matkamuistomyyntiviikko

vessan sijainti on kysymyksen aiheista yleisin. turistiparat kipuavat rappuset ihan vain siinä toivossa, että perillä koittaisi helpotus. ne, joilla ei hätää ole, saattavat kysellä syvällisempiäkin: mitä materiaalia kirkonpenkit ovat? kehtaisimmeko myydä kastemaljan vettä? tai, täytyykö hissin käytöstä maksaa?

vastaaminen on taitolaji sinänsä. monen eienglantiaäidinkielenäänpuhuvan kysymyksen haaste on usein arvata oikein, mitä hän oikeastaan kysyy. kuten eräälläkin, joka kysyi onko kirkko ortodoksikirkko, mihin minä, että ei vaan luterilainen, mihin hän kysyvällä katseella selvennystä, mihin minä, että protestanttinen, mihin hän, että ok, ortodoksinen, ymmärrän.

viikon istuttuaan ja yhteensä noin kuutta tuhatta turistia katseltuaan huomaa, että turistit alkavat muistuttaa toisiaan: "eikös tuo käynyt täällä ja eilen ja toissapäivänä?"

joistakuista on vaikea ymmärtää, että kirkko on kirkko. eräänä päivänä sulkiessani kirkkoa päivärukouksen ajaksi (klo 11.50-12.20) ja sen merkiksi tyhjentäessäni salia turisteista ("no sightseeing, please!") sain kimppuuni kiivailijan: "isn't this the high season in finland? and this is one of the highlights. so why do you close at twelve? this is a highlight, it's the high season!"

viikosta jäi paljon käteenkin. 80 km pyöräilyä. petri tammisen enon opetukset. innostus vieraisiin kieliin. kontakti ihmisiin - joita turistitkin kaiketi ovat.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tehkää tie kuninkaalle. Saarna 3. adventtisunnuntaina.

Uutta kohti!

Irti päästä, olet vapaa________