Meillä on tehtävä

Saarna helatorstain messussa 13.5.2010 klo 10
Jyväskylän Kaupunginkirkko

Korotettu Herra
Päivän evankeliumi Mark. 16:14-20Saarna

Millaisista tehtävistä pidät? Millaisia tehtäviä sinun on vaikea ottaa vastaan?

Jeesuksella oli tehtävä. Tänään helatorstaina me juhlimme sitä, että Jeesus on korotettu taivaan kirkkauteen, valtaistuimelle, Isän Jumalan oikealle puolelle.

Mutta ennen taivaaseenastumistaan Jeesuksella oli kuitenkin tehtävä. Tuosta tehtävästä kertoo kauniisti niin kutsuttu Kristus-hymni Filippiläiskirjeen luvussa 2:

”Olkoon teilläkin sellainen mieli,
joka Kristuksella Jeesuksella oli.
Hänellä oli Jumalan muoto,
mutta hän ei pitänyt kiinni oikeudestaan
olla Jumalan vertainen
vaan luopui omastaan.
Hän otti orjan muodon
ja tuli ihmisten kaltaiseksi.
Hän eli ihmisenä ihmisten joukossa,
hän alensi itsensä ja oli kuuliainen kuolemaan asti,
ristinkuolemaan asti.” (Fil. 2:6-8)


Jeesuksen tehtävänä oli elää ihmisen elämä. Siksi hän tuntee elämämme vaikeudet ja sen kipeät asiat. Siksi hän ymmärtää ja voi antaa apunsa ja lohdutuksensa.

Jeesuksen tehtävänä oli kuolla ihmisen kuolema. Kaikkien maailman ihmisten puolesta. Siksi, että saisimme syntimme anteeksi. Siksi, että saisimme iankaikkisen elämän taivaan kirkkaudessa.

Jeesus, jolla oli Jumalan muoto, joka oli Jumalan vertainen, alensi itsensä, tarttui tehtävään pelastaakseen Jumalan rakastaman ihmiskunnan kadotustuomiolta. Ja ”sen tähden”, kuten Filippiläiskirje jatkuu,

”Jumala on korottanut hänet yli kaiken
ja antanut hänelle nimen,
kaikkia muita nimiä korkeamman.
Jeesuksen nimeä kunnioittaen
on kaikkien polvistuttava,
kaikkien niin taivaassa kuin maan päällä ja maan alla,
ja jokaisen kielen on tunnustettava Isän Jumalan kunniaksi: 'Jeesus Kristus on Herra.'”


Jeesuksella oli tehtävä. Myös meillä on tehtävä. Jeesus Kristus, korotettu Herra, tehtävän saanut ja tehtävässään loppuun asti kuuliaisena pysynyt Herra, on antanut meillekin tehtävän. Kun Jeesus nousi taivaisiin, opetuslapsille ei jäänyt aikaa kysellä, mitähän me sitten tekisimme. He saivat tehtävän. He saivat ja me saimme tekemistä siksi aikaa, kunnes Jeesus tulisi kerran takaisin.

Jeesus sanoi: ”Menkää kaikkialle maailmaan ja julistakaa evankeliumi kaikille luoduille.”

Jeesuksen antama tehtävä on lähetystehtävä. Meidän olisi kenties helpompi ymmärtää se, jos olisimme englanninkielisiä. Englannin kielessä sana mission tarkoittaa nimittäin sekä tehtävää että lähetystä.

Evankeliumin kertominen kaikille ihmisille on tehtävämme numero yksi. Evankeliumin siitä, että Jeesus on muuttanut maailmanhistorian. Meidän tehtävämme on kertoa, että Jeesus on tehnyt tehtävänsä.

Mutta onko tuo tehtävä liikaa meille tämän päivän ihmisille jotka emme välttämättä kovin herkästi ala ottamaan vastaan ulkopuolelta tulevia käskyjä tai tehtäväksiantoja. Me olemme niin yksilöitä, että meille sopii se, mikä toimii meille parhaiten ja edesauttaa omaa senhetkistä tilannettamme. Kuinka voisimme lähteä julistamaan Jeesuksesta maailmalle, kun joutuisimme sen tähden luopumaan niin paljosta omassa elämässämme. Kyllähän kirkolla on lähetystyöntekijöitä. Antaa heidän hoitaa tämä tehtävä.

