Alennusmyyntejä ja ilmaista armoa

Viikkomessun puhe apostoli Johanneksen päivänä 27.12.2012

Joh. 1: 1-14

Tänään ovat monessa kaupassa alkaneet alennusmyynnit. Tavaroita saa nyt taas halvemmalla, hintoja on laskettu, alennettu.

Myös Johannes kertoo meille alennuksesta. Mutta toisenlaisesta. Hän kertoo meille Jumalan alentumisesta. Jumalan syntymisestä ihmiseksi. Sanan tulemisesta lihaksi. Jumalan laskeutumisesta meidän ihmisten avuksi.

Alennusmyynneissä usein alennettu hinta on merkitty tuotteeseen kirkkaalla värillä. Ehkä jotta se huomattaisiin.

Eikö myös joulun lapsi loista meille kirkkaana. Ehkä juuri jouluna, kun muuten on pimeää, me näemme joulun kynttilöissä ja joulun sanomassa sen kirkkauden ja valon, joka on maailmalle annettu. Valon, joka on luvattu kansalle, joka pimeydessä vaeltaa. Ehkä joulun sanomassa on jotain sellaista, mikä vastaa kirkkaimmin siihen ikävään, joka meissä herkistyy juuri jouluna. Tai talven pimeydessä. Hämärinä iltoina ja kun elämänmeno jollain tapaa pysähtyy tai ainakin hidastuu.

Ehkä silloin nuo Johanneksen sanat saavat meissä erityisen tilan. Ehkä silloin näemme joulun lapsessa todellisen valon, valon joka valaisee jokaisen ihmisen. Valaisee sen pimeän, jossa keskeneräisyydessämme kompuroimme. Ja jossa etsimme valonlähdettä, mitä tahansa mikä auttaisi näkemään paremmin. Ja me, keskeneräiset, saammekin hänessä, seimen lapsessa, katsella Jumalan kirkkautta, kirkkautta jonka Isä on hänelle antanut.

Sana tuli lihaksi. Jeesus syntyi keskellemme. Jumala alensi itsensä halpaan seimeen. Mutta tänä alennusmyyntien päivänä ilouutinen on siinä, että seimen lapsessa ei ole hintalappua. Hänen luokseen saa jokainen tulla, vaikka ei olisi mitään annettavaa, ei mitään millä maksaa. ”Kaikille, jotka ottivat hänet vastaan, hän antoi oikeuden tulla Jumalan lapsiksi, kaikille, jotka uskovat häneen.”

Sillä Jumalan rakkaus on ilmaista. Jumalan rakkaus on maksanut kaiken jo meidän puolestamme. Johannes muistuttaa meitä vielä kirjeessäänkin: ”Katsokaa, kuinka suurta rakkautta Isä on meille osoittanut: me olemme saaneet Jumalan lapsen nimen, ja hänen lapsiaan me myös olemme.”

Ja eikö meidän uskomme luota siihen, että Jumala on tehnyt tämän kaiken, koska hänelle me emme ole koskaan alennuksessa, hänelle meidän arvomme ei ole vähemmän tänään kuin eilen tai ikinä. Vaan hänelle jokainen ihminen on arvokas. Siksi Jeesus syntyi tänne jokaista varten. Kaikki syntyi Sanan voimalla ja tämä Sana tuli valoksi jokaiselle ihmiselle. Myös sinulle. Myös minulle. Meille kaikille.

Koska Jeesus syntyi veljeksemme, meillä on taivaallisen Isämme lapsina oikeus käydä hänen eteensä ja kertoa ilomme ja huolemme ja myös tunnustaa kaikki se pimeä, johon me elämässämme valoa tarvitsemme.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tehkää tie kuninkaalle. Saarna 3. adventtisunnuntaina.

Uutta kohti!

Irti päästä, olet vapaa________