"Ämpärin alta ei mitään nää" eli konfirmaatiosaarna 25.7.2010

Päivitykset viipyvät. Aamun saarnan laitan kuitenkin. Voilá!

---

Saarna Kaupunginkirkossa 25.7.2010 klo 10
Leirin 113 konfirmaatiomessu

9. sunnuntai helluntaista
Totuus ja harha

5. Moos. 13: 1-5
Matt. 7: 15-23

Saarna

Elämä on täynnä valintoja. Tämänkin juhlapäivän johdosta on moni teistä joutunut valitsemaan erilaisista vaihtoehdoista: mitkä kengät laitan jalkaan, millaiset onnittelukukat ostan päivänsankarille, mitä tarjotaan rippijuhlissa kahvin kera. Rippikoulun käyminenkin on ollut valinta. Samoin konfirmoitavaksi tahtominen. Eikä pidä vähätellä sitäkään, että te nuoret valitsitte ilmoittautumisen yhteydessä yhdeksi vaihtoehdoksi tämän riparin, leirin 113 Vesalan Rysässä.

Hedelmistään puu tunnetaan. Te nuoret muistatte varmaan, että näin lausui riparilla muutamia kertoja vieraillut outo hahmo, joka kutsui itseään Ämpäripääksi. Punainen hilloämpäri päässään hän lausui totuuksia, muun muassa kymmenestä käskystä, Jeesuksen kuolemasta ja Raamatun merkityksestä. Hieman pelottava hahmo tuo oli. Puhui möreällä äänellä ja häipyi näkösältä varsin vikkelästi.

Myös Jeesus puhui, että hedelmistään puu tunnetaan. Valinnoilla on aina seurauksensa. Oikeat kengät luovat asukokonaisuuden. Se, että juuri tämä porukka haki ja tuli valituksi tähän ripariryhmään, teki riparista juuri näin ainutkertaisen.

Rippikoulu on valinta. Tuosta valinnasta on teille nuorille jäänyt käteen hyviä hedelmiä. Omaan ämpäriinne olette keränneet maukkaita muistoja 4-1 jalkapallovoitoista, vaatteetpäälläuimisesta, "Frank, ei vaan toi toinen Frank" -sketseistä, monenlaisesta yhdessäolosta. Hyvää hedelmää ovat kasvattaneet yhdessä laulaminen, ponileikkiminen, yhdessä hiljentyminen hartauksiin, leirijumalanpalvelusten järjestäminen koko porukalla. Yhdessä opiskeltiin elämää ja Jumalaa. Tunnusteltiin sitä uskoa, johon pienenä oli kastettu. Miltä se tuntuu? Miltä usko maistuu? Miten se voisi liittyä mun elämään?

Rippikoulu on tutustumista siihen Jumalaan, joka on sinut kasteessa nimeltä kutsunut omakseen. Jumalakin on tehnyt valinnan. Hän on valinnut sinut. Hän rakastaa sinua. Kuinka paljon? Niin paljon, että antoi ainoan Poikansa, ettei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen vaan saisi iankaikkisen elämän. Jumala on valinnut sinut ja siksi antanut Poikansa Jeesuksen ristinpuulle. Jeesus valitsi sinut sovittaessaan kaikki syntisi.

Siksi usko Jeesukseen on vieläkin suurempi valinta kuin korkokenkien tai ruusujen väri. Usko on ennen kaikkea lahja, jonka Jumala meille antaa. Riparilla olet saattanut alkaa miettiä näitä juttuja. Jeesus on kenties alkanut kiinnostaa. Jumala synnyttää meissä uskoa puhuttelemalla meitä ja koputtelemalla sydämemme ovelle. Se on Jumalan lahjaa, mutta on meidän valintamme, mitä Jumalalle vastaamme. Vastaammeko hänen puhutteluunsa, avaammeko sydämen hänelle. Annammeko Jeesuksen tulla sinne asumaan.

Jos avaat Jeesukselle oven, seuraavat hyvät hedelmät mukana. Silloin sydämessä voi kasvaa hedelmätarha, jonka hedelmiä Pyhä Henki kasvattaa. Jeesus on valinta ja tuollakin valinnalla on seuraukset. Sinussa voi alkaa kasvaa Hengen hedelmää. Rakkautta, iloa, rauhaa, kärsivällisyyttä, ystävällisyyttä, hyvyyttä, uskollisuutta, lempeyttä ja itsehillintää.

Siksi usko Jeesukseen voi olla vaarallista. Se voi aiheuttaa sen, että sinä muutut.

Mutta älä muutu ämpäripääksi. Leirillä Ämpäripäästä tehtiin laulu, jossa lauletaan, että ”jos ämpäri sun päähäsi jää, et ämpärin alta mitään nää, kun ämpäri päähän jämähtää, sustakin tulee ämpäripää.”

Ei uskon tulisi olla sokeaa haahuilua ämpäri päässä. Usko on ennemminkin katselemista ja kyselemistä ja ihmettelyä. Elämä on valintoja myös rippikoulun jälkeen. Rippikoulun hedelmät pysyvät mukana vielä pitkään. Mutta ei ripari ole vain yksi kokemus tai valinta kaikkien elämän valintojen keskellä. Se on ennemminkin pysähdyspaikka, jolta voi katsella elämäänsä ja miettiä, mitä valintoja kannattaa elämässä tehdä. Millaista hedelmää haluaisin itse kantaa? Mihin voisin elämän risteyksissä turvautua? Kenen kanssa matkaa tehdä?

Ämpäri päässä ei näe mitään. Kun teette valintoja elämässänne, älkää tehkö niitä silmät kiinni. Ottakaa ämpäri pois myös uskon silmien, sydämenne päältä. Pitäkää sydän avoimena. Elämän valintojen keskellä etsikää Jumalan tahtoa. Rakkauden kaksoiskäskyssä on 10 käskyä tiivistetty ja annettu meille elämän pelisäännöt. Rakasta Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. Kun annatte Jumalalle elämässänne kapteeninnauhan, hän pitää teistä huolta ja johtaa teitä oikeisiin valintoihin. Luottakaa Jumalaan. Vaikka usko horjuisi ja tuntuisi vaikealta, Jumala ei horju. Hän kestää kyllä kaikki kysymyksemme ja epäilymmekin.

Rakastakaa toisianne. Kohdelkaa toisianne niin kuin toivoisitte heidän kohtelevan teitä. Sanokaa sanoja, joita itse haluaisitte kuulla. Tehkää tekoja, jotka tekisivät teidät iloisiksi.

Ja arvostakaa itseänne. Sinä olet ihme. Suuri ihme. Sinä olet arvokas. Sinua rakastetaan. Jumala valitsi sinut. Jeesus valitsi kuoleman sinun pelastuksesi vuoksi. Sinun ei tarvitse kuin uskoa ja ottaa vastaan.

Kommentit

Elina Koivisto sanoi…
Olipa taas ihana ja niin nuorille sopiva saarna. Kiitos, Ville!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tehkää tie kuninkaalle. Saarna 3. adventtisunnuntaina.

Uutta kohti!

Irti päästä, olet vapaa________