Kirkko kyllä lähettää erikseen lähettejä kaikkeen maailmaan. Mutta lähetystyö on tehtävä, joka kuuluu jokaiselle kristityksi kastetulle. Se on tehtävä, jonka on Ylösnoussut Jeesus Kristus meille kasteessa antanut. Kaste on suuri lahja, jonka Jumala armossaan antaa. Jumalan armo on meille ihmisille vaikea käsittää ehkä sen tähden, että meidän on vaikea hyväksyä sitä, että armon eteen ei tarvitse tehdä mitään. Mutta kasteen lahjaan liittyy se, että kaste on myös tehtävä. Se juuri kutsuu meitä kertomaan Jumalan armosta myös toisille. Emme saa pitää armon sanomaa omana yksinoikeutenamme. Ja vaikka meille on vaikeaa ottaa tehtäväksiantoja muilta, Jeesuksen antama tehtävä on ehkä jotenkin erilainen. Kun me saamme osaksemme Jumalan rakkautta, joka hyväksyy, joka antaa anteeksi, joka parantaa ja joka tekee ehjäksi, me saamme myös palon ja hehkun kertoa tuosta rakkaudesta muille. Kasteen lahja edeltää tehtävää. Jumala rakastaa meitä tekemisistämme riippumatta. Jeesus kutsuu ensin yhteyteensä ja antaa tehtävän vasta sitten.

Siksi myös rippikoulu on lähetystehtävä. Rippikoulussa opitaan tuntemaan sitä rakastavaan Jumalaa, joka on kasteessa kutsunut nimeltä omakseen. Tuo lähetystehtävä kuuluu paitsi seurakunnalle, myös rippikoululaisten vanhemmille ja kummeille. He ovat kastehetkellä ilmaisseet tahtovansa kasvattaa lapsensa ja kummilapsensa kristilliseen uskoon.

Kutsuttuna tuon tehtävän kanssa on paljon helpompi olla kuin määrättynä, pakotettuna. Silti meille suomalaisille pidättyväisille ja oman ja toisten reviiriemme rajoja tarkasti kunnioittaville Jeesuksesta ja omasta uskosta puhuminen on haaste. Emme halua loukata toista ajatuksillamme tai tulla loukatuiksi sen perusteella, mitä sanomme. Mutta olkoon se sitten haaste. Jeesus antoi tehtäväksi julistaa ilosanomaa hänestä. Meitä haastetaan siihen. Me voimme julistaa monin eri tavoin. Monin eri lahjoin. Toinen voi piirtää, toinen voi soittaa. Toinen voi auttaa naapuria, toinen voi kertoa kaverille, että usko Jeesukseen saa elämässä paljon hyvää aikaan. Evankeliumin julistamista voi olla vaikka ristin kantaminen kaulassa. Evankeliumin julistamista on se, että osoitamme toisillemme rakkautta, koska Jumala on rakastanut meitä.

Omia tapojamme kertoa tästä rakkaudesta me saamme rukoilla ja etsiä. Silloin, kun tuntuu vaikealta olla tämän Jeesuksen antaman tehtävän toteuttaja, saamme luottaa Jeesuksen lupaukseen. Hän on luvannut olla omiensa kanssa kaikkina päivinä, tapahtuipa elämässä mitä tahansa. Vaikka Jeesus on korotettu taivaan valtaistuimelle, opetuslapset eivät ole tehtävässään yksin. Me emme hapuile täällä orpoina.

"Opetuslapset lähtivät matkaan ja saarnasivat kaikkialla. Herra toimi heidän kanssaan." sanotaan päivän evankeliumissa.

Vaikka emme voikaan kohdata Jeesusta aistiemme avulla, on hän lupaustensa mukaan kanssamme. Me kohtaamme Herran sanassa ja sakramenteissa, joissa hän on Pyhän Henkensä kautta läsnä opetuslastensa ja seurakuntansa keskellä. Hän puhuttelee meitä ja vahvistaa meitä tehtävässä, jonka on meille antanut.

Rohkaisen sinua tänään olemaan Kristukselle kuuliainen. Olemaan rohkea pitämään evankeliumin sanomaa näkyvillä ja kuuluvilla. Silloin Kristus itse toimii sinun kanssasi. Sinä olet hänelle tärkeä ja arvokas. Sinun tavalliset kätesi ja jalkasi ja tavallinen kielesi riittävät tähän tehtävään. Jeesus kysyy ennen kaikkea tahtoa ja herkkyyttä ryhtyä tehtäväänsä. Hän itse hoitaa kyllä loput.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tehkää tie kuninkaalle. Saarna 3. adventtisunnuntaina.

Uutta kohti!

Irti päästä, olet vapaa________