Siirry pääsisältöön

Rahaa, rakkautta & kameli

Konfirmaatiomessun saarna 16.7.2023

Riparilla tapahtuu ja syntyy kaikenlaisia sisäpiirin juttuja, mitä voi olla vaikea sitten selittää kotona tai kertoa niille, jotka eivät ole olleet paikalla. Seuraavaksi kuulemme raamatuntekstin ja sen tulevat lukemaan neljä nuorta, jotka antoivat leirin ekana päivänä ryhmälleen nimen Pinkit kamelit. Kuusi leiripäivää myöhemmin he otsikoivat tämän tekstin otsikolla: ”Kameli <3”. Ilmeisesti juuri tekstissä mainittu kameli kosketti ja puhutteli, olivathan he pinkkejä kameleita. Nouskaa kuulemaan päivän evankeliumia Markuksen evankeliumista.


Kun Jeesus lähti jatkamaan matkaansa, muuan mies tuli juoksujalkaa, polvistui hänen eteensä ja kysyi: ”Hyvä opettaja, mitä minun pitää tehdä, jotta perisin iankaikkisen elämän?” Jeesus vastasi hänelle: ”Miksi sanot minua hyväksi? Ainoastaan Jumala on hyvä, ei kukaan muu. Käskyt sinä tiedät: älä tapa, älä tee aviorikosta, älä varasta, älä todista valheellisesti, älä riistä toiselta, kunnioita isääsi ja äitiäsi.”
    ”Opettaja, kaikkea tätä olen noudattanut nuoresta pitäen”, vastasi mies. Jeesus katsahti häneen, rakasti häntä ja sanoi: ”Yksi sinulta puuttuu. Mene ja myy kaikki, mitä sinulla on, ja anna rahat köyhille, niin sinulla on aarre taivaassa. Tule sitten ja seuraa minua.” Mies synkistyi näistä sanoista. Hän lähti surullisena pois, sillä hänellä oli paljon omaisuutta.
    Jeesus kääntyi, katsoi opetuslapsiinsa ja sanoi: ”Kuinka vaikea onkaan niiden, jotka paljon omistavat, päästä Jumalan valtakuntaan!” Opetuslapset hämmästelivät hänen sanojaan, mutta Jeesus jatkoi: ”Lapseni, Jumalan valtakuntaan on todella vaikea päästä. Helpompi on kamelin mennä neulansilmästä kuin rikkaan päästä Jumalan valtakuntaan.” Opetuslapset olivat yhä enemmän ihmeissään ja kyselivät toisiltaan: ”Kuka sitten voi pelastua?” Jeesus katsoi heihin ja sanoi: ”Ihmiselle se on mahdotonta, mutta ei Jumalalle. Jumalalle on kaikki mahdollista.” (
Mark. 10:17-27)



Tässä tekstissä on monta tärkeää kysymystä:

Kysymys siitä, mitä on hyvä elämä ja miten tulisi elää.

Kysymys siitä, miten saa ikuisen elämän.

Kysymys siitä, minkä merkityksen ihminen antaa rahalle ja omaisuudelle.


Yksi rippikoulun tavoite on, että nuori löytää merkityksiä kristinuskon sisältöjen ja oman elämänsä välillä. 


Raamatun lukemisenkin tarkoitus on, että jokin tekstissä herättää ajatuksia ja koskettaa omaa elämää tai elämäntilannetta, niitä kysymyksiä, joita on kulloinkin ja itse kullakin meneillään. 


Niin kuin tuossa raamatuntekstissä, myös rippikoulussa mietitään sitä, miten tulisi elää tätä elämää ja sitä, miten saisi iankaikkisen elämän.


