltä pois.” (Luuk. 10:38-42) Kuva: Päivi Kettunen Hyvät kuulijat kirkossa ja verkossa. Olen nyt parin viikon ajan ajellut Jyväskylästä tänne "Niemelle". Toivakan rajalla tulijan ottaa vastaan kunnan mainoskyltti ja tervetuloteksti: ”Kangasniemi. Kaunis ja uudistuva.” Ainakin ensimmäisten viikkojen kokemuksella paikka on sitä, m