Riparilla me puhuttiin paljon rahasta. Puhuttiin lahjarahoista ja shoppailusta heti juhlien jälkeen. Unelmoitiin työstä, jossa tienaisi hyvin. Pohdittiin, riittäisikö, jos olisi sen verran, että tulee toimeen. Mietittiin mersuja ja tesloja. Puhuttiin eriarvoisuudesta, kohtuullisuudesta, ja omista arvoista ja miten ne vaikuttavat elämän valintoihin. Puntaroitiin tulevaisuuden toiveita, asioita, jotka huolettavat ja asioita, jotka antavat toivoa. Mietittiin omaa paikkaa maailmassa. Kuka kantaa vastuun luomakunnasta, kuka kantaa vastuun itsestä, kenen tehtävä on välittää toisista ihmisistä.


Rahalla saa ja kamelilla pääsee. Raha puhuu. Raha antaa mahdollisuuksia, mutta voi myös viedä umpikujaan. 


Miksi rikkaan on Jeesuksen mukaan vaikea päästä Jumalan valtakuntaan? Mene ja myy kaikki ja anna rahat köyhille. Niinkö meidän pitäisi kaikkien tehdä. Antaakin rippirahat jollekulle, joka tarvitsee niitä enemmän.


Ehkä kyse on lopulta siitä, minkä merkityksen me annamme euroille ja niiden määrille. Onko raha se, mihin aivan viime hädässä turvaudumme, vai onko elämässä jotain vieläkin tärkeämpää, jotain mihin voimme luottaa vieläkin enemmän kuin siihen, mitä rahalla saa?


Mikä merkitys sinulle on vaikkapa perheellä? Ystävillä? Seurustelukumppanilla? Kuulumisella johonkin porukkaan? Entä omilla ajatuksillasi ja mielipiteilläsi? Omalla uskolla? Harrastuksilla, mahdollisuudella ilmaista itseäsi, mahdollisuudella laittaa omat lahjasi ja osaamisesi likoon? Tai koulutuksella, uuden oppimisella, mahdollisuudella tehdä sitä, mistä nautit?


Mikä on se turva, joka antaa sinulle tyytyväisyyden, rauhan ja merkityksen?


Rahalla saa jotain, mutta ei kaikkea. Aivan kaikki ei voi olla rahasta kiinni.


Riparilla puhuttiin siksi myös paljon rakkaudesta ja välittämisestä. Kun rikas mies puhui Jeesuksen kanssa, Jeesus katsahti häneen, rakasti häntä ja sanoi.


Yksi asia, mitä riparilla halusimme vahvistaa, on kokemus siitä, että jokainen meistä, jokainen nuori, jokainen ihminen on arvokas sellaisena kuin on, euroista riippumatta.


Niin kuin Jeesus katsahti rikasta miestä, rakasti häntä ja sanoi hänelle, niin Jumala katsoo myös meitä, hän tuntee meidät sisimpäämme myöten, hän rakastaa sitä mitä olemme, sillä tällaisiksi hän on meidät luonut, tällaisia ja tuollaisia lahjoja hän on meille itse kullekin antanut ja tehnyt meistä erilaisia. Jumala näkee meidät ja meidän elämämme. Hän rakastaa meitä. Ja hän sanoo meille: sinä olet ihme, suuri sittenkin.


Jumala on rakkaus. Ja se, että hän rakastaa, auttaa meitäkin elämään elämäämme rakastaen, välittäen, kantaen vastuumme tästä maailmasta ja elämästämme siinä. Käskyt sinä tiedät: Älä tapa, vaan suojele elämää. Älä varasta, vaan kunnioita kaverin omaisuutta. Älä tee aviorikosta, vaan ole uskollinen ja luotettava. Älä todista valheellisesti, vaan puhu toisesta mieluummin hyvää. Älä riistä toiselta, vaan auta häntä ja pidä vaikka huolta, että planeetta on kunnossa vielä lapsenlapsillekin. Kunnioita isääsi ja äitiäsi niin kuin hekin sinua. Käskyjen tehtävä on auttaa meitä ottamaan toinen toisemme huomioon. Rakastamaan lähimmäistämme niin kuin itseämme, sillä rakkaudella, jonka ensin itse saamme.


Tässä maailmassa tarvitsemme rahaa. Mutta vielä enemmän me tarvitsemme rakkautta. Ripari on mahdollisuus saada rippirahat ja päästä shoppailemaan, mutta vielä enemmän se on mahdollisuus saada omaisuutta, jolla on vielä enemmän väliä elämässä.


Ripari on ollut mahdollisuus tehdä tilaa sydämeen sille, mikä on todella tärkeää. Tilaa omille ajatuksille, omalle hiljentymiselle, omien unelmien pohtimiselle. Tilaa toisille ja toisten huomioon ottamiselle. Tilaa Jumalalle ja rukoukselle, tilaa Raamatun lukemiselle, tilaa yhteydelle ja yhdessäololle.


Ripari on varustanut elämään kristittynä antamalla tilaa ja välineitä hoitaa omaa sielua ja omaa uskoa. Rukoushelmiä voi konfirmaation jälkeenkin kosketella sormien välissä. Rippiraamattua ei kannata jättää kirjahyllyyn pölyttymään, vaan lueskella Markuksen evankeliumi loppuun ja tutustua lisää Jeesuksen opetuksiin. Isostoimintaan on jokainen tervetullut ja ovi seurakuntaan on auki. Juuri sinulla on mahdollisuus löytää yhteys toisten kanssa, jutella, nauraa, pitää hauskaa, tutustua lisää itseen, toisiin ja Jumalaan. 


Usko on mahdollisuus, ei pakko. Usko on omaisuus, joka pysyy, vaikka rahat loppuisivat. Usko on kameli, jolla mahdoton voi tulla mahdolliseksi, sillä Jumalalle kaikki on mahdollista. 


Me tarvitsemme rahaa. Me tarvitsemme rakkautta. Me tarvitsemme kamelin siinä merkityksessä kuin nuoret juuri kamelin raamatuntekstistä esiin nostivat.


Miksi nuoret antoivat otsikoksi ”Kameli <3”? Koska he olivat Pinkit kamelit ja kameli teki tekstistä heille läheisen ja tärkeän. Kamelit olivat Jeesuksen aikaan arvokkaita eläimiä, tuon ajan mersuja ja tesloja, niillä paitsi pääsi kulkemaan paikasta toiseen, niillä myös kuljetettiin omaisuutta paikasta toiseen. 


Näiden nuorten sydän kertoo rakkaudesta. Siitä, miten elämässä on välillä tärkeää kantaa kuormaa kuin kameli, löytää oma tehtävänsä, kantaa vastuuta ja tukea kaveria ja lähimmäistä silloin, kun hän on apua ja voimia vailla. Sydän kertoo välittämisestä ja tahdosta olla hyvä ystävä, tahdosta jakaa rakkautta eteenpäin, tahdosta luottaa hyvyyteen, olla sitkeä ja ottaa tulevaisuus vastaan toivolla, ei pelolla.


Entä se ikuinen elämä? No, sydän kertoo myös Jumalan rakkaudesta, ja siitä, miten hänelle kaikki on mahdollista. Elämä voittaa kuoleman, hyvyys voittaa pahan, ilo voittaa pelon. Hän on jo maksanut hinnan meidän puolestamme. Hänellä on jakaa tuo omaisuus kanssamme. Jeesus on hengellään lunastanut sinulle armon ja elämän taivaassa. Sitä voit tänään ehtoollisella muistaa, kun leivässä ja viinissä otat vastaan Kristuksen ruumiin ja veren, se on sinun puolestasi annettu ja vuodatettu. Usko riittää. Armo riittää. Hän maksaa sen vuoksesi, sillä sinä olet ihme. Aamen.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

En tuomitse minäkään

Saarna Huhtakodilla 2.7.2023 5. sunnuntai helluntaista: Armahtakaa! Joh. 8:2–11: Varhain aamulla Jeesus tuli taas temppeliin. Hänen luokseen kerääntyi ihmisiä suurin joukoin, ja hän istuutui ja opetti heitä. Kesken kaiken toivat lainopettajat ja fariseukset paikalle naisen, joka oli joutunut kiinni aviorikoksesta. He asettivat hänet Jeesuksen eteen ja sanoivat: ”Opettaja, tämä nainen on avionrikkoja, hänet tavattiin itse teossa. Mooses on laissa antanut meille määräyksen, että tällaiset on kivitettävä. Mitä sinä sanot?” He puhuivat näin pannakseen Jeesuksen koetukselle ja saadakseen sitten aiheen syyttää häntä. Mutta Jeesus kumartui ja kirjoitti sormellaan maahan. Kun he tiukkasivat häneltä vastausta, hän suoristautui ja sanoi: ”Se teistä, joka ei ole tehnyt syntiä, heittäköön ensimmäisen kiven.” Hän kumartui taas ja kirjoitti maahan. Jeesuksen sanat kuultuaan he lähtivät pois yksi toisensa jälkeen, vanhimmat ensimmäisinä. Kansan keskelle jäi vain Jeesus ja nainen. Jeesus kohotti pää

Vanhasta uomasta uuteen alkuun

Tulosaarna Kangasniemen kirkossa 17.9.2023 Jeesus vaelsi eteenpäin opetuslastensa kanssa ja tuli erääseen kylään. Siellä muuan nainen, jonka nimi oli Martta, otti hänet vieraakseen. Martalla oli sisar, Maria. Tämä asettui istumaan Herran jalkojen juureen ja kuunteli hänen puhettaan. Martalla oli kädet täynnä työtä vieraita palvellessaan, ja siksi hän tuli sanomaan: ”Herra, etkö lainkaan välitä siitä, että sisareni jättää kaikki työt minun tehtäväkseni? Sano hänelle, että hän auttaisi minua.” Mutta Herra vastasi: ”Martta, Martta, sinä huolehdit ja hätäilet niin monista asioista. Vain yksi on tarpeen. Maria on valinnut hyvän osan, eikä sitä oteta häneltä pois.” (Luuk. 10:38-42) Kuva: Päivi Kettunen Hyvät kuulijat kirkossa ja verkossa. Olen nyt parin viikon ajan ajellut Jyväskylästä tänne "Niemelle". Toivakan rajalla tulijan ottaa vastaan kunnan mainoskyltti ja tervetuloteksti: ”Kangasniemi. Kaunis ja uudistuva.” Ainakin ensimmäisten viikkojen kokemuksella paikka on sitä, m

Kaikki sinun askeleesi

Lähtösaarna 27.8.2023 Luomakunnan sunnuntai Joh. 1:1–4 Alussa oli Sana. Sana oli Jumalan luona, ja Sana oli Jumala. Jo alussa Sana oli Jumalan luona. Kaikki syntyi Sanan voimalla. Mikään, mikä on syntynyt, ei ole syntynyt ilman häntä. Hänessä oli elämä, ja elämä oli ihmisten valo. Rakkaat ystävät. Tämä on aika tunteellinen tilanne. Lähtösaarna. Monia ajatuksia on liikkunut mielessä lähtöön liittyen. Monia muistoja, monia kasvoja, monia merkittäviä tilanteita tässä kirkossa ja työssä tässä seurakunnassa. Muutokseen liittyy aina liike ja liikutus. Nyt päällimmäiset tunteet ovat kuitenkin kiitollisuuden tunteita. Jyväskylä on ollut minulle hyvä seurakunta oppia ja kasvaa. Tulin tänne nuorena pappina syksyllä 2009, liki 14 vuotta sitten, ilman lukulaseja ja muutenkin monella tavalla eri ihmisenä. Toimin monta vuotta nuorisopappina, mutta lopulta minusta taisi tulla kaikenikäisten, myös ikinuorten pappi. Olen saanut hyviä ystäviä ja tullut läheiseksi niin työkavereiden kuin seurakun